Την πεποίθηση ότι ο κόσμος της τυπογραφίας, του βιβλίου και της εφημερίδας δεν είναι προς θάνατο κι ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον ως μέρος μιας μεγάλης παράδοσης που ξεκίνησε από την επανάσταση του Γουτεμβέργιου, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά.
Ο κ. Μπαλτάς ξεναγήθηκε στον χώρο από τον εμπνευστή του Μουσείου και ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» Γιάννη Γαρεδάκη και την διευθύντρια του Μουσείου Έλια Κουμή.
Παρακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη των τυπογραφικών μηχανημάτων, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκθεση που είναι αφιερωμένη στην ιστορία της γραφής, την οποία δημιούργησε ο γραφίστας – τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος καθώς και για τα εκθέματα της ξεχωριστής πτέρυγας που φιλοξενεί τη δωρεά με σπάνια βιβλία που πραγματοποίησε στο Μουσείο ο Κώστας Τζωρτζάκης.
«Είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι και διάθεση να καταβάλλουν τον κόπο κι ό,τι άλλο απαιτείται για μια πρωτοβουλία σαν κι αυτή. Δυστυχώς δεν είναι πολύ γνωστές τέτοιες πρωτοβουλίες. Βλέποντας πάντως αυτό το μουσείο δικαιώνεται η φράση ότι από ανθρώπους με μεράκι, πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν και για τον τόπο τους, προωθείται ο πολιτισμός μας», σχολίασε ο κ. Μπαλτάς μιλώντας στα «Χ.ν.».
Επεσήμανε δε ότι «το Μουσείο Τυπογραφίας έχει παράλληλα και μια άλλη διάσταση αυτή την εποχή όπου κάποιοι υποστηρίζουν ότι καταργείται το χαρτί, το βιβλίο, οι εφημερίδες κ.λπ. κι ότι όλα αυτά δεν χρειάζονται».
«Το ότι αποτυπώνεται η ιστορία της τυπογραφίας δείχνει κι ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί. Σίγουρα είναι χρήσιμα κάποια πράγματα από τις νέες τεχνολογίες αλλά το χαρτί, η τυπογραφία, η εφημερίδα και το βιβλίο με όλη αυτή την ιστορία που κουβαλάνε, δεν είναι προς θάνατο. Γι’ αυτό και έχουν ιδιαίτερη σημασία τα εκπαιδευτικά προγράμματα που, όπως με ενημέρωσαν, πραγματοποιούνται στο Μουσείο Τυπογραφίας όπου νέα παιδιά μαθαίνουν, πειραματίζονται και εξοικειώνονται με τις μορφές και την εξέλιξη της τυπογραφίας, της μεγάλης αυτής παράδοσης και του πολιτισμού μας».