Η κρίση στους κόλπους του ευρώ όσο πάει και εξαπλώνεται.
Η Ευρωζώνη μοιάζει πλέον σαν ωρολογιακή βόμβα που μπορεί να τινάξει στον αέρα το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας. Μετά την Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, τώρα έρχεται η σειρά της Κύπρου, πιθανόν και της Ιταλίας, να μετρούν μέρες? για προσφυγή στους ευρωμηχανισμούς στήριξης.
Ενα ντόμινο, που προκαλεί έντονες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι, την ώρα που το Δ.Ν.Τ. ´βλέπει´ επιβράδυνση του ρυθμού της παγκόσμιας οικονομίας με την Ευρωζώνη να αποτελεί τον παράγοντα από τον οποίο θα εξαρτηθεί το μέγεθος του επερχόμενου υφεσιακού σοκ.
Η καταρρέουσα εμπιστοσύνη, η οικονομική στασιμότητα, οι περικοπές των θέσεων εργασίας, συνθέτουν ένα μαύρο σκηνικό στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία, που κανείς δεν γνωρίζει ποιο και πότε θα είναι το τέλος, ποια χώρα θα μείνει τελικά αλώβητη.
Η πρόσφατη απόφαση για την προσφυγή των ισπανικών τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δεν φαίνεται να αμβλύνει τις ανησυχίες των αγορών και των Ευρωπαίων για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις κυρίως από τη γερμανική πλευρά συνεχίζονται, με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο οποίος ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να προετοιμάσει μια στρατηγική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά τρόπο ο οποίος θα περιορίζει τις συνέπειες για τους υπολοίπους.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το νέο μήνυμα στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν τις εκλογές, που έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο και πολύ πιο σκληρό να αντιμετωπίσει (η Ελλάδα) τις δυσκολίες μόνη της από το να το κάνει με αλληλεγγύη και… με πειθαρχία», δήλωσε ο επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών.
Η δήλωση Μπαρνιέ συνιστά άλλη μία προειδοποίηση, έμμεση αυτή τη φορά, για τον όρο της τήρησης των συμφωνηθέντων που θέτουν Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. για τη συνέχιση της στήριξης της οικονομίας της χώρας μας.
Το ´κερασάκι στην τούρτα´ είναι η πολεμική που έχει προκαλέσει στην Πορτογαλία η παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες, με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο να αντιμετωπίζει πλέον πιέσεις για να βελτιώσει τους όρους του δανείου των 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στη χώρα του τον Μάιο του 2011.
Συμπέρασμα: Η υπόλοιπη Ευρώπη -ας μην ξεχνάμε και τις Η.Π.Α. με τις ανησυχίες του Ομπάμα για την κρίση χρέους- το μόνο που μπορεί να κάνει είναι? την προσευχή της.