Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Αδικαι-οσύνη

Η απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Κορκονέα είναι άδικη. Και είναι άδικη, γιατί είναι λανθασμένη. Για ποιο λόγο, όμως, μπορεί να είναι λανθασμένη;
Στον Κορκονέα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Να σημειωθεί εδώ ότι με την πρόσφατη τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ο όρος πρότερος «έντιμος» βίος (που απαιτούσε ενεργό θετική κοινωνική και οικογενειακή ζωή) αντικαταστάθηκε από τον όρο πρότερος «σύννομος» βίος, ορθά κατά την γνώμη μου, καθώς είναι επιεικέστερος.
Ναι μεν, λοιπόν, ο Κορκονέας δεν είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για κάποιο έγκλημα, οπότε, με βάση το τροποποιημένο άρ.84παρ.2 του Ποινικού Κώδικα, θα δικαιούτο καταρχήν το ελαφρυντικό αυτό.
Ωστόσο, υπάρχει κατά την γνώμη μου μια μεγάλη διαφορά. Δεν μπορεί ο φορέας κρατικής εξουσίας και μάλιστα εκείνος που δύναται νόμιμα να προσάγει, συλλαμβάνει, οπλοφορεί και υπό προϋποθέσεις να κάνει χρήση του όπλου του, να εξομοιωθεί με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο που ΔΕΝ έχει την ιδιότητα αυτή. Εκ της ιδιότητας του ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να ενεργεί σύννομα, διαφορετικά θα έχει πειθαρχικές, μισθολογικές και ενδεχομένως ποινικές κυρώσεις. Ενώ αντίθετα, ο μέσος πολίτης που δεν εγκληματεί και εφόσον δεχτούμε την θεωρία της ‘ελεύθερης βούλησης’ για την τέλεση ενός εγκλήματος, θεωρία που είναι η κρατούσα στον δυτικό κόσμο, αυτός πράγματι θα πρέπει τύχει ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης, σε αυτόν πράγματι θα πρέπει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό αυτό, γιατί παρά τις αντίξοες συνθήκες αυτός επιλέγει και διάγει σύννομο βίο.
Άρα, ο Κορκονέας ΔΕΝ είχε την ελεύθερη βούληση να διάγει σύννομο βίο, αλλά είχε την θεσμική, υπηρεσιακή και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να είναι αστυνομικός ή θα είχε παυθεί. Κατά συνέπεια, με βάση την ιδιότητα του, λανθασμένα και μη νόμιμα του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό αυτό και λανθασμένα ‘έσπασαν’ τα ισόβια.
Το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο στον Άρειο Πάγο. Πολύ φοβάμαι, ωστόσο, ότι ούτε ο Εισαγγελέας της έδρας ούτε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα ασκήσουν αναίρεση υπέρ του νόμου. Θα δούμε.
Αυτό που καταδεικνύει, τέλος, η απόφαση αυτή με τη μη νόμιμη αναγνώριση του ελαφρυντικού που οδηγεί τον Κορκονέα εκτός φυλακής, δεδομένου ότι κάθε δικαστική απόφαση έχει και έναν ‘παιδευτικό’ ρόλο, είναι το εξής : Παρόλο που είναι σωστό οι σοβαρές ποινικές δίκες να διεξάγονται σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο, προκειμένου οι Δικαστές και οι ένορκοι να δικάζουν με νηφαλιότητα, χωρίς φόβο και πάθος, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση τελεσιδίκησε μετά από έντεκα χρόνια και ενώ όλο το αποδεικτικό υλικό ήταν διαθέσιμο από τις πρώτες μέρες, πολύ φοβάμαι ότι επηρέασε την διάθεση του Δικαστηρίου για ορθή εφαρμογή του Νόμου, ατονίζοντάς την. Με αυτόν τον τρόπο υπερτονίστηκε το εν ευρεία εννοία πολιτικό μήνυμα της απόφασης. Και τούτο, δεδομένου ότι η πολιτική ιδεολογία, βρίσκεται στην ‘κρυφή ατζέντα’ κάθε ποινικού συστήματος.
Το μήνυμα της συγκεκριμένης απόφασης είναι, κατά την γνώμη μου, ότι Νόμος ίσον δημόσια τάξη. Έννοιες, ωστόσο, που δεν είναι ταυτόσημες.
Η δημόσια τάξη, λοιπόν, (αυτή), δεν ανέχεται τους ‘Γρηγορόπουλους’. Τους βαφτίζει ‘ταραξίες’ τους κατηγορεί για ‘ανάρμοστη συμπεριφορά’ (υπερασπιστικός ισχυρισμός Κορκονέα) και τους κόβει τις ‘μαγκιές’.
Τέτοιους ‘εχθρούς’ χρειάζεται να κατασκευάζει η κάθε δημόσια τάξη για να επιβάλλεται σε όλους μας. Μόνο που την επόμενη φορά οι ‘Γρηγορόπουλοι’ μπορεί να είμαστε εμείς ή τα παιδιά μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Οφείλω, ως πολύ παλιός συνάδελφος [όχι του Χαν. Δικ. Συλλόγου] και φίλος πολλών έγκριτων κι εκλεκτών Χανιωτών νομικών, να συγχαρώ τον -προφανώς- νέο μάχιμο δικηγόρο και συντάκτη του ανωτέρω άρθρου ή και δοκιμίου κι ελπίζω κι εύχομαι να είναι στενός συγγενής ή και διάδοχος ακόμη του πολύ γνωστού κι εξαίρετου παλιού μάχιμου δικηγόρου Χανίων κ. Καζή [δεν θυμάμαι το μικρό όνομα], που, κατά καιρούς. αρθρογραφεί σπουδαία και στα “Χ.Ν.” Ο έπαινος αφορά την ευαισθησία του αρθρογράφου πάνω σε πολύ κρίσιμα νομικά και δικαστικά ζητήματα ή προβλήματα, καθώς και την υποδειγματική κι επισταμένη επιχειρηματολογία των απόψεών του. Βέβαια, είναι σίγουρο, με την παρέλευση ικανού χρόνου στην άσκηση της μάχιμης δικηγορίας και ειδικά στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα στη λεγόμενη “απονομή της Δικαιοσύνης” και η “τυχόν” μονομερής ευαισθησία σε πρόσωπα και καταστάσεις [-που δυστυχώς διαπλάθεται και κατευθύνεται από την επιλεκτική μας μνήμη, κι ακόμη κι από την πολιτική μας ιδεολογία -κι είναι ανθρώπινο αυτό-] είναι άκρως επικίνδυνη κατάσταση παράγοντα της δίκης, που οδηγεί -ενδεχομένως- στην λανθασμένη ή άδικη απονομή της Δικαιοσύνης. Δεν εκφράζω κανέναν υπαινιγμό, -ποιός είμαι που θα το έκανα αυτό;-, αλλά είναι διαπιστώσεις και βιώματα τόσων και τόσων -ανά την υφήλιο- περιπτώσεων της Ποινικής Δικονομίας. Αγαπητέ συνάδελφε, μην φοβάστε, ούτε εσείς και τα παιδιά σας, ούτε κι εμείς οι άλλοι με τα παιδόγγονά μας θα “γίνουμε Γρηγορόπουλοι”, γιατί θα γίνουμε, μόνο αν το θελήσουμε και το επιδιώξουμε αυτό: και ξέρετε ΓΙΑΤΙ; ΔΙΟΤΙ, ο κάθε άνθρωπος είναι πλασμένος ελεύθερος, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ, μοναδικός, αναντικατάστατος κι ανεκτίμητης αξίας. Ας αφήσουμε ήσυχη την Δικαιοσύνη να κάνει το λειτούργημά της όπως πρέπει κατά τους νόμους και την ελεύθερη πεποίθηση των εκάστοτε δικαστών. Κάθε μέρα θα διαπιστώνετε -κι όχι μόνο στην Ποινική Δικαιοσύνη- πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι η απονομή της εν γένει Δικαιοσύνης. Πάντως και πάλι σάς συγχαίρω κι εύχομαι να ξεπεράσετε κι εμάς τους παλιότερους στο πολύ δύσκολο λειτούργημά σας, μέσα στην σημερινή πανσπερμία των Νόμων και των Νομολογιών που αντανακλούν και τη σημερινή κρίσιμη κοινωνική πολυπλοκότητα. Φιλικά Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος ΧΑΝΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα