Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Αδιέξοδο µε εκατοντάδες κατασχεµένα πρόβατα στον Δήμο Καντάνου Σελίνου (video)

Αδυνατεί ο ∆ήµος να τα φροντίσει

 

Σε ρόλο… βοσκού, χωρίς χρηµατοδότηση και επιδοτήσεις και µε ένα κόστος που έχει φτάσει τις 100.000 ευρώ βρίσκεται ο ∆ήµος Καντάνου-Σελίνου στη σταβλική εγκατάσταση του οποίου φιλοξενούνται από τον περασµένο Ιούνιο εκατοντάδες ζώα που κατασχέθηκαν ως “ανεπιτήρητα” στα πλαίσια των προσπαθειών για την αντιµετώπιση της αδεσποτίας.

Ο  ∆ήµος υποχρεώθηκε να τα πάρει ωστόσο δεν µπορεί ούτε να τα βγάλει σε δηµοπρασία- ούτε να τα διαθέσει για κοινωφελή σκοπό καθώς θεωρούνται “πειστήρια” για την γνωστή  υπόθεση όπου µια οµάδα κτηνοτρόφων κατηγορείται ως εγκληµατική συµµορία.

 

Βρεθήκαµε στη θέση “Τριγώνας” στην Κάντανο, όπου ο ∆ήµος κρατάει σήµερα τα πρόβατα. Με έξοδα του ∆ήµου µπήκε συρµατόπλεγµα και δύο άνθρωποι καθηµερινά φροντίζουν για το τάισµα τους (ανάµεσα τους και ο πρόεδρος του τοπικού!), ενώ πληρώνεται και κτηνίατρος για να τα εξετάζει! Αρχικά είχαν φυλαχτεί στην τοποθεσία “Λειβάδια” όµως εδώ και ένα µήνα µεταφέρθηκαν πιο κοντά στον οικισµό αφού ο πρώτος χώρος δεν είχε δέντρα, ούτε χώρους προστασίας για τα ζώα.

«Είναι ένα φοβερό πρόβληµα αυτό που αντιµετωπίζουµε, θέλουν 10 µπάλες τριφύλλι την ηµέρα. Μας είχαν δώσει 212 σύµφωνα µε τα έγγραφα και τώρα µε τα αρνάκια έχουν ξεπεράσει τα 300» δηλώνει ο αντιδήµαρχος κ. Αντώνης Καστρινάκης.

Η γενική γραµµατέας του ∆ήµου κ. Παναγιώτα Αδάµ µας επισηµαίνει πως «υπάρχει ένας εργαζόµενος καθηµερινά για τη φροντίδα τους που σε ένα µήνα λήγει η σύµβαση του, έχουµε  τον κτηνίατρο που τα παρακολουθεί, τις τροφές, το κόστος έχει ξεπεράσεις τις 100.000 ευρώ. Όλα µε πόρους του ∆ήµου χωρίς καµία ενίσχυση από το κράτος. Έρχονται χρηµατοδοτήσεις για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, για αυτά τα αδέσποτα δεν ενδιαφέρει την πολιτεία τι θα γίνει;  ∆εν πιάστηκαν  στα όρια του ∆ήµου µας τα ζώα αυτά, γιατί πρέπει να τα πληρώνουν οι δηµότες Καντάνου- Σελίνου;».

«ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΜΕ ΑΣΑΦΕΙΕΣ»

Τα ζώα κατασχθέθηκαν στην µεγάλη επιχείρηση στα χωριά της Ανατολικής Κισσάµου στα µέσα του Ιουνίου του 2024. Η κ. Αδάµ µας δίνει ένα φάκελο µε δεκάδες έγγραφα του ∆ήµου προς τα Υπουργεία, την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση, την Εισαγγελία, την Αστυνοµία που ζητάει οδηγίες για το πως θα χειριστεί την υπόθεση αλλά και στήριξη. «Εισπράττουµε ασάφειες» λέει η γενική γραµµατέας του ∆ήµου και προσθέτει «το  ένα Υπουργείο στέλνει τα έγγραφα στο άλλο και µας παίρνουν τηλέφωνο και µας λένε να τα πάµε στις αγροτικές φυλακές της Αγιάς. Οι δε αγροτικές φυλακές λένε πως  έχουν “φρακάρει”, δεν µπορούν να δεχθούν άλλα και  έτσι τα ζώα µένουν εδώ . Απευθυνθήκαµε και στους ∆ήµους στα όρια των οποίων βρέθηκαν τα ανεπιτήρητα. “Αφού τα παραλάβατε δικό σας πρόβληµα “ µας είπαν, κάτι κατά την άποψη µας απαράδεκτο! Θα έπρεπε να προσπαθούν µαζί µας να το αντιµετωπίσουµε το θέµα».

Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο κ. Καστρινάκης παρατηρεί πως «δυστυχώς σφυρίζουν αδιάφορα οι άλλοι δήµοι στα όρια των οποίων βρέθηκαν τα ζώα αυτά. Και δεν φτάνει αυτό αλλά θέλουν να φέρουν και άλλα κάτι που δεν µπορούµε να δεχθούµε. Εν τω µεταξύ η υπόθεση µπορεί να εκδικαστεί σε 18 µήνες, σε 2 χρόνια. Μέχρι τότε εµείς θα έχουµε ακόµα εδώ τα πρόβατα; ∆εν µπορώ να το φανταστώ». 

«Αν αθωωθούν οι κατηγορούµενοι θα πρέπει να τους τα παραδώσουµε  τα ζώα. Θα πρέπει να µας δώσουν βέβαια γιατί ήταν ανεπιτήρητα 50 ευρώ ανά ζώο και 10 ευρώ για κάθε µέρα που τα κρατήσαµε. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι αν αθωωθούν οι κτηνοτρόφοι που µακάρι να αθωωθούν, θα πρέπει να δώσουν ένα ποσό  που ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ για να πάρουν τα ζώα. Υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο;» υπογραµµίζει η γ.γ. του ∆ήµου.

«∆εν φανταζόµουν όταν εκλέχθηκα πως θα κάνω τον βοσκό!»

Τα ζώα φροντίζει και ο κ. Στέλιος Κουλάκης πρόεδρος του τοπικού συµβουλίου της Καντάνου. «Ερχόµαστε κάθε πρωί να δώσουµε τριφύλλι, µείγµατα, πάνω από 200 ευρώ την ηµέρα, χώρια τις ταίστρες που κάνουν 145 ευρώ και τα πλέγµατα. Και µεγάλη ταλαιπωρία να έλθουµε εδώ µε τον υπάλληλο να βάλουµε µουσαµάδες να µπούµε µέσα να τους πάµε φαγητό. ∆εν φανταζόµουν όταν εκλεγόµουν πρόεδρος ότι θα έκανε και το βοσκό. Και έχουµε και πολλές απώλειες, πρόβατα που ψοφάνε και θέλουν θάψιµο, είναι µεγάλο πρόβληµα η φροντίδα τους» είναι τα λόγια του κ. Κουλάκη.

Σηµειώνεται πως η Κεντρική Ένωση ∆ήµων Ελλάδας είναι ο µοναδικός που γνωµοδότησε υπέρ της χρηµατοδότησης του ∆ήµου Καντλανου -Σελίνου ώστε να φύγει το οικονοµικό βάρος από πάνω του.

«Τα ζώα αυτά βασανίζονται γιατί δεν είµαστε βοσκοί και  δεν ξέρουµε να τα διαχειριστούµε» λένε οι άνθρωποι του ∆ήµου Καντάνου-Σελίνου που θεωρούνται “φύλακες µεσεγγυούχοι” µε απόφαση της εισαγγελίας.   


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα