Στις 17 Μαρτίου κάθε έτους, οι Ιρλανδοί -και όχι μόνο- γιορτάζουν τον Άγιο Πατρίκιο, πολιούχο του Σμαραγδένιου Νησιού. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η μέρα γιορτάζεται διεθνώς, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εθνικό φεστιβάλ. Είναι λογικό: Η Ιρλανδία έχει προσφέρει διεθνώς τόσο γαστρονομικά, όσο και πολιτιστικά. Υπάρχει όμως ακόμα ένα στοιχείο που ιντριγκάρει τον κόσμο και έχει σχέση με τις παραδόσεις της Ιρλανδίας. Η χώρα φημίζεται για μερικά από τα μεγαλύτερα αναπάντητα μυστήρια που προβληματίζουν διαχρονικά ερευνητές, αρχαιολόγους και επιστήμονες. Σήμερα λοιπόν «ταξιδεύουμε» στο σμαραγδένιο νησί για να ανακαλύψουμε τη μυστηριώδη πλευρά του.
Ένας Ιρλανδός ανακάλυψε την Αμερική;
Το 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος ταξίδεψε στον αχανή ωκεανό και ανακάλυψε την Αμερική. Η μήπως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα? Οι Ιρλανδοί θεωρούν πως ο Κολόμβος ήρθε δεύτερος και καταϊδρωμένος όσον αφορά στην ανακάλυψη της Αμερικής, απλά είχε καλύτερες… «δημόσιες σχέσεις». Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως ένας Ιρλανδός μοναχός του 6ου αιώνα, θρυλικός ναυτικός, γνωστός ως «Brendan the Navigator» ή «St. Brendan» ήταν εκείνος που έκανε την κοσμοιστορική ανακάλυψη. Τα κατορθώματα του μοναχού εξιστορούνται στο Navigatio Sancti Brendani Abbatis (σ.σ: Ταξίδι του Αγίου Μπρένταν του Ηγούμενου) το οποίο γράφτηκε τον 9ο αιώνα. Το «Navigatio» περιγράφει με λεπτομέρειες το ταξίδι. Λέει πως ο Μπρένταν και το πλήρωμά του απέφυγαν τους πλωτούς «κρυστάλλινους στύλους» (σ.σ: πιθανώς αναφέρεται σε παγόβουνα) πριν φτάσουν στη «γη της επαγγελίας», η οποία ήταν τόσο απέραντη που δεν κατάφεραν να περπατήσουν κατά μήκος ολόκληρης της ακτής ούτε ύστερα από 40 μέρες. Μπορεί αυτή η γη, στην οποία αναφέρεται το βιβλίο να είναι η Αμερική; Το 1983, ο θαλάσσιος βιολόγος του Χάρβαρντ Μπάρι Φελ ανακάλυψε πετρογλυφικά στη Δυτική Βιρτζίνια, με τη γραφή Ogam, το ιρλανδικό αλφάβητο που χρησιμοποιούνταν μεταξύ 6ου και 8ου αιώνα. Είναι πιθανό τα πετρογλυφικά αυτά να έγιναν από τον Μπρένταν και τους άντρες του; Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι αρνούνται αυτό το ενδεχόμενο, αλλά υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα. Το 1977 ο Βρετανός συγγραφέας και τυχοδιώκτης Tim Severin κατασκεύασε ένα αντίγραφο του σκάφους του Ιρλανδού μοναχού και ολοκλήρωσε με επιτυχία αυτό που πιστεύεται πως ήταν η διαδρομή που ακολούθησε τότε ο Μπρένταν. Ο Βρετανός απέδειξε πως το ταξίδι ήταν εφικτό με τα τότε μέσα. Αν όμως ο Μπρένταν το πραγματοποίησε όντως, αυτό μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα…
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/K4WJdzvahGU
Το μυστήριο της πτήσης 712 της Irish Aer Lingus
Το πρωί της 24ης Μαρτίου 1968, η πτήση 712 της Irish Aer Lingus αναχώρησε από το Cork για το Λονδίνο με 61 επιβάτες και πλήρωμα. Μετά την απογείωση, οι ελεγκτές πτήσης έλαβαν κλήση που πιστεύεται ότι μετέφερε μήνυμα από τους πιλότους. Η κλήση ανέφερε πως το αεροπλάνο πετούσε στα 12.000 πόδια, έχανε ύψος και στριφογύριζε γρήγορα. Λίγο αργότερα, η πτήση 712 είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ. Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον πιλότο, Bernard O’Beirne, ο Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας του Λονδίνου κάλεσε για έρευνα στην περιοχή δυτικά του Strumble Head ανοιχτά της Ουαλίας. Οι προσπάθειες εντοπισμού του αεροπλάνου αποδείχθηκαν αρχικά μάταιες. Τελικά ανακαλύφθηκαν τα συντρίμμια του, βορειοανατολικά του βράχου Tuskar, ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της κομητείας Wexford στην Ιρλανδία. Οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν 14 από τα 61 άτομα που επέβαιναν στην πτήση. Οι υπόλοιπες σοροί δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ δεν επέζησε κανείς. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες ως προς την αιτία της τραγικής πτώσης. Αυτές κάνουν λόγο για κάποιο πουλί που πιθανώς να «χτύπησε» το αεροσκάφος, αστοχία μηχανισμού, κλπ. Παρότι διεξήχθη διετή έρευνα για το δυστύχημα, συμπεριλαμβανομένης και μιας διαδικασίας επανεξέτασης το 2002 από την Ιρλανδική Μονάδα Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους, παραμένει ακόμα μυστήριο.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/Q6DtmITKPO4
Η μοίρα του Francis Crozier
Το πρωί της 19ης Μαΐου 1845, δύο πλοία, το HMS Erebus (Ερεβος) και το HMS Terror (Τρόμος), απέπλευσαν από την Αγγλία για την Καναδική Αρκτική, αναζητώντας το θρυλικό Βορειοδυτικό Πέρασμα. Με επικεφαλής τον 59χρονο Sir John Franklin, τα δύο πλοία και τους 128 άνδρες πλήρωμα, είδαν για τελευταία φορά φαλαινοθήρες στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Γροιλανδίας τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς. Οι συμπατριώτες τους δεν θα τους έβλεπαν ποτέ ξανά. Δεύτερος σε βαθμό, μετά τον Φράνκλιν, ήταν ένας ταπεινός, αλλά έμπειρος αξιωματικός του ναυτικού, ο Ιρλανδός καπετάνιος Francis Crozier. Δύο χρόνια μετά την αρχή του ταξιδιού, ο Φράνκλιν πέθανε. Κάποια στιγμή, τα δύο πλοία παγιδεύτηκαν στον πάγο στη δυτική ακτή του νησιού King William. Ο Crozier είχε λοιπόν το καθήκον να σώσει τους αντρες του πληρώματος από την παγωμένη παγίδα. Επί 14 χρόνια η μοίρα τόσων ψυχών παρέμενε άγνωστη, μέχρι που ένα λακωνικό σημείωμα που βρέθηκε σε τάφρο στο νησί King William το 1859 αποκάλυψε το απεγνωσμένο ταξίδι των ναυτικών στην ηπειρωτική χώρα του Καναδά. Κανείς από τους άντρες δεν τα κατάφερε, και ο θάνατός τους έχει αποδοθεί σε κάθε πιθανή αιτία: υποθερμία, σκορβούτο, πείνα κ.α Πότε, πού και πώς πέθανε ο Ιρλανδός Francis Crozier παραμένει μυστήριο. Σήμερα το όνομά του είναι γνωστό, διότι πρόσφατα έγινε… πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος The Terror, του Νταν Σίμονς, ενός μυθιστορήματος που έγινε best seller, αλλά και εξαιτίας της τηλεοπτικής σειράς του AMC, 2018, που αποτελεί μεταφορά του βιβλίου και είναι εμπνευσμένη από την πραγματική τραγωδία του Ιρλανδού καπετάνιου.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/_dIvIGxEORc
Ο τάφος του Αγίου Πατρικίου
Γνωστός και ως «Απόστολος της Ιρλανδίας», ο Αγιος Πατρίκιος είναι ο προστάτης της χώρας. Αν και οι ημερομηνίες της γέννησης και του θανάτου του είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με βεβαιότητα, είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Άγιος Πατρίκιος έζησε κατά τον πέμπτο αιώνα και ήταν χριστιανός ιεραπόστολος. Εκείνο που επίσης παραμένει μυστήριο μέχρι τις μέρες μας, είναι η τοποθεσία του τάφου του. Κατά ορισμένες θεωρίες, ο Άγιος Πατρίκιος είναι θαμμένος στον Καθεδρικό Ναό Down, που βρίσκεται στην πόλη Downpatrick στη Βόρεια Ιρλανδία. Ομως, οι μοναχοί του Αβαείου Glastonbury στο Somerset της Αγγλίας ισχυρίζονταν, ήδη από τον μεσαίωνα, ότι ο Άγιος Πατρίκιος ήταν θαμμένος εκεί και συγκεκριμένα δίπλα στο “Old Wattle Chapel”. Σύμφωνα με την παράδοσή τους, αφού ο Πατρίκιος ολοκλήρωσε τη θητεία του ως Επίσκοπος της Ιρλανδίας, αποσύρθηκε στο Αβαείο του Glastonbury και έγινε ο πρώτος Ηγούμενος του μοναστηριού. Εκείνο που είναι αδιαμφισβήτητο, είναι πως ο Αγιος Πατρίκιος γιορτάζεται κάθε έτος με μεγαλοπρέπεια και… ποταμούς ιρλανδικής –και όχι μόνο- μπύρας!
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/X0oFRrfnFA4