Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Cafe Pera Palace (est. 1892, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία)

Pera Palace
Ο απόλυτα ιδανικός χώρος για ένα ποτό,
στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης!

To εμβληματικό Ιστορικό Καφέ «Πέρα Παλάς» στην Κωνσταντινούπολη έχει ιστορία που αρχίζει το 1892! Τότε, η Εταιρεία Βαγκόν – Λι αποφάσισε να κατασκευάσει ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο, δυτικής φινέτσας, με ανατολίτικες λεπτομέρειες, ένα κατάλυμμα, με Καφέ, εστιατόρια και όλες τις ανέσεις, που θα λάτρευαν οι ευρωπαίοι, το τελευταίο «δυτικό» στοιχείο, προτού περάσουν στην Ανατολή! Το ξενοδοχείο ανεγέρθηκε στα υψώματα του Γαλατά, με σκοπό να καταλύουν εκεί κυρίως οι επιβάτες του Οριάν Εξπρές, που έφταναν στην Πόλη από το Παρίσι.

Pera Palace
Η επίσκεψη στο Pera Palace είναι πραγματική εμπειρία αισθήσεων.

Τα σχέδια του Pera Palace ανέλαβε ο γαλλο-οθωμανός αρχιτέκτονας Alexandre Vallaury και ανήκει σε μία ιδιαίτερη κατηγορία κτίσματος που συνδυάζει νεοκλασικό, αρ νουβό και ανατολίτικο στυλ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο που «αναπνέει» στην Πόλη.

Pera Palace
Ήσυχες γωνιές, ιδανικές για διάβασμα.

Ετσι, το Pera Palace εξελίχθηκε σύντομα σε σύμβολο νεωτερικότητας. Στις αρχές του 1900 ήταν από τα πρώτα που διέθεταν ασανσερ, καλοριφέρ και ηλεκτρικό φωτισμό. Στο υπερπολυτελέστατο Καφέ-μπαρ «Γκραν Οριάν» του ξενοδοχείου, δέσποζαν και συνεχίζουν να δεσπόζουν μέχρι και σήμερα εντυπωσιακοί πολυέλαιοι, φίνο ξύλο και ιδιαίτερος διάκοσμος.

Pera Palace
Εντυπωσιακοί πολυέλαιοι, χρυσές λεπτομέρειες, γυαλί και ξύλο σε έναν συνδυασμό μοναδικό.

Από εκεί έχουν περάσει διασημότητες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους, οι Ερνεστ Χέμινγουέι, Λέων Τρότσκι, Μάτα Χάρι, Αγκαθα Κρίστι, Σάρα Μπερνάρ, Ζοζεφίν Μπέικερ, Γκρέτα Γκάρμπο, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Τζάκι Ωνάση.

Pera Palace
Κόκκινα χαλιά και πολυτέλεια, χαρακτηρίζουν την είσοδο του Pera Palace.

Το Πέρα Παλάς διατηρεί ανεξίτηλα αυθεντικά στοιχεία του παρελθόντος: έπιπλα άλλων καιρών, περίτεχνες λεπτομέρειες στον διάκοσμο, ένα εκπληκτικό ασανσέρ από σίδηρο και ξύλο που μαγνητίζει τα βλέμματα. Στο κεντρικό σαλόνι, μαρμάρινοι κίονες, πολυτελή έπιπλα, καθρέφτες και γυαλί δημιουργούν μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα.

Pera Palace
Αγαπημένο της Αγκαθα Κρίστι, το Pera Palace έχει “πρωταγωνιστήσει” σε ταινίες, σειρές και μυθιστορήματα…

Ηταν λοιπόν φυσικό, το «Πέρα Παλάς» να διαδραματίζει διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της Πόλης.

Pera Palace
Υπέροχα ποτά στη βεράντα του εμβληματικού Pera Palace.

Η Αγγλίδα συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου Αγκάθα Κρίστι, αγαπούσε να μένει στο Pera Palace. Σύμφωνα με τις πηγές φιλοξενήθηκε εκεί μεταξύ 1924 και 1933, στο δωμάτιο Νο 411, όπου και έγραψε μεγάλο μέρος από το μυθιστόρημά της «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές».

Pera Palace
Μια στάση για προσεγμένες γεύσεις και ιδιαίτερα κρασιά, κάθε στιγμή της ημέρας.

Το δωμάτιο είναι σήμερα προσβάσιμο στους επισκέπτες και είναι διακοσμημένο με τη γραφομηχανή της, βιβλία και φωτογραφίες της συγγραφέως. Το όνομά της, “Agatha” έχει πάρει και ένα από τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, στο οποίο προσφέρεται τουρκική κουζίνα.

Pera Palace
Κάθε χώρος και μια ιδιαιτερότητα. Πάντα ενδιαφέρων διάκοσμος και λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 27 από τα συνολικά 145 δωμάτια του ξενοδοχείου έχουν επιγραφές με τα ονόματα των διάσημων επισκεπτών του. Το δωμάτιο 101, όπου έμενε ο Κεμάλ Ατατούρκ, σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Αλλά και η περίπτωση του Ερνεστ Χέμινγουέι είναι ιδιαίτερη. Ο συγγραφέας έμενε κατά καιρούς (τη δεκαετία 1920) στο ξενοδοχείο με την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Pera Palace
Δυτική και ανατολίτικη κουζίνα, γεύσεις που συναρπάζουν και ένα επιτελείο διακεκριμένων σεφ επιμελούνται το μενού του Καφέ και του εστιατορίου.

PERA PALACE

Meşrutiyet Caddesi No: 52  34430
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
+90 212 377 4000
info@perapalace.com
perapalace.com

Home


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα