Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Το Μουσικό Σχολείο στη Ρουμανία

Στο Ταργκόβιστε (Târgovice) της Ρουμανίας, μετά από πρόσκληση του Λυκείου “ION HELIADE RĂDULESCU” TÂRGOVIȘTE στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229», Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης, Erasmus+ 2020 με κωδικό αριθμό 2020-1-EL01- KA229-078853_1 με τίτλο «Learning Cultures via Cinema», ταξίδεψαν από τις 14 έως τις 18 Μαρτίου 2022 4 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θερίσου Χανίων συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του σχολείου Ανδρεδάκη Γεώργιο και την εκπαιδευτικό Χαλακατεβάκη Ειρήνη, συντονίστρια του προγράμματος.

Eκτός των ανωτέρω εκπροσώπων της Ελλάδας, στο Targoviste μετέβησαν επίσης εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων σχολείων της Τουρκίας, της Βόρειας Μακεδονίας, και της Ουγγαρίας, οι οποίοι μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές από τη Ρουμανία συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες της κινητικότητας που είχε τίτλο «WORKSHOP:EDITING SHORT FILMS» («Εργαστήριο: επιμέλεια ταινιών μικρού μήκους»).

Οι εργασίες της εβδομάδας περιλάμβαναν κινηματογραφικές δραστηριότητες που στόχευαν στην εξοικείωση των μαθητών με εφαρμογές επεξεργασίας ταινιών για τη βελτίωση της ποιότητάς τους. Αναλυτικότερα, μετά την άφιξη και την θερμή υποδοχή στο Λύκειο «Ion Heliade Radulescu» από τους εκπαιδευτικούς, τη διευθύντρια του σχολείου TĂBÎRCĂ ANGELICA – IOANA και τον συντονιστή του προγράμματος στη Ρουμανία TĂBÎRCĂ NICOLAE – RADU, οι μαθητές παρουσίασαν τις ταινίες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης κινητικότητας στην Πορτογαλία και τις επεξεργάστηκαν εκ των υστέρων, με τη βοήθεια εφαρμογών ΤΠΕ, στα σχολεία τους συνεργαζόμενοι σε ομάδες μαθητών από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια για τεχνικές επεξεργασίας ταινιών, όπως μοντάζ, φωτισμό, ήχο, που πραγματοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής, και μετά την υλοποίησή τους επεξεργάστηκαν εκ νέου στις ταινίες και ακολούθησε σύγκριση των δύο διαφορετικών εκδοχών των ταινιών, προκειμένου να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο τη σημασία της επεξεργασίας τους.

Κατά την ολοήμερη επίσκεψη στο Națională de Artă Teatrală și Cinematografică «I.L. Caragiale»- Εθνικό Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου «I.L. Καραγιάλι» στο Βουκουρέστι, πραγματοποιήθηκαν πολύωρα εργαστήρια με την ίδια θεματολογία.

Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε ένα εργαστήριο συγγραφής σεναρίων, με ομιλητή τον Ovidiu Georgescu, καθηγητή σκηνοθεσίας, πρώην κοσμήτορα και διευθυντή του τμήματος κινηματογράφου και ένα εργαστήριο πολυμέσων με ομιλητή τον Vlad Ioachimescu, μοντέρ ταινιών, καθηγητή πολυμέσων και κοσμήτορα του πανεπιστημίου. Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του πανεπιστήμιου Sebastian Condurache, σκηνοθέτης – παραγωγός, ξενάγησε τους συμμετέχοντες στους χώρους του πανεπιστημίου και τους μύησε στην ιστορία κινηματογράφου με μία ξενάγηση στο μουσείο κινηματογράφου. Ακολούθησε επίσκεψη σε χώρο γυρισμάτων από φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, ενώ στην αίθουσα προβόλων παρουσιάστηκαν δείγματα δουλειάς των τελειόφοιτων φοιτητών. Αξιοσημείωτη είναι η αλληλεπίδραση με τους μαθητές του προγράμματος. Την τελευταία μέρα, οι μαθητές αξιοποιώντας την αποκτηθείσα γνώση και το φωτογραφικό υλικό των δράσεων και συνεργαζόμενοι σε πολυπολιτισμικές ομάδες, δημιούργησαν βίντεο με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και θέμα την επίσκεψη στην περιοχή αυτή της Ρουμανίας, αποτυπώνοντας τις εμπειρίες της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκε υλικό από τις επισκέψεις σε σημεία πολιτιστικού, ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στο Târgovice, την πρώην πρωτεύουσα της Βλαχίας και διοικητικό κέντρο της χώρας κατά τη μεσαιωνική περίοδο, μεταξύ 14ου και 17ου αιώνα. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το “Curtea Domnească” Târgoviște, Βασιλική Αυλή του Ταργκόβιστε, ερείπια του συγκροτήματος της αρχαίας αυλής των βοϊβόδων της Βλαχίας από το 1394 και σημαντικό σημείο στο αμυντικό σύστημα της χώρας, συνδεδεμένο με την ηγεμονία του βασιλείου του Vlad Dracul (που ενέπνευσε τον κόμη Δράκουλα). Το ορθόδοξο μοναστήρι Stelea Monastery του 16ου αιώνα, ορόσημο στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στη ρουμανική χώρα, σημαντική παρουσία στον πολιτιστικό-ιστορικό θησαυρό του Târgovice, ένα σύνολο που συγκεντρώνει πολλά μνημεία, μια επιβλητική εκκλησία και θρησκευτικό μουσείο. Το ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι Dealu Monastery του 15ου αιώνα, ένα κέντρο μεγάλης ρουμανικής πνευματικότητας, από τους μεγαλύτερους ταφικούς χώρους της χώρας όπου είναι θαμμένοι στρατιωτικοί διοικητές, πρίγκιπες της Βλαχίας και κληρικοί, που φιλοξένησε και το βασιλικό τυπογραφείο. Το πάρκο και το ζωολογικό κήπο Parcul Chindia.

Επιπλέον, επισκέφθηκαν την πόλη Sinaia, ορεινό θέρετρο στα βουνά της Ρουμανίας, στα νοτιοανατολικά Καρπάθια Όρη, και το Κάστρο Peleş πολυτελές παλάτι του 19ου αιώνα, χτισμένο με έντονο το στοιχείου του ξύλου και του μάρμαρου, που κατασκευάστηκε για το βασιλιάς Carol I της Ρουμανίας και ήταν κατοικία για διάφορες ρουμανικές μοναρχικές οικογένειες. Επίσης, την παλιά πόλη του Brașov, ένα από τα πιο επισκέψιμα μέρη της Τρανσυλβανίας, μοναδικό ορεινό τοπίο, μεσαιωνικής ιστορίας με γερμανικές επιρροές και τη Black Church (Μαύρη Εκκλησία), τη μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία στην Τρανσυλβανία, άνω των 500 ετών, με πλούσια συλλογή παλιών χαλιών του 17ου και 18ου αιώνα από τη Μικρά Ασία. Η εκκλησία έχει ένα από τα μεγαλύτερα (με 4000 σωλήνες) και διάσημο για την ηχητικότητα του εκκλησιαστικά όργανα της Ευρώπης. Επίσης πραγματοποιήθηκε μία σύντομη επίσκεψη στη παλιά πόλη του Βουκουρεστίου, πρωτεύουσα και πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ρουμανίας.

Εκτός από τους μαθητές που δια ζώσης έμαθαν στοιχεία του ρομανικού πολιτισμού, τράβηξαν φωτογραφίες και δημιούργησαν ταινίες μικρού μήκους για την κουλτούρα της περιοχής και τα αξιοθέατα που ξεναγήθηκαν, τηλεοπτικό συνεργείο της περιφερειακής τηλεόρασης Columna TV ( Τηλεοπτικός σταθμός του Τιργκόβιστε) ακολούθησε τις επισκέψεις αποτυπώνοντας στο φακό μέσα από συνεντεύξεις την εμπειρία των μαθητών. Επιπλέον, για τη διάχυση του προγράμματος αλλά και την άμεση επαφή των μαθητών με επαγγελματίες κινηματογραφιστές και παρουσιαστές, ομάδα μαθητών και καθηγητών επισκέφτηκε το στούντιο της Columna TV, καλεσμένοι σε καθημερινή πρωινή τηλεοπτική στήλη, όπου παρουσιάστηκε η πορεία του προγράμματος «Learning Cultures via Cinema» μέσα στην διετία πραγματοποίησής του.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στην κινητικότητα γνωρίστηκαν με τη δημοτική αρχή του Ταργκόβιστε, επισκεπτόμενοι το δημαρχείο Primăria Târgoviște – City Hall. Ο δήμαρχος Daniel-Cristian Stan και η αντιδήμαρχος Monica-Cezarina Ilie καλωσόρισαν την ομάδα και στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα εκπαίδευσης, τοπικής διοίκησης, πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τουριστικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας που επιτυγχάνετε, όπως ειπώθηκε, και μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα