Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

“Αδελφά” κράτη

Κάθε χώρα έχει δικαίωμα, να επεκτείνει μονομερώς την αιγιαλίτιδα ζώνη από 6 έως 12 ν.μ. σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας του Mondego-Bay του 1982. Yπήρχε πρόθεση της Ελλ. Κυβέρνησης για την άσκηση αυτού του δικαιώματος στο Ιόνιο, αλλά σε ένδειξη καλής γειτονίας προς Ιταλία και Αλβανία τις ενημέρωσε προκειμένου να βρεθεί κοινός παρανομαστής με διαπραγματεύσεις.

Ομως στο θέμα τούτο, κυρίως με την Αλβανία υπάρχει ένα αγκάθι, δύσκολα αντιμετωπίσιμο, η επιρροή της Αγκυρας, που φέρνει προσκόμματα. Εχει επηρεάσει την αλβανική κοινωνία την τελευταία 10ετία στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα με αποτέλεσμα, να προσανατολίζεται η χώρα στον νεοοθωμανισμό του Ερντογάν, αν και τελευταία είχε σταθερή τάση για εξευρωπαϊσμό. Είναι δε η θέληση της Ελλάδος δεδομένη, να συνδράμει αποτελεσματικά στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. Θεωρείται, όμως, σφάλμα για την Ελλάδα, που δεν αξιοποίησε το “ευρωπαϊκό χαρτί” για την ένταξή της στην Ε.Ε., εξασφαλίζοντας υποχωρήσεις στο θέμα διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Υπ’ όψιν ότι, επί προηγουμένης αλβανικής κυβέρνησης το 2009, είχε συμφωνηθεί η οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά η αντιπολίτευση, που είναι σήμερα εξουσία, προσέφυγε στο Δικαστήριο και ακύρωσε τη συμφωνία. Σήμερα που έχουν αλλάξει οι ρόλοι, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση στο ίδιο θέμα για ενδοτισμό, επειδή συναποφάσισε με την Ελλάδα να γίνει προσφυγή επίλυσης του θέματος στη Χάγη, παρά του ότι πιστεύεται, πως η απόφαση της Χάγης θα είναι ευνοϊκότερη για την Αλβανία αυτής του 2009.

Αφού λοιπόν, ο Ράμα έχει προσανατολισμό την Ε.Ε. και κατά κυριολεξίαν η πορεία προς αυτήν εξαρτάται από την Ελλάδα, είναι παράδοξο, πώς τάσσεται με το Ερντογάν, οι σχέσεις του οποίου με τη χώρα μας επιδεινώνονται όλο και πιο πολύ. Η υποδοχή, που επεφύλαξε στον Ράμα το τουρκικό κατεστημένο κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, μοιάζει με τις τελετές των βασιλιάδων Φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο, που δεν έχουν άλλο περιεχόμενο από πολιτική υποδούλωση.

Τούτου δοθέντος βλέπουμε, ότι η τουρκική δραστηριότητα έχει διεισδύσει στην αλβανική κοινωνία, η οποία μουσουλμανοποιείται, όπως ήταν επί Οθωμανικής εποχής. Κυριαρχεί δίκτυο Ιμάμηδων χρηματοδοτούμενο από την Τουρκία. Οι Μ.Κ.Ο. προσπαθούν ν’ αναβιώσουν την περίοδο της Τουρκοκρατίας, που επικρατούσε επί αιώνες. Ολες οι κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι στα χέρια του περιβάλλοντος του Ερντογάν. Διάφοροι σύλλογοι εξισλαμισμού και Οθωμανοποίησης του αλβανικού λαού τροφοδοτούνται με πόρους προερχόμενους από εισαγωγές εκ της Τουρκίας με κρατική προστασία. Μία απ’ τις μεγαλύτερες Τράπεζες στην Αλβανία είναι τουρκικών συμφερόντων.

Δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια στους Αγίους Σαράντα ελέγχονται από Τούρκους επιχειρηματίες. Η Τουρκική επιχειρηματικότητα έχει εισχωρήσει στο εκπαιδευτικό σύστημα και στον τομέα υγείας, εξουσιάζοντας δίκτυα ιδιωτικών κλινικών. Η αεροπορική εταιρεία Air Albania είναι θυγατρική της Turkish Airlines. Η δημόσια διοίκηση στελεχώνεται από πρόσωπα τουρκικών πανεπιστημίων και το σπουδαιότερο οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι υψηλόβαθμοι του αλβανικού στρατού προέρχονται από τουρκικά σχολεία.

Η εξάρτηση της Αλβανίας από την Τουρκία είναι άγνωστο πόσο έχει ακόμα προχωρήσει. Η αναδιοργάνωση της ελληνικής ομογένειας είναι παραμελημένη με αποτέλεσμα να διευκολύνεται ο εκτουρκισμός της κοινωνίας. Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν οι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα σε περίπτωση σύγκρουσης Ελλήνων και Τούρκων. Δεν χρειάζονται λοιπόν, φιλοφρονήσεις από μέρους μας στον Εντυ Ράμα, αλλά να πάρει ένα μήνυμα, ότι η Ελλάδα γνωρίζει και θα πράξει όπως πρέπει, όταν χρειασθεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα