1.500 υπογραφές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στον Πλακιά για την προστασία του Παλίγκρεμνου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κίνηση για την σωτηρία του γεωλογικού μνημείου.
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Την Κυριακή, 15 Μαίου 2022, συνέβη κάτι εκπληκτικό στον Πλακιά Ρεθύμνου.
Ένα μεγάλο πλήθος κόσμου από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκε στον Παλίγκρεμνο απαιτώντας να προστατευθεί το γεωλογικό μνημείο – τοπόσημο του Πλακιά από την αδηφαγία της τουριστικής ανάπτυξης.
Ήταν μια γιορτή άψογα οργανωμένη που λες και στήθηκε με τρόπο μαγικό. Σαν να έγινε το κάλεσμα από τον βράχο, σαν να έστειλε ο Παλίγκρεμνος το SOS. Μόλις ανέβηκαν επάνω του οι μπουλντόζες και άρχισαν να σκάβουν βούιξε ο τόπος, γέμισε το διαδίκτυο μηνύματα και άνθρωποι από όλη την Κρήτη που πολλοί δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους έσπευσαν αυθόρμητα να δημιουργήσουν μαζί με κατοίκους του Πλακιά την Κίνηση για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου.
Σε μόνο τέσσερις ημέρες αυτοοργανώθηκαν, δημιούργησαν ομάδες εργασίας, ανέλαβαν πρωτοβουλίες και δράσεις και έστησαν την πιο καλά οργανωμένη εκδήλωση που σε κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε δουλειά εβδομάδων από ομάδα ικανών επαγγελματιών.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κίνησης για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου, 1500 ντόπιοι και αλλοδαποί κάτοικοι της Κρήτης συμμετείχαν στην εκδήλωση και υπέγραψαν για να σωθεί ο Παλίγκρεμνος.
Με κύριο σύνθημα ” Να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας” ένα πολύχρωμο πλήθος σχημάτισε ανθρώπινη αλυσίδα στην βάση του βράχου διαδηλώνοντας την απόφαση όλων να συνεχιστεί ο αγώνας ώσπου να κηρυχθεί ο Παλίγκρεμνος περιοχή απολύτου προστασίας.
Διότι όλα αυτά τα χρόνια η εγκληματική ολιγωρία της Πολιτείας άφησε απροστάτευτο αυτό το πασίγνωστο γεωλογικό μνημείο.
Το ΣΧΟΟΑΠ του τ. Δήμου Φοίνικα που κατοχύρωνε τον Παλίγκρεμνο ως περιοχή απολύτου προστασίας έμεινε στο συρτάρι και όλες οι προτάσεις φορέων και επιστημόνων για θεσμοθέτηση της προστασίας του έμειναν αναπάντητες.
Ετσι, με την ανοχή – και ίσως την συνενοχή – κάποιων υπηρεσιών ξεκινά τώρα η ξενοδοχοποίηση του Παλίγκρεμνου με την δημιουργία μικρής τουριστικής μονάδας στην κορυφή του βράχου. Εννοείται με τον “οφειλόμενο σεβασμό” σε ένα τόσο ακριβό τουριστικό φιλέτο αλλά με αδιανόητη ασέβεια απέναντι σε ένα μνημείο της φύσης που θα έπρεπε να μείνει ανέγγιχτο.
Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τον Δήμο Αγ Βασιλείου Ρεθύμνου που κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του έργου και ανέθεσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας την σύνταξη μελέτης για τον Παλίγκρεμνο ενώ τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν επερώτηση στην ελληνική Βουλή.
Στηρίζουμε ολόψυχα αυτές τις προσπάθειες, συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε όλους όσους αγαπούν αυτόν τον τόπο και σέβονται το περιβάλλον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου».