Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

9η ∆ιεθνής ∆ιάσκεψη για τους Ωκεανούς στην Ελλάδα

» Οι επισηµάνσεις 9 περιβαλλοντικών οργανώσεων και οι δεσµεύσεις της κυβέρνησης

Το περιβάλλον της χώρας µας εξακολουθεί παρά τις καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος αλλά και την διαχρονική αδιαφορία του επίσηµου κράτους, να µονοπωλεί το ενδιαφέρον των πολιτών, αφού δεν είναι και λίγες οι φορές που σε σχετικά ερωτηµατολόγια και δηµοσκοπήσεις απαντούν πως επιθυµούν µε σθένος την τάχιστη διάσωσή του και την λήψη εκείνων των κατάλληλων µέτρων που θα εµποδίσουν άµεσα την περαιτέρω υποβάθµισή του.

Στα πλαίσια αυτά, και µε δεδοµένο ότι το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, χρειάζονται εν προκειµένου σοβαρά µέτρα και πρωτοβουλίες για την διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου ζωής αλλά πάνω απ΄όλα ισορροπίας και διατήρηση της βιοποικιλότητας στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μέτρα που µέχρι στιγµής απ΄ότι φαίνεται δεν λαµβάνονται επαρκώς.

Εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις υπενθυµίζουν µε ανακοίνωσή τους στην κυβέρνηση αυτά που είχε υποσχεθεί δια στόµατος του πρωθυπουργού πριν από 3 χρόνια στη Μασσαλία.
Οι οργανώσεις αυτές είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, η Blue Marine Foundation, η Cyclades Preservation Fund, η Greenpeace, η iSea, η MEDASSET, η Thalassa Foundation, κσι το WWF Ελλάς.

Όπως επισηµαίνουν χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάµβανε το 2023 την Προεδρία για την εφαρµογή του σχεδίου δράσης για την πρωτοβουλία «Μεσόγειος, µία υποδειγµατική θάλασσα έως το 2030», και είχε απαριθµήσει τα µέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιµετώπιση των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής, αλλά και τις φιλόδοξες δεσµεύσεις που αναλαµβάνει για τις ελληνικές θάλασσες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Μεσόγειο, µε ορίζοντα το 2030.

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση για τη δηµιουργία δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο αποτελεί µια καταρχάς σηµαντική πρωτοβουλία, δεδοµένης της εξαιρετικής οικολογικής αξίας αυτών των περιοχών, σύµφωνα µε τις υπογράφουσες οργανώσεις, οι οποίες και χαιρετίζουν επίσης την πρωτοβουλία για την απαγόρευση της αλιείας µε συρόµενα εργαλεία βυθού (τράτα βυθού µε πόρτες) σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόµενες περιοχές έως το 2030.

Επισηµαίνεται πάντως και ειδικά για το Ιόνιο, το σοβαρό θέµα που αφορά στις συµβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκµετάλλευση υδρογονανθράκων που έχουν συναφθεί στην περιοχή.
Οι οργανώσεις αναφέρουν, ανάµεσα στα άλλα, ότι η 9η ∆ιεθνής ∆ιάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference), την οποία διοργανώνει η χώρα µας στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024, και οι δεσµεύσεις που εξαγγέλθηκαν ότι θα ανακοινωθούν ενόψει αυτής της παγκόσµιας διοργάνωσης, είναι µια σηµαντική ευκαιρία για να αποδείξει έµπρακτα η Ελλάδα ότι αντιµετωπίζει σοβαρά τα κρίσιµα ζητήµατα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Να σηµειωθεί, όπως τονίζουν οι οργανώσεις, ότι στο διεθνές συνέδριο της IUCN (International Union for the Conservation ofNature) τον Σεπτέµβριο 2021 στη Μασσαλία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ορισµένες δεσµεύσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος οι οποίες δυστυχώς παραµένουν µέχρι σήµερα ανεκπλήρωτες.

Oι δεσµεύσεις της κυβέρνησης

Ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τότε, µεταξύ άλλων, στο εν λόγω διεθνές συνέδριο το 2021 τα εξής:
– Η Ελλάδα θέτει ως στόχο τη µείωση των πλαστικών απορριµµάτων που µολύνουν τη θάλασσα κατά 50% έως το 2030. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο θα επιδιωχθεί η µείωση των µικροπλαστικών, που βλάπτουν το περιβάλλον, κατά 30%
– Η Ελλάδα δεν θα επιτρέπει την αλιεία στο 10% των θαλασσών της, µε στόχο την καλύτερη προστασία και τόνωση των οικοσυστηµάτων της Μεσογείου, η οποία έχει πληγεί από την υπεραλίευση
– Η χώρα µας θα καταρτίσει ειδική στρατηγική για την βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη, ώστε ο τουρισµός -που αποτελεί σηµαντικό «κινητήρα» της οικονοµίας- να µην λειτουργεί εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος
«Προστατεύοντας την βιοποικιλότητα των θαλασσών θα πραγµατοποιηθεί η µετάβαση προς µια “Γαλάζια Οικονοµία”, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήµατα µιας νέας ισορροπίας µεταξύ οικονοµικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αειφορίας», υπογράµµισε τότε ο Πρωθυπουργός.
Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε υπογραµµίσει τις πρωτοβουλίες της χώρας µας για την επίτευξη των περιβαλλοντολογικών στόχων της ΕΕ, όπως -µεταξύ άλλων- την πλήρη απολιγνητοποίηση έως το 2028, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, την ολοκλήρωση του πλαισίου προστασίας των περιοχών Natura 2000 µέχρι το τέλος του 2022, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, και την παρουσίαση του Κλιµατικού Νόµου και του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα