Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Δημοτική Αρχή: Για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι…

Τους δημοσιογράφους για τα γραφόμενά τους βρήκαν ως “ενόχους” για τα προβλήματα του Δήμου Χανίων, δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε ένα κρεσέντο βολών σε βάρος ΜΜΕ, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον δήμαρχο, τον οποίο ακολούθησαν δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, οι δημοσιογράφοι για το μόνο που δεν κατηγορήθηκαν ήταν για τον τρόπο που… διοικούν τον Δήμο! Χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα από όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.:

• Για «κάποιους δημοσιογράφους που τα έβαλαν στο μπλέντερ στον ανεμιστήρα και τα έστειλαν» μίλησε ο κ. Π. Σημανδηράκης αναφορικά με την κοπή δέντρου στην οδό Δευκαλίωνος, που συνεχίζοντας μίλησε για «σπέκουλα κάποιων δημοσιογράφων και για αιρετούς που κάνουν την σπέκουλα του κ. Βάμβουκα».

• Τα “Χανιώτικα Νέα” που επιχειρούν «να επιβάλλουν την ατζέντα τους» στην πόλη, κατηγόρησε ο κ. Β. Λιβάνιος.

• Σε μια σειρά από έργα του Δήμου Χανίων αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλης Καλογριδάκης, μιλώντας για μια σειρά από ασφαλτοστρώσεις (Νεάρχου, Ντουνόπαπα, Δευκαλίωνος κ.ά.) για τις οποίες δεν γράφετε τίποτα από τα ΜΜΕ και ότι δεν ακούγεται ότι για πρώτη φορά γίνονται έργα 210 εκ. ευρώ και μελέτες στο Δήμο Χανίων (!).

• Πάλι ο δήμαρχος δήλωσε τον “αιφνιδιασμό” του από την παρουσία δημοσιογράφων στην εκδίκαση της υπόθεσης αγωγής του Νοσοκομείου σε βάρος του Δήμου Χανίων για τα δημοτικά τέλη!

ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Το θέμα του πρασίνου ανέβασε την ένταση από νωρίς στο Δ.Σ. με τον δήμαρχο Π. Σημανδηράκη να χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του πρώην δημάρχου κ. Τ. Βάμβουκα.

Ο πρώην δήμαρχος στην τοποθέτηση κάλεσε τη δημοτική αρχή να δείξει «ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό του πρασίνου! Δεν τρελάθηκαν όλοι να φωνάζουν ξαφνικά! Υπάρχουν ζητήματα» είπε χαρακτηριστικά. Σφοδρή ήταν η αντίδραση του κ. Σημανδηράκη που κατηγόρησε τον κ. Βάμβουκα πως είναι «τυφλωμένος από αντιπολιτευτικό μένος» και του ζήτησε να ανακαλέσει όσα ανέφερε σε άρθρο του στα “Χ.ν.” και σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Χανίων καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είναι «κοινός συκοφάντης». Επανέλαβε πως από τον δημοτικό κήπο θα κοπούν 10 δέντρα και θα φυτευτούν 27 και ότι αυτά που θα κοπούν είναι άρρωστα ή είναι επικίνδυνα για τους πεζούς και ζήτησε από τον πρώην δήμαρχο να ανακαλέσει τις αναφορές, όπως είπε, σε βάρος του αντιδημάρχου πρασίνου του κ. Μ. Τσουπάκη.

«Δεν προσέβαλα κανένα, ούτε τον κ. Τσουπάκη» ανταπάντησε ο κ. Βάμβουκας, επισημαίνοντας πως κάποια από τα δέντρα του κήπου είναι «μνημεία, δεν είναι απλά γεωπονικού ενδιαφέροντος».

Απαντώντας στις προσωπικές βολές σε βάρος του ο κ. Βάμβουκας απευθύνθηκε στον κ. Σημανδηράκη λέγοντας πως «έχετε σπάσει κάθε όριο ευπρέπειας, χάνετε την ψυχραιμία σας, δεν θα σας ακολουθήσω στον κατήφορο, στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς». Του υπενθύμισε όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εργαστεί για αυτή την πόλη και του άφησαν έτοιμα έργα.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Γρ. Αρχοντάκης τόνισε πως η εικόνα που αντικρίζει ο κόσμος που διέρχεται από την οδό Τζανακάκη δεν είναι η καλύτερη και υπάρχει η αίσθηση ότι έχουν κοπεί πολλά δέντρα.

«Είναι πολύ βολική η αντιπαράθεση μεταξύ σας. Ψηφίσατε τη τσιμεντοποίηση του Στρατ. Μαρκοπούλου και τώρα κόπτεστε για το κλάδεμα των δέντρων;» ήταν το σχόλιο του Ν. Βουρλάκη. Ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να μεταφυτευτούν τα δέντρα που κόπηκαν στο δημοτικό κήπο διατύπωσε ο Μ. Γιακουμογιαννάκης, με τον κ. Μιχ. Τσουπάκη να του απαντάει ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Το Δ.Σ. ξεκίνησε με τον κ. Ε. Δαμιανάκη να δίνει τα συγχαρητήρια εκ μέρος του σώματος στον κ. Λυμπινάκη για την τοποθέτησή του στη διοίκηση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης και τον κ. Μαστραντωνάκη για τη διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά.

Στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων «η λειτουργία του οποίου αλλάζει τη φυσιογνωμία των Χανίων και της Κρήτης και επανατοποθετεί στα Χανιά σε εθνικό, μεσογειακό και πανευρωπαϊκό γίγνεσθαι» αναφέρθηκε ο κ. Π. Σημανδηράκης, ενώ όλοι οι επικεφαλής στάθηκαν στη σημασία του Μουσείου, με τον Γ. Σαρρή να αφήνει αιχμές «για τη μη κλήση της κας Μ. Βλαζάκη στα ουσιαστικά εγκαίνιά του την Παρασκευή» στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση.

Να παραταθεί η δωρεάν είσοδος στο Μουσείο, ζήτησε ο Δ. Λειψάκης.

Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης της έκτασης ανάμεσα στις οδούς Καραϊσκάκη, Μ. Μπότσαρη, Κισσάμου, Κυδωνίας για πεζοδρόμια, υπογειοποιήσεις καλωδίων κα. παραδεχόμενος ωστόσο ότι είναι δύσκολη η χρηματοδότησή του.

ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Το θέμα της αγωγής του Νοσοκομείου σε βάρος του Δήμου Χανίων που εκδικάστηκε στα διοικητικά δικαστήρια τέθηκε από πολλούς συμβούλους. Με την αγωγή το Νοσοκομείο ζητάει τη μείωση των δημοτικών τελών και την αναδρομική επιστροφή τους, καθώς πληρώνει για 200.000 τ.μ. της συνολικής έκτασής του και όχι για τα 50.000 τ.μ. του στεγασμένου του χώρου.

Απαντήσεις για την υπόθεση έδωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τ. Αλόγλου που αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου και πως όταν προέκυψε το θέμα το 2021 είχε ζητηθεί από τον διοικητή του νοσοκομείου να προσκομίσει τα στοιχεία του αλλά αυτός προσέφυγε στα δικαστήρια.

«Δεν αντιδικούμε με το Νοσοκομείο, θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου» είπε ο κ. Ε. Δαμιανάκης, ενώ ο δημ. σύμβουλος κ. Μ. Φραγκάκης που συμμετέχει στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου είπε πως το θέμα ήλθε προς ενημέρωση στο διοικητικό συμβούλιο πριν από πέντε ημέρες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η «έγκριση προσφυγής – αγωγής κατά του Δήμου Χανίων» είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Χανίων, στις 31 Δεκεμβρίου 2021, με τον κ. Φραγκάκη να απέχει από την ψηφοφορία.

Δικαίωση Βάμβουκα για τη ΔΕΔΙΣΑ

Δημοτικό ΣυμβούλιοΣτο Δ.Σ. ο πρώην δήμαρχος κ. Τ. Βάμβουκας μίλησε για δικαίωση της ΔΕΔΙΣΑ από το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο. Αναφέρθηκε σε ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει που δικαιώνει τη δική του δημοτική αρχή που «κάναμε την δύσκολη επιλογή να παλέψουμε για την απαλλαγή των Χανιωτών πολιτών από την ετήσια καταβολή άνω των 2 εκ. σε ΦΠΑ για την εναπόθεση και την αποκομιδή απορριμμάτων. Άξιζε τον κόπο το πολιτικό κόστος που πληρώσαμε και η λάσπη που δεχτήκαμε γι’ αυτή την θαρραλέα και δίκαιη επιλογή μας υπέρ των πολιτών, ώστε να ελαφρύνουμε τα δημοτικά τέλη για τους πολίτες σε όλο τον νομό.

Άξιζε τον κόπο η προσωπική ταλαιπωρία που υποστήκαμε τόσο εγώ ως πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ όσο και ο κ. Κουτράκης ως διευθύνων σύμβουλος, με ποινικά δικαστήρια και δέσμευση των ΑΦΜ μας. Αυτό το οποίο πετύχαμε είναι μια κατ’ εξοχήν καλή πρακτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. η οποία ανοίγει τον δρόμο για την απαλλαγή των δημοτών όλης της χώρας από επιβαρύνσεις στην καθαριότητα. Κινηθήκαμε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα και καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό. Αποδείξαμε ότι είχαμε γνώση και σωστή κρίση, σε πείσμα όσων αμφέβαλλαν. Θα περιμένουμε φυσικά την καθαρογραφή της απόφασης και θα επανέλθουμε όταν θα γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες και το σκεπτικό της δικαίωσης μας».

Την ικανοποίησή του δήλωσε και ο κ. Γ. Κουτράκης για τη δικαστική απόφαση. Από μεριάς πάντως της δημοτικής αρχής δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο στο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ:«Δεν κόβουμε δέντρα – φυτεύουμε»

κοπές δέντρωνΝωρίτερα χθες το πρωί, εμφανώς “πιεσμένος” από την κριτική που του έχει ασκηθεί για τη διαχείριση του πρασίνου, ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εμφανίσθηκε καθησυχαστικός σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου τόσο για το έργο ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου όσο και για άλλες παρεμβάσεις της δημοτικής Αρχής.

Ειδικά για τον Δημοτικό Κήπο, απαντώντας στα “Χ.ν.” σημείωσε πως δεν έχουν κοπεί παρά μόνο 10 δέντρα (άρρωστα και άλλα με επικίνδυνη κλίση) και θα προστεθούν 27 δέντρα. Στο ερώτημά μας αν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να τα πιστοποιεί αυτά τα στοιχεία καθώς η εγκεκριμένη μελέτη δεν αναφέρει αυτές τις λεπτομέρειες, ο κ. Σημανδηράκης “μάλωσε” τους δημοσιογράφους που δεν έχουν αναζητήσει από την υπηρεσία τη “φυτοϋγειονομική έκθεση” που τα προβλέπει αυτά.

Στη συνέντευξή του ο κ. Σημανδηράκης μίλησε για μια «προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να αποκαταστήσει την αλήθεια που σκοπίμως κάποιοι για πολιτικούς λόγους προσπαθούν να περάσουν έξω στην κοινωνία. Τις τελευταίες ημέρες διατυμπανίζεται παντού, με πολλούς τρόπους ότι ο Δημοτικός Κήπος Χανίων χάνει τα δέντρα και είμαστε εδώ για να μιλήσουμε με συγκεκριμένα στοιχεία και να αποδείξουμε ότι αυτό είναι ένα συστηματικό ψέμα που κάποιοι αναπαράγουν».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως μετρήθηκαν 467 δέντρα στον Δημ. Κήπο, 10 θα απομακρυνθούν, τα 4 γιατί είναι ασθενή και τα υπόλοιπα 6 γιατί έχουν μεγάλη κλίση. «Θα προστεθούν 27 δέντρα, σε μια κατάσταση προχωρημένη. Το ισοζύγιο των δέντρων στον Κήπο σε ό,τι αφορά το πράσινο θα είναι ασφαλώς θετικό. Απέναντι σε αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία κάποιοι πέρασαν στην κοινωνία ότι η δημοτική αρχή επιλέγει να κόψει δέντρα και αυτό θεωρούμε ότι είναι μια ντροπή, για όλους όσους προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και υποτιμούν την ευαισθησία που υπάρχει στην ίδια την υπηρεσία».

κοπές δέντρωνΣε ερωτήσεις των “Χ.ν.” για το πού υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στη μελέτη, ο δήμαρχος απάντησε πως «εάν στα “Χανιωτικα Νέα” είχατε διάθεση να περάσει σωστή πληροφορία προς τους αναγνώστες θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες του Δήμου και να δείτε ότι για όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα δέντρα του Κήπου, έχει γίνει ειδική μελέτη, από τους ειδικούς γεωπόνους της υπηρεσίας και εξωτερικούς γεωπόνους που πιστοποιούν είτε ότι το δέντρο είναι άρρωστο και πρέπει να απομακρυνθεί για την υγεία συνολικά του πρασίνου του κήπου, είτε έχει πάρει επικίνδυνες κλίσεις και αποτελεί κίνδυνο για τους πολίτες». Αναρωτήθηκε μάλιστα αν έχουμε δείξει την ίδια ευαισθησία όταν όπως είπε « κόπηκαν δεκάδες δέντρα στις οδούς Αποκορώνου και Χαρ. Τρικούπη».

• Παράλληλα ο δήμαρχος δήλωσε ότι χαίρεται για την ευαισθησία «που δείχνουν οι πολίτες απέναντι σε οτιδήποτε μειώνει το πράσινο στην πόλη, χαιρόμαστε που υπάρχουν αυτά τα έντονα αντανακλαστικά και η αγωνία των πολιτών να προσθέσουμε δέντρα. Λυπούμαστε που κάποιοι προσπαθούν να καπηλευτούν αυτήν την αγωνία.»

• Για το κόψιμο δέντρων σε έργα σε διάφορα σημεία της πόλης ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένη εργολαβία για απομάκρυνση περισσότερων από 100 κορμών που υπήρχαν διάσπαρτοι μέσα στην πόλη και έχουμε προσθέσει τα τελευταία δύο χρόνια με στοιχεία -που μπορούν αν θέλουν φυσικά οι δημοσιογράφοι να τα αναζητήσουν στην υπηρεσία- 300 καινούργια δέντρα». Είπε επίσης πως αυτές οι «μεμονωμένες παρεμβάσεις έγιναν για να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα στην πόλη και να απομακρύνουμε κάποια δέντρα που προκαλούν δυστυχώς πρόβλημα λόγω της χωροθέτησης τους».

• Ειδικά για τα δέντρα στην οδό Δευκαλίωνος, επισήμανε πως ήταν δέντρα «για τα οποία είχαμε έγγραφα και είχαμε όντως δείξει ότι ήταν επικίνδυνα γιατί οι κορμοί τους ήταν μέσα στο δρόμο και δεν επέτρεπαν τη διέλευση πεζών και ανθρώπων μέσα από το πεζοδρόμιο. Αυτά θα αντικατασταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με μεγάλα δέντρα και έτσι θα έχουμε ένα προσβάσιμο πεζοδρόμιο εκτός αν κάποιους δεν τους ενδιαφέρει η προσβασιμότητα παρά μόνο μένουν σε μια διάθεση αντιπολίτευσης».

• Ο δήμαρχος δήλωσε τη λύπη του για τη γραπτή δήλωση του πρώην δημάρχου κ. Τ. Βάμβουκα «που μας καταγγέλει γιατί απλά εφαρμόζουμε τις μελέτες που ομόφωνα εγκρίνει το Δ.Σ. και σαν να μην έφτανε αυτό μας κατήγγειλε γιατί απομακρύναμε τα δέντρα από τη πύλη της Άμμου (προμαχώνας Mocenigo)!» Συμπλήρωσε πως τα συγκεκριμένα δέντρα απομακρύνθηκαν με εισήγηση της αρχαιολογίας γιατί με το ριζικό τους σύστημα είχαν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο μνημείο.

• Τέλος για το οικόπεδο στο ΣΟΔΥ μίλησε για παρέμβαση καθαρισμού που έγινε «με το γράμμα του νόμου. Την κάναμε με παρουσία εισαγγελέα, Αστυνομίας και υγειονομικού για να προσφέρουμε ένα χώρο ανοικτό στους πολίτες. Ακόμα και σε αυτό κάποιοι προσπάθησαν να το διαστρεβλώσουν και όπως είναι γνωστό, υπάρχει αυτή η τακτική της προπαγάνδας να επαναλαμβάνουν συνέχεια κάποια πράγματα που δεν ισχύουν και οι πολίτες δυστυχώς να παίρνουν το λάθος μήνυμα. Κανείς στη δημοτική αρχή και στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου και πρωτίστως όχι το Δ.Σ. δεν θέλει να μειώσει το πράσινο. Έχουμε ανάγκη περισσότερο πράσινο και όταν ολοκληρωθούν τα πολλά έργα που έχουμε βάλει μπροστά ως δημοτική αρχή, το τελικό ισοζύγιο πρασίνου για τους πολίτες θα είναι θετικό».

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Μιχάλης Τσουπάκης μίλησε για την πρόοδο των έργων λέγοντας πως «έχουν τελειώσει τα ψηλά κλαδέματα και γίνονται με χειρουργική ακρίβεια οι εργασίες στο αρδευτικό σύστημα. Βλέπετε με πόση προσοχή γίνεται η εργασία για το αρδευτικό σύστημα για να μην γίνει καμία ζημιά στο ριζικό σύστημα». Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη παρουσία ΙΧ και βαριών χωματουργικών μηχανημάτων μέσα στον Κήπο και για το ενδεχόμενο ζημιών στο ριζικό σύστημα των φυτών ο κ. Τσουπάκης υποστήριξε πως τα εργολαβικά μηχανήματα «προσέχουν την κάθε κίνηση» και υπάρχει καθημερινή επίβλεψη από τους γεωπόνους. Τα βαρέα οχήματα που βλέπετε είναι για να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένο χώρο». Τέλος ανέφερε πως για καθένα από τα 467 δέντρα υπάρχει χωριστός φάκελος και όταν παραδοθεί το έργο του Κήπου θα αποτελεί στολίδι και σήμα κατατεθέν για την πόλη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επιβλέπων γεωπόνος κ. Βαρδής Σελλιανάκης. «Πρόκειται να απομακρυνθούν ή έχουν απομακρυνθεί 10 δέντρα με κριτήρια καθαρά επικινδυνότητας, ασφάλειας των επισκεπτών που έρχονται στον κήπο και θέματα φυτο-υγείας για δέντρα άρρωστα που αποτελούν εστία μόλυνσης για τα υπόλοιπα δέντρα,. Τα κριτήρια απομάκρυνσης είναι καθαρά επικινδυνότητας και φυτοϋγείας» σημείωσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα