Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Αδιαφορούν για το Ιτζεδίν Περιφέρεια και Δήμος Χανίων

Η αδιαφορία της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων για την τύχη του φρουρίου Ιτζεδίν αποτυπώνεται στην απάντηση που δίνει η Υπουργός Πολιτισμού σε σχετική αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ. Oι βουλευτές είχαν καταθέσει τον περασμένο Ιούνιο το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με το οποίο «αιτείται την άμεση αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου». Όπως εξηγεί η υπουργός κα. Μενδώνη, «λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης διατήρησης του μνημείου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ προχώρησαν στις 03.06.2019 στη συγκρότηση της Επιτροπής του άρθρου 41 του ν. 3028/2002, για τον έλεγχο του μνημείου. Το Πόρισμα Ελέγχου της Επιτροπής, κατετέθη στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης στις 10-03-2021, και διαβιβάστηκε, αρμοδίως, στις 16.04.2021 στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού- Ναύσταθμος Κρήτης».

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

Η Επιτροπή προτείνει «τη λήψη επειγόντων μέτρων ασφαλείας και ήπιων προσωρινών μέτρων άρσης επικινδυνότητας, καθώς και την ανάγκη εκπόνησης μελέτης οριστικής άρσης των ετοιμορροπιών και αποκατάστασης του μνημείου». Το υπουργείο υποστηρίζει πως «οι ιδιοκτήτες του μνημείου κλήθηκαν να προβούν στην εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων, καθώς σύμφωνα με το άρθρου 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002 “… ο κύριος ή νομέας μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας… “.

ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ Η ΕΤΑΔ

Εως σήμερα, δεν έχει κατατεθεί ούτε εκκρεμεί προς έγκριση τεχνική έκθεση για τη λήψη επειγόντων μέτρων ασφαλείας και μελέτη αποκατάστασης του φρουρίου Ιτζεδίν από την ΕΤΑΔ Α.Ε». Αντίθετα, επισημαίνεται ότι «για τη δυνατότητα εκπόνησης μελετών για την αποκατάσταση του Φρουρίου Ιτζεδίν εκδόθηκε στις 8-7-2020 έγγραφο του Ναυστάθμου Κρήτης, με το οποίο χορηγείται, από πλευράς αρμοδιοτήτων του, η καταρχήν σύμφωνη γνώμη του για την αποκατάσταση του μνημείου και την ένταξη του ως έργο στη προγραμματική περίοδο 2021- 2027. Ως προς την εκτέλεση των εργασιών που περιγράφονται στο Πόρισμα και αφορούν σε χώρους που βρίσκονται εντός της Επιτηρούμενης Ζώνης του Ναυτικού Οχυρού Σούδας ή της Απαγορευμένης Ζώνης του Ν.Ο.Σ, να εκτελεστούν κατόπιν έγκρισης του Ναυστάθμου Κρήτης. Επιπλέον, χορηγείται η σύμφωνη γνώμη για την εκπόνηση μελετών για τα τμήματα του μνημείου που βρίσκονται στην Απαγορευμένη Ζώνη, με τον όρο να διαβιβαστούν στον Ναύσταθμο Κρήτης για την σχετική έγκριση».

ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟ Ή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δεδομένης της «πρόδηλης σπουδαιότητας του φρουρίου», το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκαθαρίζει πως «θα ήταν θετικό για την παραχώρηση της διαχείρισης του μνημείου από την ΕΤΑΔ Α.Ε. σε έναν δημόσιο τοπικό φορέα, όπως ο Δήμος Χανίων, προκειμένου να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος και χώρος πολιτισμού, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο αρχαιολογικός Ν. 3028/2002». Η υπουργός άλλωστε υπενθυμίζει πως «έχω ήδη δηλώσει στη συζήτηση της υπ’ αρ. 374/14-1-2020 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή, κ. Μανώλη Συντυχάκη, στις 20.1.2020 στη Βουλή, τούτο θα ήταν εφικτό μέσω της εκπόνησης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου, του Δήμου Χανίων, της ΕΤΑΔ Α.Ε. και της Περιφέρειας Κρήτης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ενδιαφερόμενου φορέα. Το αίτημα του φορέα θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόταση για την ανάδειξη και αποκατάσταση του μνημείου και τις προτεινόμενες χρήσεις, καθώς και κανονισμό λειτουργίας για θέματα λειτουργίας και ασφάλειας. Στο πλαίσιο της ανωτέρω Προγραμματικής, θα μπορούσε να προβλεφθεί η σύνταξη και ωρίμανση μελετών αποκατάστασης των κτηριακών υποδομών, με την αξιοποίηση ήδη υπαρχουσών επιστημονικών ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κρήτης». Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι, «λόγω της μεγάλης έκτασης του οχυρού και της κακής κατάστασης διατήρησης, οι απαιτούμενες επεμβάσεις είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δύνανται να συνδράμουν στη συλλογή στοιχείων, την εκπόνηση μελετών και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, να φροντίσουν για την απόδοση του μνημείου και της ιστορίας του στους πολίτες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα