Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

Παιχνίδια του φωτός στο ταξίδι του ήλιου

Τα αποκαλυπτήρια ενός αξιόλογου έργου τέχνης με τίτλο ´Ο Γνώμων´, το οποίο φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Ανδρέι Φιλίπποβ από τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι στον αύλειο χώρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με τη συμμετοχή του διευθυντή της, Κωνσταντίνου Κενανίδη.
Στην τελετή των εγκαινίων, μεταξύ αρκετών φίλων της Τέχνης και του πολιτισμού, παρέστη και η αντιδήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνου, αρμόδια σε θέματα πολιτισμού, Πέπη Μπιρλιράκη -Μαμαλάκη.  
Με δήλωσή του στα “Χ.Ν.” ο διευθυντής της Ακαδημίας Κωνσταντίνος Κενανίδης είπε: «Το έργο αποτελείται από ένα ηλιακό ωρολόγιο με έναν Γνώμονα σε σχήμα μονοκέφαλου αετού, προερχομένου από τον δικέφαλο αετό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, έμβλημα το οποίο αργότερα έγινε και το σύμβολο της Ρωσσικής αυτοκρατορίας. Ο Γνώμων αποτελεί δωρεά του καλλιτέχνη και του Ιδρύματος Stella Art στην Κρήτη και στην Ακαδημία. Τα εγκαίνια του Γνώμονα συμπίπτουν με την Εκθεση του Ανδρεϊ Φιλίπποβ “Η Σκιά του Ουρανού”. Η Ακαδημία έχει ανοίξει τη συνεργασία και σε διαπολιτιστικά θέματα και αυτή είναι μια πρώτη δράση, υπήρξε και μια προηγούμενη, φιλοξενήθηκαν εδώ κάποιοι καλλιτέχνες διάσημοι Ρώσοι και έγινε μια Εκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη που έχει θέμα όλη αυτή την κίνηση της Ρωσσικής πρωτοπορίας ως ρεύμα Τέχνης – τεχνοτροπίας, αλλά έχει να κάνει με καλλιτέχνες οι οποίοι ανακαλύπτουν ξανά την Ορθοδοξία μετά από τόσα χρόνια κουμουνισμού και αθεΐας και όλο αυτό αποτυπώνεται μέσα από πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα έργα Τέχνης».
Από την πλευρά του ο καλλιτέχης Ανδρέι Φιλίπποβ με την βοήθεια διερμηνέα τόνισε: «Ο Γνώμων είναι κάτι το απλό, αλλά η απλότητά του είναι θαυμάσια.
Είναι η σκιά του ουρανού, η οποία αποκαλύπτει το μυστικό του χρόνου – μία κατάσταση, η οποία επιτρέπει στον άνθρωπο να τοποθετηθεί ακριβέστερα στον τρισδιάστατο χώρο.
Οι επιστήμονες λένε ότι, πριν από το Big Bang, υπήρχαν πολλές περισσότερες από αυτές τις διαστάσεις, αλλά όλες περιτυλίσσονταν σε ένα σφικτό σπείρωμα. Η Τέχνη δίδει μόνο μια φευγαλέα αντίληψη αυτού του μυστηρίου. Χώρος, χρόνος και ιδέα συνδυάζονται σε αυτό το έργο. Οπως ακριβώς οι παρατηρητές στο Σπήλαιο του Πλάτωνος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε το παιχνίδι των σκιών και να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τι πρέπει να ανακαλύψουμε εκεί, στο άλλο σύστημα των διαστάσεων.
Εχουμε ορθόδοξη συνείδηση και με αυτό το έργο σήμερα προσπαθώ να δείξω την ομορφιά για την κατανόηση της αιωνιότητας…».
Από την πλευρά της, η ατνιδήμαρχος Ρεθύμνου σημείωση: «Είναι μεγάλη η χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ σε μια πρώτη γνωριμία με έναν τόσο εξαίρετο καλλιτέχνη και στο συγκεκριμένο χώρο της Ακαδημίας. Και για το Ρέθυμνο είναι πολύ σημαντικό η συνεργασία που υπάρχει ήδη και που έχει μεγάλo μέλλον για όλο το νησί μας, με τη Ρωσία, με τη Μόσχα και με το Ιδρυμα Stella και πιστεύουμε ότι όλο το νησί θα επωφεληθεί από τη φιλία και τη συνεργασία και τις καλλιτεχνικές ανταλλαγές με το Ίδρυμα αυτό» κατέληξε η κ. Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα