«Όχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου». Αυτό το τρίπτυχο πολιτικής αντίληψης, για να δοθεί σημασία στη σκοπιμότητα του Κ.Κ.Ε, αναρτήθηκε με πανώ στην Ακρόπολη μεταφρασμένο και στα Αγγλικά. Το πρωί της 12ης Μαΐου πριν την έναρξη της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, 100 περίπου άτομα παραβίασαν την κεντρική είσοδο και με σημαίες, αγνοώντας τις υποδείξεις αυτών που φύλαγαν την Ακρόπολη, κρέμασαν τα εν λόγω πανώ στο νοτιοδυτικό τμήμα του βράχου. Επελέγη δε αυτή η ημέρα όπου ψηφιζόταν στη βουλή η νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΟΣ.
Στις διαμαρτυρίες αυτών που ενοχλήθηκαν, προεβλήθη η δικαιολογία από την πλευρά των κομματικών παραγόντων του Περισσού ότι αυτή η ενέργεια κάθε άλλο παρά προσβάλλει το μνημείο. Ίσα-ίσα που το αναδεικνύει παγκοσμίως. Αλλά για το «όχι στον πόλεμο» γιατί δεν πήγαιναν στην Ρωσική Πρεσβεία, να διαμαρτυρηθούν; Ανέβηκαν στην Ακρόπολη λες και ήταν κάτι κοινό, που μπορεί ο καθένας, να το ιδιοποιείται ελεύθερα. Πάντως ο στόχος να σταλεί εικόνα απ’ τα ειδησεογραφικά, πρακτορεία επετεύχθη. Έκαναν αυτό, που ήθελαν και απεχώρησαν συντεταγμένα αναφωνώντας συνθήματα, χωρίς περαιτέρω δυσάρεστες εξελίξεις. Ο τρόπος αυτός αποτελεί κακόγουστη αντίληψη, γελοιότητα και μας κατέστησε ρεζίλι στην υφήλιο.
Το δικαίωμα της διαμαρτηρίας από οποιονδήποτε και αν προέρχεται για θέματα και πράξεις κυβερνώντων είναι σεβαστό. Αλλά ο ιερός βράχος με τον Παρθενώνα είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Αποτελεί τη διαχρονική ταυτότητα του ελληνικού γένους, της Ελληνικής φιλοσοφίας και των ανθρωπιστικών ιδεωδών. Η χρήση της Ακρόπολης για κομματική σκοπιμότητα, δεν συνάδει προς την συμπεριφορά που πρέπει να τηρείται σ’ αυτό το μνημείο, γνωστό σ’ όλη την ανθρωπότητα. Αποτελεί συναισθήματα έντονης αποστροφής.
Δεν μπορεί ο καθένας να πηγαίνει, να κρεμάει τα συνθήματά του εκεί. Αύριο θα πάει η Ν.Δ. με τα δικά της συνθήματα, την επομένη ο ΣΥΡΙΖΑ και την άλλη ο Μέρα 25. Μα είμαστε σοβαροί;
Ας αφήσουμε έξω απ’ την πολιτική αυτά, που μας ενώνουν ως παγκόσμια κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι για να κάνει κάποιος μια φωτογράφιση στην Ακρόπολη πρέπει η αίτηση να περάσει από χίλια “κόσκινα”.
Για να κρεμαστεί όμως ένα πανώ αρκεί να μην έχεις προκαταλήψεις και να έχεις την δυνατότητα του πολιτικού αιφνιδιασμού.