Πριν από μερικές εβδομάδες, έλαβα ένα όμορφο δώρο. Μια συλλογή, τα “κοντινά πλάνα” του Πατρινού ποιητή, Αντώνη Ελευθεριώτη.
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφόρησε καλαίσθητη τούτη η συλλογή ποιημάτων. Είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή του λογοτέχνη μας. Η εξωτερίκευση, θαρρείς, των συναισθημάτων και των ιδεών του ποιητή. Ο τρόπος με τον οποίο αντικρίζει και αντιμετωπίζει τον κόσμο, ό,τι τον περιβάλλει.
Μέσα στις 56 σελίδες των “κοντινών πλάνων”, βρίσκεις ποιήματα που αγγίζουν τα εσώψυχα του αναγνώστη. Που ευαισθητοποιούν και ενεργοποιούν τα αισθητήριά του όργανα. Που τον φέρνουν, λες, πιο κοντά στην αλήθεια της ζωής, ίσως για αυτό και “κοντινά πλάνα”. Που τον ωθούν να ψάξει όσα πιθανόν κρύβονται πίσω από τις λέξεις που χρησιμοποιεί πολύ προσεχτικά και ίσως εσκεμμένα ο ποιητής αν και κάποιες εξ αυτών, όταν τις πρωτοδείς , φαίνεται να τον μπερδεύουν με την μη συνηθισμένη χρήση τους, της μιας κοντά στην άλλη ή στις άλλες του στίχου όπου ανήκουν νοηματικά.
Τα ουσιαστικά και τα ρήματα του κ. Ελευθεριώτη προέρχονται από την καθημερινή ζωή, είναι ομιλούντα και κυρίαρχα στην παρούσα ποιητική του συλλογή. Και, προκειμένου να φέρουν τα μηνύματά τους “εύπεπτα” στην ψυχή και στο νου μας, επιλέγονται και συνδέονται μεταξύ τους πολύ προσεχτικά, αλλά, συνάμα, έχουν και την πολύτιμη αρωγή της σειράς που επιλέγει ο ποιητής μας να βάζει σε κάθε ποίημα ή σε κάθε στίχο όλες τις λέξεις του. Έτσι, τα επίθετά του και οι μετοχές είναι λέξεις απλές και όχι βαρύγδουπες, έρχονται κοντά στα ουσιαστικά και τα ρήματα, για να συμπληρώσουν όλα όσα εκείνα, φανερά ή κρυφά, έχουν να μας μεταδώσουν.
Χρήζει, βεβαίως, ξεχωριστής επισήμανσης το ότι ο ποιητής μας σε κανένα από τα καλοδουλεμένα, είτε ενός στίχου είτε περισσοτέρων αλλά και εκείνων που θυμίζουν “πεζοτράγουδα”, ποιήματά του δεν χρησιμοποιεί άλλο σημείο στίξης παρά μονάχα την τελεία. Επίσης, και το ότι δεν ακολουθεί την παραδοσιακή μετρική, αλλά μεταχειρίζεται τον ανομοιοκατάληκτο ελεύθερο στίχο που μαζύ με τα, όπου εμφανίζονται, καλά στοχευμένα σχήματα λόγου (προσωποποιήσεις, μεταφορές, παρομοιώσεις) ζωντανεύουν και αναδεικνύουν την αξία ενός εκάστου των ποιημάτων…
Δεν έχουμε να γράψουμε τίποτα άλλο για τα ¨κοντινά πλάνα” ή τον κ. Α. Ελευθεριώτη. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην κρίση σας. Υγεία και ειρήνη, λοιπόν, συν τω Πατρινώ ποιητή και τω παντί αναγιγνώσκοντι την παρούσα θελξικάρδια και ευάρεστη συλλογή…
Υποψήφιος Διδάκτωρ
στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.
Φιλόλογος, Msc Διαχ/σης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
& Διαχ/σης Πληροφ/κων συστημάτων