Μια ζωή βγαλμένη από τη σφαίρα του μύθου, τη δική της ζωή, αφηγείται η Αγαθή Δημητρούκα στο βιβλίο της με τίτλο ´Πουλάμε τη ζωή, χρεώνουμε τον θάνατο´, που παρουσιάστηκε προχθές σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μόρο (Ι.Ο.Χ.).
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Χανίων, Βαρβάρα Περράκη, η οποία, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «η μυθιστορηματική αυτοβιογραφία της Αγαθής Δημητρούκα ´Πουλάμε τη ζωή, χρεώνουμε τον θάνατο´ σαν λογοτεχνικό είδος είναι παράξενη. Το γιατί θα καταλάβουν ιδιαίτερα όσοι το διαβάσουν, γιατί είναι ένα βιβλίο που στηρίζεται μόνο στην αλήθεια και μόνο σε πραγματικά γεγονότα».
«Σε αυτό το βιβλίο», επεσήμανε η κα Περράκη, «η Αγαθή Δημητρούκα αποτυπώνει τη ζωή της, ξεκινώντας από το χωριό της το Μεσολόγγι, μέχρι και τον θάνατο του Νίκου Γκάτσου. Το βιβλίο δεν χωρίζεται σε κεφάλαια. Απλά χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ξεδιπλώνεται η ζωή της μέχρι τα δεκαεπτά της χρόνια, όπου και φεύγει από το χωριό της, ενώ στο δεύτερο μέρος περιγράφεται η συμβίωσή της με τον Νίκο Γκάτσο. Μέσα από το βιβλίο της περνούν όλες οι μεγάλες πνευματικές φυσιογνωμίες που καθόρισαν εκείνη τη σημαντική 20ετία (Χατζιδάκις – Ξαρχάκος – Δήμος Μούτσης – Ελύτης κ.ά.)».
Η ίδια πρόσθεσε ακόμα ότι «η αλήθεια είναι ότι η Αγαθή Δημητρούκα έχει ζήσει μια ζωή σαν να βρίσκεται στη σφαίρα του μύθου. Υπό αυτή την έννοια δικαιολογείται και ο επιθετικός προσδιορισμός του βιβλίου, μυθιστορηματική αυτοβιογραφία. Η συγγραφέας υπήρξε επί 20 χρόνια σύντροφος, αλλά και η μαθήτρια του μεγάλου μας στιχουργού και ποιητή Νίκου Γκάτσου». «Το βιβλίο, λοιπόν, δικαιούται να λέγεται μυθιστορηματική αυτοβιογραφία γιατί πραγματικά περιέχει και τους μύθους που εμείς ονειρευτήκαμε», κατέληξε.
Από την πλευρά της η κα Δημητρούκα τόνισε ότι «νιώθοντας πολύ ασφυκτικά στις αρχές του 2010, όπως οι περισσότεροι Ελληνες, αναγκάστηκα να ´ψάξω´ τις ρίζες μου για να σταθώ, να αγωνιστώ και να αντισταθώ όπως όλοι μας σε αυτή τη χώρα». Η κα Δημητρούκα υπογράμμισε «ξεκίνησα να γράφω τη ζωή μου χρησιμοποιώντας τον εαυτό μου και τα πρόσωπα που γνώρισα ως ήρωες αυτού του αφηγήματος. Το βιβλίο το ονομάζω μυθιστορηματική αυτοβιογραφία γιατί χρησιμοποιώ καθαρά λογοτεχνικούς τρόπους, ώστε να ακολουθείται μια γραμμική εξιστόρηση των γεγονότων καθώς επίσης σαν ένα μικρό άλλοθι για τα όσα λέμε, που είναι και πιο προσωπικά, αλλά χωρίς να είναι συναισθηματικά ή μελοδραματικά ή σκανδαλοθηρίες».
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ένα μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο από τους μουσικούς Γιώργο Φραντζεσκάκη (κιθάρα – τραγούδι) και Γιάννη Γιαννακάκη (πιάνο).
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο ´Το Βιβλίο´ και οι εκδόσεις ´Πατάκη´, υπό την αιγίδα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων.
Πολύ καλή παρουσίαση! Επισημαίνω: ένα αγροτοπαιδο από την Ασέα Αρκαδίας έρχεται στην Αθήνα και εξοπλισμένος εκτός από τις γνώσεις του συν δύο ξένες γλώσσες! Σε ενάμισυ χρόνο αρθρογραφεί στα κορυφαία λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής του, μεταφράζει με λυρικό μοναδικό ( παγκόσμια) τρόπο ξενόγλωσσους συγγραφείς, με επαναστατικό τολμώ να πω τρόπο , με ένα μόνο ποιητικό έργο ( Αμοργός, σημείωση ότι εκδόθηκε επί κατοχής, όταν οι άλλοι βουβαθηκαν ) τον δέχονται ως ποιητή , αυτόν που έγινε ύστερα δάσκαλος των : Ελύτη, Σεφέρη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κλοιπων σύγχρονων και πλείστων νεότερων λογοτεχνών ( κατά δήλωση των ιδίων σε επικοινωνιακά μέσα) , παρότι δεν πήρε Νόμπελ! Επιπλέον καταφέρνει να αλλάξει την στιχουργική Ρότα των κάθε λογής ασμάτων, δίνοντας την ποιητική του έμπνευση, σε ποίηση, και όλοι οι μεγάλοι συνθέτες των δεκαετιών δημιουργίας του, να επιζητούν διακαώς τους στίχους του. Τελειώνοντας : με δύο άριστα στιχουργήματα του και τη συνδρομή της ερμηνείας του Ν. Ξυλούρη, εκτόξευσε την Κρήτη στην κορυφή της επικαιρότητας ( χωρίς ναχει σχέση με Κρήτη ! Τα θυμίζω : Φυσα αεράκι φυσαμε…., Έβαλε ι Θεός σημάδι παλικάρι στα Σφακιά..) ! Ευχαριστώ !