Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Εβδομάδα περιβάλλοντος

Ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία η εβδομάδα περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε  στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ η γεωπόνος του πάρκου, Ιωάννα Μανωλικάκη, τόνισε ότι «στο πλαίσιο της εβδομάδας περιβάλλοντος πραγματοποιήσαμε κάποιες εκδηλώσεις, οι οποίες στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία. Υπολογίζουμε ότι περίπου 700 άτομα μας επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις ομιλίες που πραγματοποιήσαμε και που αφορούσαν, ως επί το πλείστον, θέματα περιβάλλοντος η πληρότητα άγγιξε το 100%. Ενας από τους βασικούς στόχους των εκδηλώσεών μας ήταν να κάνουμε το πάρκο ευρύτερα γνωστό σε ανθρώπους που δεν γνώριζαν την ύπαρξή του». Από την πλευρά της η Ισπανίδα βιολόγος – βοτανολόγος Costanza Gin D? Agata, η οποία εργάζεται εδώ και 5 χρόνια στο πάρκο, δήλωσε ότι «το πάρκο μας περιλαμβάνει κήπους με αρωματικά βότανα και φυτά, επίσης έχουμε δημιουργήσει κοντά στη θάλασσα έναν οικότοπο, στον οποίο υπάρχουν φυτά που ευδοκιμούν πάνω στην άμμο και πάνω στα βράχια. Στο πάρκο ο επισκέπτης μπορεί να δει και έναν κήπο με φυτά που συνδέονται με την ελληνική μυθολογία, ενώ σε λίγο διάστημα θα δημιουργήσουμε έναν υγρότοπο με δύο τεχνητές λίμνες πάνω στις οποίες θα αναπτυχθούν υδρόφιλα φυτά». «Η δουλειά μας», πρόσθεσε, «είναι η συντήρηση των περιοχών του πάρκου με φυσική αυτοφυή βλάστηση, όπως είναι το φαράγγι, οι περιοχές με σκληρόφυλλους θάμνους και φρύγανα καθώς και η αναπαραγωγή και συντήρηση των αναπτυσσόμενων φυτών και η δημιουργία βάσης δεδομένων για τον πολλαπλασιασμό τους».
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η Κρήτη παρουσιάζει ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα περιλαμβάνοντας 1.873 καταγεγραμμένα είδη φυτών, από τα οποία 159 είναι ενδημικά στο νησί. Το 10% των φυτών της Κρήτης θεωρούνται απειλούμενα και χρειάζονται προστασία.
Το πάρκο είναι ένα από τα λιγοστά του είδους του στην Ελλάδα και λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. μέχρι τη δύση του ηλίου, εκτός Δευτέρας που είναι ανοικτό 8 π.μ. – 4 μ.μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα