Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αχαρτογράφητος “πλούτος” στον βυθό της Κρήτης

Ένα αχαρτογράφητο και ανεκμετάλλευτο πλούτο αποτελούν τα ναυαγισμένα πλοία, τα αεροσκάφη από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και όχι μόνο που βρίσκονται ολόγυρα στο βυθό της Κρήτης.

 

Το ουραίο τμήμα του αεροσκάφους. Η επένδυση έχει λιώσει και διακρίνεται
ο σκελετός. 
(Photo Kostas Milonakis)
04 AradoAr 196 στον κόλπο
της Σούδας κατά τον Β΄
Παγκόσμιο Πόλεμο. 
(Courtesy of Giannis Raptis).

Πρόσφατα στα Χανιά βρέθηκε ο κ. Αντώνης Γραφάς, εξειδικευμένος δύτης, επικεφαλής ομάδας που έχει κινηματογραφήσει και φωτογραφίσει 88 ναυάγια και 15 σπήλαια . Ο κ. Γραφάς βούτηξε ανοικτά του Καλαθά όπου εντοπίστηκε από τον κ. Νίκο Γιαννουλάκη το 2020 ένα γερμανικό αναγνωριστικό αεροπλάνο (ΑradoAr 196) που είχε καταρριφθεί από συμμαχικά αεροσκάφη στις 3 Αυγούστου του 1943.
Όπως εξηγεί μιλώντας στα “Χ.ν.” τα συντρίμμια « είναι πολύ κοντά στον Καλαθά και στις σπηλιές του Αγ. Ονουφρίου. Είναι εύκολα επισκέψιμο στα 64 μέτρα όχι πολύ βαθιά, όχι πολύ ρηχά. Η κατάσταση του δεν είναι καλή, είναι ανάποδα στο βυθό αλλά για τους ανθρώπους που κάνουν καταδύσεις το αεροσκάφος και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αποτελούν πόλο έλξης. Υπάρχουν εξαιρετικοί πάροχοι καταδυτικών υπηρεσιών στα Χανιά και εμείς φυσικά το προτείνουμε στους φίλους των καταδύσεων».
Το υλικό που έχει συγκεντρώσει η ομάδα του κ. Γράφα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.grafasdiving.gr, όπου υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες και πλήρη ιστορικά στοιχεία για το κάθε ναυάγιο.

Υπολείμματα ενός από τους πλωτήρες δίπλα στην άτρακτο του αεροσκάφους. 
(Photo Kostas Milonakis)

ΓΕΝΙΚΗ ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ ΑΛΛΑ…

Το αεροσκάφος βρίσκεται αναποδογυρισμένο στον βυθό σε βάθος 64 μέτρων. 
(Photo Kostas Milonakis)

Ρωτάμε τον συνομιλητή μας για το πως θα μπορούν να αναδειχθούν και να γίνουν επισκέψιμα τα πολλά ναυάγια στον κόλπο των Χανίων, ανοικτά της Γραμβούσας αλλά και σε άλλα σημεία γύρω από την Κρήτη. «Καταρχήν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο που ενδιαφέρονται για την ιστορία αυτών των μνημείων και θέλουν να βουτήξουν και να τα δουν απο κοντά. Μπορούν κάλλιστα να συνδυάσουν την επίσκεψη τους στην πανέμορφη Κρήτη με τις βουτιές- αναδρομή στο παρελθόν! Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να καταγραφούν όλα αυτά τα ναυάγια, να επισημανθούν, να τα μάθουμε εμείς οι ίδιοι» επισημαίνει.

Ο δύτης Γιάννης Λιαρδάκης ερευνά τον κινητήρα του αεροσκάφους.

Στην επισήμανση μας για τις δυσκολίες στο να προχωρήσουν καταδυτικά πάρκα παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες ο κ. Γράφας υπογραμμίζει ότι: « Υπάρχει μια γενική δυσκαμψία από τις αρχές που ειλικρινά δεν ξέρω που οφείλεται. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να προχωράμε με ταχύτητες…χελώνας αλλά προχωράμε έχουμε φύγει από την στασιμότητα. Έχουμε αργήσει να εκμεταλλευτούμε τους υποβρύχιους θησαυρούς μας όπως η Μάλτα και άλλες χώρες που ήταν επίσης στο θέατρο του πολέμου. Τα ναυάγια- μνημεία πρέπει να ανοιχτούν για τους πάροχους καταδυτικών υπηρεσιών ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας , να έχουμε εισροή χρημάτων. Έχουν γίνει κινήσεις προς την βελτίωση της κατάστασης, παλαιότερα ήταν όλα απαγορευμένα αλλά καμία σύγκριση με ότι γίνεται στην Αδριατική σε άλλα σημεία του κόσμου!».
Αναφέρουμε στον έμπειρο δύτη την προσπάθεια του Δήμου Αποκορώνου από το 2014 να δημιουργήσει καταδυτικό πάρκο, που πήρε μόλις πριν από λίγους μήνες ΦΕΚ! «Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια που πρέπει να βρει μιμητές και αλλού. Βέβαια αυτοί οι χρόνοι δεν…υπάρχουν! Οκτώ χρόνια για να αναγνωριστεί ότι θα γίνει καταδυτικό πάρκο και πόσο διάστημα θα απαιτηθεί για να ξεκινήσει τη λειτουργία του; Το κράτος οφείλει να βοηθάει αυτές τις πρωτοβουλίες και να μην βάζει εμπόδια. Μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μπορούμε να προχωρήσουμε» καταλήγει.

Στην περιοχή του ναυαγίου υπάρχουν θραύσματα καλυμμένα από έντονο ίζημα. 
(Photo Kostas Milonakis)

Πάρκο ιστορικής ναυαγιοκατάδυσης

«Στα Χανιά, στον κόλπο των Χανίων μπορεί να δημιουργηθεί ένα πάρκο ιστορικής ναυαγιοκατάδυσης με μνημεία από τη Μάχη της Κρήτης» τονίζει ο κ. Χάρης Καραβαράκης πρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” που έχει αναδείξει και φωτογραφήσει δεκάδες τέτοια ναυάγια σε όλο το Νομό και όχι μόνο.
Την πρόταση αυτή την έχουν επαναλάβει και στο παρελθόν οι “Φίλοι του Βυθού” χωρίς όμως δυστυχώς κάτι να προχωρήσει. «Υπάρχουν διάσπαρτα πάρα πολλά ναυάγια στα Χανιά που μπορούν να προσελκύσουν φίλους των καταδύσεων. Υπάρχει πολύς κόσμος που ειδικεύεται στην ιστορική κατάδυση και μπορεί να συνδυάσει το “χόμπι” αυτό με τις διακοπές του στον τόπο μας. Και στον κόλπο της Σούδας υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα ναυάγια στα οποία έχουμε βουτήξει αλλά δυστυχώς υπάρχει η δέσμευση λόγω των στρατιωτικών εγκαταστάσεων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα