Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Αδελφοποίηση δηµοτικών σχολείων μεταξύ Ανώπολης και Καστελλίου Πεδιάδας

Στην αδελφοποίησή τους προχωρούν τα ∆ηµοτικά σχολεία Ανώπολης Σφακίων και Καστελλίου Πεδιάδος Ηρακλείου µε αφορµή τη σύνδεση των δύο περιοχών µέσω των ηρώων Γιάννη ∆ασκαλογιάννη και Αντώνη Τρυφίτσου.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, στην Ανώπολη Σφακίων όπου οι µαθητές της Στ΄ τάξης του ∆ηµοτικού Σχολείου Καστελλίου και οι µαθητές του ∆ηµοτικού Σχολείου Ανώπολης, θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν ιστορικά την περίοδο της τουρκοκρατίας και των Κρητικών επαναστάσεων. Ο τίτλος της δράσης των µαθητών και δασκάλων των παραπάνω σχολείων θα είναι: “Από τον ∆ασκαλογιάννη ως τον Αντώνη Τρυφίτσο’’.
Οι µαθητές θα µιλήσουν, θα ακούσουν, θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν και θα δηµιουργήσουν εικαστικά έργα για τους δύο Αρχηγούς, που πρόσφεραν τη ζωή τους για τη λευτεριά, για την Ένωση της Κρήτης µε την Ελλάδα.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αδελφοποίηση των ∆ηµοτικών Σχολείων Ανώπολης Σφακίων και Καστελλίου Πεδιάδος. Το πρωτόκολλο της αδελφοποίησης θα υπογραφεί από τους ∆ιευθυντές των Σχολείων Γεώργιο Καλογεράκη και Βασιλική Σταθοπούλου στην αυλή του σπιτιού του ∆ασκαλογιάννη στην Ανώπολη Σφακίων.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σύµφωνα µε το ιστορικό «όταν το 1645 αποβιβάστηκαν οι Τούρκοι στην Κρήτη µε σκοπό να την καταλάβουν, κανείς δεν πίστευε ότι αυτή η νύχτα θα διαρκέσει 268 χρόνια. Από το 1645 ως το 1913 που ήλθε η πολυπόθητη ΕΝΩΣΗ της Κρήτης µε την Ελλάδα, που ευοδώθηκαν οι προσδοκίες και οι αγώνες των Κρητών. Τις συχνές επαναστάσεις των Κρητικών, ακολουθούσαν βανδαλισµοί και καταστροφές, βασανιστήρια και αρπαγές περιουσιών, λεηλασίες και πυρπολισµοί οικισµών, αίµα και θάνατος. Η ζωή δεν είχε καµιά αξία για τους βάρβαρους και απολίτιστους τούρκους. Το 1770 ξέσπασε στην Κρήτη η πρώτη µεγάλη επανάσταση µε αρχηγό τον Ιωάννη Βλάχο ή ∆ασκαλογιάννη µε καταγωγή από την Ανώπολη Σφακίων. Η Επανάσταση πνίγηκε στο αίµα, η επαρχία Σφακίων παραδόθηκε στις φλόγες, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και ο Αρχηγός ∆ασκαλογιάννης πιάστηκε αιχµάλωτος. Ένα χρόνο αργότερα, το 1771, έδωσε τη ζωή του στην πατρίδα, ύστερα από φριχτά βασανιστήρια σε δηµόσια θέα, στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου. Το 1896-1897, ξέσπασε στον νοµό Ηρακλείου η τελευταία Επανάσταση των χρόνων της Τουρκοκρατίας, που ονοµάστηκε και τυχερή, αφού στο τέλος της ιδρύθηκε η Αυτόνοµη Κρητική Πολιτεία, (1898-1913). Στην επανάσταση του 1896-97, σε µάχη στο χωριό Επισκοπή Πεδιάδος στις 25 Ιουνίου 1897, έχασε τη ζωή του ο Αρχηγός των Έξι Ανατολικών Επαρχιών της Κρήτης, Αντώνης Τρυφόπουλος ή Τρυφίτσος. Πόσοι αγώνες, πόσες επαναστάσεις, πόσοι νεκροί, σφράγισαν αυτά τα 268 χρόνια της τουρκοκρατίας στην Κρήτη ; Πρώτος νεκρός Αρχηγός ο ∆ασκαλογιάννης και τελευταίος νεκρός Αρχηγός ο Αντώνης Τρυφίτσος. Από την Ανώπολη Σφακίων ως την επαρχία Πεδιάδος του Ηρακλείου, ποτέ δεν υπέταξαν τη σηµαία οι Κρητικοί, ποτέ δεν σίγησαν τα όπλα τους, ποτέ δεν προσκύνησαν τους κατακτητές. »


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα