Η Ασπασία Λουπάκη μιλά για τους στόχους της ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος
Με προτεραιότητες την ποιοτική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, η Ασπασία Λουπάκη μπαίνει στον “στίβο” των περιφερειακών εκλογών, διεκδικώντας την ψήφο των Χανιωτών μέσα από τον συνδυασμό Αρναουτάκη.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” παρουσιάζει θέσεις – προτάσεις για το μέλλον του τόπου μας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για «ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό», έχοντας τη σημαντική εμπειρία από την επαγγελματική της δραστηριότητα.
• Από τον Δήμο Πλατανιά με πολύ σημαντικό έργο στον τομέα του Πολιτισμού, υποψήφια Περιφερειακός Σύμβουλος. Ποιο ήταν το κίνητρο συμμετοχής σας στις Περιφερειακές εκλογές;
Η αγάπη μου για τον τόπο και η προσφορά στους ανθρώπους μας αποτελεί μεγάλο κίνητρο για την συμμετοχή στα κοινά. Η θέληση να συνεισφέρω με λύσεις στα προβλήματα και να καταθέσω προτάσεις, δουλειά και ιδέες για τον τόπο που ζω, οδηγούν τα βήματά μου στην Αυτοδιοίκηση.
Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πλατανιά είχα την χαρά να συνεργαστώ με πνευματικούς ανθρώπους, δημιουργούς και καλλιτέχνες, εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων των Χανίων, της ενδοχώρας καθώς και με Ιδρύματα της περιοχής μας.
Η προσφορά τους και η γόνιμη και δημιουργική συνεργασία που αναγνωρίζεται από τους συμπολίτες και προσωπικά αποτιμώ την πορεία αυτή ως μια ξεχωριστή, πολύτιμη εμπειρία. Με ακόμα μεγαλύτερη διάθεση και στόχο να συμβάλλω με όλες τις γνώσεις που αποκόμισα και τις δυνάμεις που διαθέτω, σε μια δημιουργική πορεία για τα Χανιά και την Κρήτη ευρύτερα, ακολουθώ ένα νέο δρόμο.
Χαράζω μια νέα πορεία, δίπλα στον πιο επιτυχημένο άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη. Τόσο ως Δήμαρχος, όσο και ως Περιφερειάρχης ο Σταύρος Αρναουτάκης, έχει κάνει έργο που αναγνωρίζεται από τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και την κοινωνία.
Ενώνοντας δυνάμεις, πιστεύω πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μ’ έμπνευση, όραμα και κυρίως βούληση για πολλή δουλειά, να κάνουμε το καλύτερο για τα Χανιά και τους ανθρώπους μας. Αυτή είναι μια πράξη ευθύνης και μια μεγάλη πρόκληση.
•Ποιες προτεραιότητες θεωρείτε ότι πρέπει να μπουν για τον νομό Χανίων από την Περιφέρεια Κρήτης;
Στην περίοδο των μεγάλων έργων για την Κρήτη, τα Χανιά θα έχουν τα επόμενα χρόνια σημαντικές υποδομές. Στο τοπίο αυτό, είναι αναγκαία η αναβάθμιση των παραγωγικών πυλώνων της οικονομίας μας.
Πρωτογενής τομέας και τουρισμός έχουν προοπτικές, αξιοποιώντας τον Πολιτισμό και τα προϊόντα μας ως κοινό σημείο αναφοράς. Στο πλαίσιο αυτό η ποιοτική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή είναι κυρίαρχη προτεραιότητα. Επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη είναι ζητήματα που μας απασχολούν όλους καθημερινά.
Παράλληλα, χρειάζεται ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.
Στα Χανιά γνωρίζουμε καλά τις συνέπειες της και θέλουμε την αναβάθμιση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Είναι κρίσιμη η ισορροπία στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μεταξύ υπαίθρου και αστικού χώρου. Θέλουμε βιώσιμες πόλεις και χωριά με ζωή και δράση, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους επισκέπτες.
• Έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα, ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οινοποιείου Λουπάκη. Δεδομένου ότι η “βαριά βιομηχανία” της Κρήτης είναι ο τουρισμός, πώς μπορούν να ταιριάξουν οι δύο αυτοί τομείς;
Η κρητική διατροφή και τα προϊόντα μας προσελκύουν επισκέπτες στην Κρήτη. Όλες οι ποιοτικές έρευνες καταγράφουν πως τα κρητικά προϊόντα δεν είναι μόνο κομμάτι του πολιτισμού της καθημερινότητας μας στην Κρήτη, αλλά και «πρεσβευτές» του τουριστικού ονόματος (Brand name) που έχει το νησί στην παγκόσμια αγορά.
Πρωτογενής τομέας και τουρισμός έχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της διασύνδεσης. Οφείλουμε να είμαστε πιστοί σ’ ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, να δημιουργούμε «εμπειρίες ζωής» για τους επισκέπτες μας και να αναπτύσσουμε διαρκώς δράσεις συνεργασίας ανάμεσα στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τουρισμού.
Οφείλουμε να ενδυναμώνουμε καθημερινά αυτή τη σχέση, μεγεθύνουμε την παρουσία των κρητικών προϊόντων, πρώτα στο τραπέζι των εστιατορίων και των ξενοδοχείων του νησιού και στη συνέχεια στις αγορές του εξωτερικού.
•Υπάρχουν φωνές που μιλούν για ένα στρεβλό μοντέλο στον τουρισμό, με αφορμή και όσα ακούμε για τα Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις ευαίσθητες αυτές περιοχές της Κρήτης;
Ο Υπερτουρισμός αποτελεί απειλή για αρκετούς τουριστικούς προορισμούς. Η Κρήτη βρίσκεται μόλις στην αρχή εκδήλωσης του φαινομένου. Στρατηγική μας επιλογή πρέπει να είναι ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και τον ποιοτικό τουρισμό. Βασική στόχευση πρέπει να είναι να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα του τοπίου και να περιορίσουμε τις πιθανότητες για καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες από φαινόμενα υπερτουρισμού. Παράλληλα, απαιτείται ένα ξεχωριστό, εφαρμόσιμο διαχειριστικό σχέδιο σε κάθε περιοχή που απειλείται, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρχει και το ανάλογο θετικό αποτέλεσμα.
•Συμμετέχετε στο Δ.Σ. του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και από την επαγγελματική σας πορεία γνωρίζεται πολύ καλά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Πόσο εύκολο είναι το γυναικείο επιχειρείν στο νησί μας;
Οι εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες, έχουν καλύτερες επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας. Αυτά είναι δεδομένα που Πολιτεία αλλά και επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η σύγχρονη γυναίκα αποδεικνύει καθημερινά πως ανταποκρίνεται με επάρκεια στις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ως Επιμελητήριο Χανίων αλλά και ως Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών προωθούμε την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν, με την πληροφόρηση, την διάθεση τεχνογνωσίας και τη συνεργασία με φορείς και θεσμούς ώστε ν’ αναδειχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και να δοθούν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.
•Αντίστοιχα, πως βλέπετε τη θέση της γυναίκας στην τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου οι θέσεις ευθύνης “ανδροκρατούνται”;
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης. Στους Δήμους του νησιού είχαμε εξαιρετικά δραστήριες γυναίκες που υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης (Αντιδημάρχου ή Αντιπεριφερειάρχη) σε τομείς όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός, τα κοινωνικά θέματα, η επιχειρηματικότητα, ο πρωτογενής τομέας.
Όλα τα παραδείγματα που έχουμε είναι θετικά. Είμαι βέβαιη πως θα έχουμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης. Δεν υιοθετώ κανενός είδους στερεότυπα.
Με το έργο και την παρουσία μας μπορούμε να γκρεμίζουμε αναχρονιστικές αντιλήψεις. Πιστεύω στην δημιουργική παρουσία και την προσφορά της σύγχρονης γυναίκας. Η πρακτική μου στην επαγγελματική μου πορεία είναι να επιδιώκω με ρεαλισμό, συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Είναι η λογική που υιοθετώ και στην ενασχόλησή μου με τα κοινά, με μοναδική φιλοδοξία να είμαι χρήσιμη, στον τόπο και τους ανθρώπους μας.