Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αδικία σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων στα Ταμπακαριά

Tην «ανατροπή μιας άδικης απόφασης που καταδικάζει ένα μεγάλο μέρος των ιστορικών κτηρίων των βυρσοδεψείων σε κατάρρευση» ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην οδό Αγίας Κυριακής αλλά και στην οδό Βιβιλάκη στα Ταμπακαριά.

Η χρόνια εγκατάλειψη φθείρει τα παλιά βυρσοδεψεία που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Στα 1984-1985 η “Επιτροπή καθορισμού αιγιαλού” της τότε Νομαρχίας Χανίων καθόρισε τις οριογραμμές αιγιαλού, παραλίας και παλιού αιγιαλού (υπ’ αριθμ. 400/1985- ΦΕΚ 29/1985) στις περιοχές της Αγ. Κυριακής και της Βιβιλάκη στα Ταμπακαριά, φέρνοντας τον παλιό αιγιαλό μετά τα πρώτα κτήρια στις οδούς Αγίας Κυριακής και Βιβιλάκη, πάνω από το αρχαιολογικό χώρο, το ναό και τα υψώματα (!) ακόμα της Αγίας Κυριακής.
Η εκκρεμότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να κάνουν την οποιαδήποτε εργασία αναστήλωσης των κτηρίων! Μπροστά στην άρνηση της “Κτηματικής Υπηρεσίας” να εξετάσει την αναθεώρηση του παλιού αιγιαλού οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο “Συμβούλιο της Επικρατείας” που τους δικαίωσε ζητώντας να εξεταστεί το αίτημα τους από την αρμόδια επιτροπή της “Κτηματικής” (συνεδριάζει την Παρασκευή), ενώ τον επανακαθορισμό του αιγιαλού έχουν ζητήσει τόσο το ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης από το 2004 όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο επίσης την ίδια χρονιά!
«Όταν έγινε αυτός ο καθορισμός το 1984, δεν είχαμε καμία ενημέρωση ώστε από τότε να γίνουν ενστάσεις από τους πατεράδες μας, τους θείους μας. Με τον καθορισμό που έγινε ο παλιός αιγιαλός έρχεται στη μέση της οδού της Αγ. Κυριακής ! Έβαλαν δηλαδή όλα τα κτήρια στο βόρειο μέτωπο των Ταμπακαριών στον παλιό Αιγιαλό! . Και μάλιστα συνεχίζει και φτάνει ο παλιός αιγιαλός μέχρι σε ύψος 44 μέτρα» εξηγεί στα “Χανιώτικα νέα” η κ. Γεωργία Βλαμάκη, γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου ιδιοκτητών Βυρσοδεψείων Αγ. Κυριακής “Ταμπαχανιά”.

Η χρόνια εγκατάλειψη φθείρει τα παλιά βυρσοδεψεία που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Όταν ξεκίνησε η εκπόνηση του κτηματολογίου και οι πολίτες πήγαν να δηλώσουν τις περιουσίες τους διαπίστωσαν πως…τα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από 120 και 130 χρόνια είναι παλιός αιγιαλός!
«Εδώ και 35χρόνια δεν έχουμε δικαίωμα να βάλουμε ούτε πρόκα. Όταν έγινε η οριοθέτηση οι πατεράδες, οι θείοι μας μας που ήταν βιοπαλαιστές, άνθρωποι που δεν είχαν γνώσεις δεν κατάλαβαν τι έγινε. Όταν έφυγαν από τη ζωή και άφησαν τις διαθήκες τους και έπρεπε να κάνουμε αποδοχή, έρχεται το “Κτηματολόγιο” και μας λέει “δεν μπορείτε να κάνετε κάτι υπάρχει παλιός αιγιαλός!” Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο ορισμός του παλιού αιγιαλού το 1984-1985 έγινε παράνομα, δεν υπήρχε επιστημονική μελέτη αλλά με απλά με Νομαρχιακή απόφαση» τονίζει ο κ. Δημήτρης Κατσανικάκης.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Το Μάρτιο του 2018, μας ενημερώνει ο κ. Γιώργος Ανδρουλάκης σε κοινή μελέτη τους για τους παλιούς αιγιαλούς το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο απέδειξαν πως ο παλιός αιγιαλός στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει καμία σχέση με την παλιά οριοθέτηση του. «Οι αεροφωτογραφίες του ΄45 είναι ενδεικτικές, επίσης σε βάθος 2,5 μέτρων βρήκαν γλυκό νερό που είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν υπήρχε από πάνω αιγιαλός και το κυριότερο η φυτική βλάστηση είναι πολύ πιο κάτω από το σημείο που όρισε η Επιτροπή του 1984. Δεν μπορεί να οριστεί ο παλιός αιγιαλός επί της ουσίας μετά τη βλάστηση!» επισημαίνει ο κ. Ανδρουλάκης.
Μετά και την μελέτη του Πολυτεχνείου ακολούθησε ένας αγώνας δρόμους από τους ιδιοκτήτες προκειμένου να αναθεωρηθεί ο παλιός αιγιαλός. «Όταν πήραμε στα χέρια μας της μελέτη του Πολυτεχνείου καταθέσαμε δύο αιτήσεις στην “Κτηματική Υπηρεσία” (οι ιδιοκτήτες της Αγ. Κυριακής και της Βιβιλάκης) ζητώντας να εξετάσουν το θέμα τονίζοντας πως οι γραμμές χαρακτηρισμού το παλιού αιγιαλού είναι εσφαλμένες. Υπήρξε μια σιωπηρή άρνηση- απόρριψη από μεριάς της Υπηρεσίας και αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο ΣτΕ που έκρινε ότι το αίτημα μας ήταν βάσιμο και ζήτησε να συσταθεί επιτροπή και να ξαναδεί την παλιά οριοθέτηση» υπογραμμίζει η κ. Βλαμάκης, ο κ. Κατσανικάκης τονίζει πως για να γίνει όλα αυτό «πέρασαν πέντε χρόνια, με τεράστια δικαστικά και άλλα έξοδα και τα κτήρια την ίδια στιγμή να καταρρέουν! Τα περισσότερα είναι ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα! Για να τα επισκευάσεις για να πάρεις την άδεια, πρέπει πρέπει να υπογράψεις ότι υπάρχει συνδιοκτησία με το δημόσιο και αυτό είναι ένα χαρτί…χωρίς επιστροφή!»
Η συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή είναι πολύ σημαντική αφού όπως υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλάκης « έχουμε επιβαρυνθεί με τεράστια κόστη και έχουν φορτωθεί και τα κτήρια με 20 χρόνια αδράνεια γιατί ; Για μια λάθος γραμμή, επειδή κάποιος το 84-85 τράβηξε μια γραμμή και κατοχύρωσε το σημείο αυτό ως παλιό αιγιαλό;».

ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

Μαζί με τους ιδιοκτήτες περιηγούμαστε ορισμένα από τα κτήρια των παλιών βυρσοδεψείων. Σε ένα από αυτά που παραμένει σε καλή κατάσταση βλέπουμε ένα μεγάλο όγκο παλαιών μηχανημάτων, την σύγχρονη ιστορία της βιομηχανίας στα Χανιά που είναι πραγματικά κρίμα να εγκαταλείπετε και να κινδυνεύει να εξαφανιστεί!
Την ίδια στιγμή σε άλλα κτήρια πάντα στην οδό Αγ. Κυριακής έχουν καταρρεύσει οροφές, μεσοτοιχίες, παράθυρα, ίσως η αυριανή εικόνα όλης της περιοχής αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Στη συνέχεια κινούμαστε μετά το εκκλησάκι προς την πηγή από όπου έπαιρνε νερό όλη η περιοχή. Και αυτή είναι χαρακτηρισμένη ως παλιός αιγιαλός!

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ

Από τον Οκτώβριο του 2004 η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης είχε εντοπίσει το πρόβλημα. Στην απόφαση της ζητούσε «τον άμεσο επανακαθορισμό από την Κτηματική Υπηρεσία της γραμμής αιγιαλούς- παραλίας- παλαιού αιγιαλού όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 του νόμου 2971/2001».
Επίσης ο Δήμος Χανίων είχε ζητήσει από την Κτηματική Υπηρεσία από το 2003 τον επανακαθορισμό της γραμμής του αιγιαλού.
Ανάλογο έγγραφο έχει εκδώσει και το Υπουργείο Εθν. Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Με την υπ’ αριθμό 43/2022 το ΣτΕ αποφασίζει δέχεται ότι την αίτηση των κατοίκων και ζητά από την “Κτηματική Υπηρεσία” να εξετάσει τα αιτήματα τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πολυ σωστα κ πρεπει να υπάρξει οριοθέτηση του αιγιαλού στη περιοχη των Ταμπακαριων……..αλλα συνολικά πρεπει να υπάρξει μια μελέτη για την διαμόρφωση της περιοχης της Χαλεπας……..

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα