Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Πάνος Γεραμάνης, ένας και ξεχωριστός

Το καλό ραδιόφωνο είναι εκείνο που παιδεύει και εκπαιδεύει τον ακροατή του με ποιοτικές εκπομπές, κάτι που έκανε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις εκπομπές του «Λαϊκοί Βάρδοι» και “Άσσοι των Γηπέδων” στο κρατικό ραδιόφωνο, καθώς και στον 9,84 ο δημοσιογράφος (και όχι μόνο) Πάνος Γεραμάνης.

Η προσφορά του στην ελληνική δημοσιογραφία, την έρευνα για το λαϊκό τραγούδι, ευρύτερα στον λαϊκό πολιτισμό, είναι τεράστια.

Γεννήθηκε λίγο μετά την κατοχή στα Βασιλικά Ευβοίας, στο χωριό στην βόρεια πλευρά του νησιού. Μόλις είχε τελειώσει ο πόλεμος· τα χρόνια δύσκολα και η ζωή επίσης. Ο μικρός Πάνος, δημιουργικά ανήσυχος, ζώντας τις δυσκολίες της εποχής, βγάζει μια μικρή μαθητική εφημεριδούλα, «Μαθητικός Φάρος», λίγο αργότερα στο Γυμνάσιο την εφημερίδα «Αγροτική Φωνή», ήταν πλέον ένας δημοσιογράφος αυτοδίδακτος.

Παράλληλα με την αγάπη του για τον αθλητισμό, όπου μαθητής ακόμη ταξιδεύει με ένα φορτηγό που μεταφέρει τα περίφημα κεραμίδια της περιοχής για να παρακολουθήσει τους αγώνες της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού στον Πειραιά. Κάποια στιγμή μάλιστα προσλαμβάνεται ως αθλητικός συντάκτης στην αθλητική εφημερίδα «Φως των Σπορ», στέλνοντας ανταποκρίσεις από τα Βασιλικά για τις ομάδες και τα πρωταθλήματα της Εύβοιας.

Συντάκτης πλέον της εφημερίδας, προτείνει στον Αρχισυντάκτη του να πάρει συνέντευξη από τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη· την εποχή εκείνη που μεσουρανούσε με τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής. Η συνέντευξη αυτή είχε μεγάλη απήχηση και άνοιξε τον δρόμο στο νεαρό δημοσιογράφο για να γνωρίσει και άλλους δημιουργούς της εποχής, όπως τον Πάνο Γαβαλά, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γιώργο Ζαμπέτα και πολλούς άλλους. Συγκεντρώνοντας έτσι και υλικό έρευνας για το λαϊκό τραγούδι που κράτησε σχεδόν για πενήντα χρόνια.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτό το υλικό, παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Λαϊκοί Βάρδοι», με συνεντεύξεις και αφιερώματα στο κρατικό Ραδιόφωνο, για πάνω από 15 χρόνια. Επίσης, κάτι ανάλογο έγινε και στο δημόσιο αθλητικό Ραδιόφωνο «Άσσοι των γηπέδων». Η εκπομπή αυτή είχε αφιερώματα στους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, στα πέτρινα χρόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου και αυτή κράτησε για πολλά χρόνια. Κάτι παρόμοιο έκανε και στη συχνότητα του 902 Αριστερά στα Fm στις εκπομπές «Οι άνθρωποι της νύχτας» και «Το μικρόφωνο στο τραγούδι».

Στη διάρκεια της εφτάχρονης δικτατορίας των Συνταγματαρχών κυνηγήθηκε άγρια από το καθεστώς, πέρασε δύσκολα, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Παρ’ όλα αυτά βοηθούσε όσο μπορούσε, κρύβοντας παράνομους αγωνιστές, συγκέντρωνε τρόφιμα για τους κρατούμενους στις φυλακές και στους τόπους εξορίας. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες των Αθηνών, σχεδόν σε όλες, αθλητικές και πολιτικές. Για πολλά χρόνια είχε στήλη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αν θυμάμαι καλά, για θέματα ελληνικής γαστρονομίας.

Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Ίδρυμα Μπότση. Ο Πάνος Γεραμάνης, από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους της γενιάς του ‘60, διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητά του και την απαράμιλλη προσφορά του στο δημοσιογραφικό λειτούργημα. Πίστευε πάντα στα ιδανικά της κοινωνικής και αγωνιστικής δημοσιογραφίας, στην εντιμότητα και την αφοσίωση στο επάγγελμα και τον άνθρωπο.

Πέθανε ξαφνικά, το 2005, 30 Απριλίου, από ανακοπή στο εξοχικό του, στην Πάργα του ν. Πρεβέζης.

Και είναι άξιος μνήμης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα