■ Αποχώρησε ο Δήμος Αποκορώνου από τη σύσκεψη στο Ηράκλειο.
■ «Μονόδρομος» το έργο κατά την Αντιπεριφέρεια Χανίων
Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται το θέμα δημιουργίας πυλώνων (αντί υπογειοποίησης) για το καλώδιο μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150kV Χανιά-Δαμάστα, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Ηράκλειο.
Ο Δήμος Αποκορώνου εντείνει τις αντιδράσεις του ζητώντας υπογειοποίηση του καλωδιού αλλά η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διατηρεί πιο ήπια στάση, θεωρεί ότι το έργο είναι μονόδρομος και τα περιθώρια ελιγμών λίγα και αναφέρει ότι θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν οι συνέπειές του. Η σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία της γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη.
Μάλιστα, από τη σύσκεψη, λίγο πριν το τέλος της, αποχώρησαν ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του συγκεκριμένου Δήμου, Ανδρέας Κουκλινός, Κώστας Γύπαρης και Νικήτας Μελισσάκης με τον κ. Κουκιανάκη να κάνει λόγο για «εμπαιγμό».
Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως ο αρμόδιος φορέας περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Συμμετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Μάργαρης, στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τους αντιπεριφερειάρχες Χανίων, Ηρακλείου και Τομέα Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, οι δήμαρχοι Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, Μυλοποτάμου, Γιώργος Κλάδος και Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Μετά το τέλος της σύσκεψης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Χ.ν.”, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο έργο «ολοκληρώνει τις δύο διασυνδέσεις. Είναι απαραίτητο έργο. Στο να έχουμε μια Κρήτη απεξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα δεν νομίζω κάποιος να έχει αντίρρηση».
Ο ίδιος σημείωσε ότι από τον ΑΔΜΗΕ ειπώθηκε πως «τα περιθώρια ελιγμών δεν είναι τόσο μεγάλα όσο νομίζαμε. Και δεν είναι μόνο θέμα κόστους. Εθεσαν πάρα πολλά τεχνικά ζητήματα τα οποία συντείνουν στο ότι το έργο πρέπει να γίνει εναέρια. Υπόγεια στο βαθμό που νομίζαμε, δεν μπορεί να γίνει». Ο κ. Καλογερής εκτίμησε ότι «στις προτάσεις που θα κάνουμε σε συνεννόηση με τους Δήμους δεν είναι αισιόδοξος ότι θα δούμε μεγάλες αλλαγές». Υποστήριξε ακόμη ότι «η γραμμή αυτή δεν περνάει από τους ορεινούς όγκους της Κρήτης.
Περνάει από λοφώδεις και ημιορεινές εκτάσεις κοντά από χωριά και αυτό θέλουμε να αλλάξουμε για να μην επηρεαστεί κανένα χωριό, κανένας οικισμός, από αυτό το καλώδιο, εφόσον μας πουν ότι δεν μπορεί να υπογειοποιηθεί σε συγκεκριμένα κομμάτια». Πάντως, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει η λυδία λίθος να έχουμε ένα τεχνικό έργο μεγάλης τεχνικής κλίμακας όπως είναι αυτό και να μιλάμε για μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν θέλουμε η Κρήτη να είναι αυτόνομη και να μην έχει κανένα πρόβλημα τα επόμενα σαράντα – πενήντα χρόνια όσον αφορά την ηλεκτροδότησή της αυτό το έργο αποδεικνύεται μονόδρομος, δυστυχώς ή ευτυχώς και πρέπει όλοι να υποστούμε και τις συνέπειές του τις οποίες θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατον λιγότερες».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Από τη μεριά του, ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης σημείωσε ότι κάλεσε στη συνάντηση και τους τρεις επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Αποκορωνου, «μιας και έχουμε συμφωνήσει σε κάθε βήμα και οι τέσσερις μαζί να προχωράμε». Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια, όπως εκφράστηκε από τον (Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος) Νίκο Ξυλούρη ζήτησε δύο μήνες παράταση για να γίνει διαβούλευση με τους Δήμους, αλλά εκφράστηκε από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ ότι τυχόν αλλαγές που θα προτείνουν οι δήμαρχοι, θα επιφέρουν νέα μελέτη, άρα καθυστέρηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
«Παρά την επιμονή του Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών, ο ΑΔΜΗΕ πρότεινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να γνωμοδοτήσει για να δει μετά σε ποιες μικρές σημειακές τροποποιήσεις θα προβούν». Κατόπιν αυτών, ο κ. Κουκιανάκης, όπως ο ίδιος μας είπε, αντέδρασε λέγοντας: «Τότε τι μας καλέσατε εδώ προ τετελεσμένων γεγονότων;». Χαρακτήρισε «εμπαιγμό» την όλη διαδικασία και, περίπου μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, όπως ανέφερε, κάλεσε τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν όπως και έπραξαν όλοι μαζί.
«Δηλώνουμε ότι θα τιμήσουμε στο ακέραιο όλοι μας ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αποκορώνου και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την τέλεση αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου μας και των επόμενων γενεών. Εχουμε χρέος τουλάχιστον να διατηρήσουμε τον τόπο μας αν όχι καλύτερο, στην ίδια κατάσταση που τον παραλάβαμε. Για τον λόγο αυτό όλοι μαζί αποφασίσαμε και καλούμε την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα όλους σε συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του ιδρύματος “Αγία Σοφία”, να ενώσουμε τη φωνή μας και να στείλουμε το μήνυμα ότι η επιχειρούμενη με αυτόν τον τρόπο, ενέργεια, δεν θα περάσει. Εμείς δεν είμαστε ενάντια στο έργο, λέμε ναι στην ενεργειακή αναβάθμιση του τόπου μας, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους και προτείνουμε ως λύση την υπογειοποίηση του καλωδίου».