Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Αδήλωτες πισίνες: Πότε έρχονται τα πρόστιμα – Ο ρόλος του κτηματολογίου

Η «χαρτογράφηση» για τις πισίνες που υπάρχουν αρχικά στην Αττική και κατόπιν σε όλη την Ελλάδα έχει ολοκληρωθεί. Με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών και με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει πλέον εντοπίσει τα μπλε σημεία, δηλαδή ποια από αυτά αποτελούν πισίνες και ποια όχι.

Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, έχοντας πλέον «στα χέρια της» τα στοιχεία που χρειάζεται, περνά στο επόμενο στάδιο που είναι η διασταύρωση τους με βάση τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο Ε9 και στο Κτηματολόγιο.

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με την τεχνητή νοημοσύνη η φορολογική αρχή δημιούργησε ένα μοντέλο που εντοπίζει όλα τα μπλε που βλέπουμε στο χάρτη, «σαρώνει» τις περιοχές και ξεχωρίζει σε μεγάλο ποσοστό ακρίβειας την πισίνα από το γήπεδο του μπάσκετ.

Αυτό που αναμένει η ΑΑΔΕ είναι το Κτηματολόγιο να αποστείλει τα ονόματα των ιδιοκτητών για τα ακίνητα που εντοπίστηκαν με βάση τις ακριβείς συντεταγμένες και άλλα γεωχωρικά δεδομένα που «έβγαλε» ο αλγόριθμος των ελέγχων. Για όσους εντοπιστούν να κατέχουν αδήλωτες πισίνες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και φόρους τα οποία θα ανατρέχουν έως και μία δεκαετία πίσω.

Πάνω από 23.000 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει πισίνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία των περσινών φορολογικών δηλώσεων, περισσότεροι από 23.000 φορολογούμενοι εμφάνισαν στην εφορία την πισίνα που έχουν στο σπίτι τους. Πιο συγκεκριμένα, 22.623 φορολογούμενοι είχαν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα και 345 φυσικά πρόσωπα ότι διαθέτουν εσωτερικές δεξαμενές κολύμβησης στην κατοικία τους.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα που διαθέτει, η ΑΑΔΕ ξεκινά τις διαδικασίες καταλογισμού φόρων και προστίμων όπως ΕΝΦΙΑ, και φόρος εισοδήματος καθώς αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης.

Με βάση τα ισχύοντα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται σε:

160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και
320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
Σε αυτά θα προστεθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Διπλασιάζονται τα ποσά για εσωτερικές πισίνες

Στη συνέχεια, τα στοιχεία θα αποσταλούν στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές με τη σειρά τους να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

Σημειώνεται ότι όταν πρόκειται για εσωτερική πισίνα, τα ποσά διπλασιάζονται. Για πισίνες που είναι κοινόχρηστες σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα