Πολλά προβλήματα παρατηρούνται στην αδειοδότηση των ελαιουργείων μετά την αλλαγή της νομοθεσίας το 2017 καθώς οι ελαιουργοί δεν έχουν ακόμα καταφέρει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Στο μεταξύ, ανεκμετάλλευτες παραμένουν από τα 120 ελαιουργεία στα Χανιά οι δυνατότητες αξιοποίησης ως υδρολίπασμα των νερόλαδων, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα έδινε πολύ καλά περιβαλλοντικά αποτελέσματα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε εσπερίδα με θέμα τις διαδικασίες αδειοδότησης ελαιοτριβείων και των διαδικασιών διάθεσης των νερολάδων (κατσίγαροι) που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ν. Χανίων.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αρχοντάκης τα ελαιοτριβεία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
«Ωστόσο, αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα τα οποία η Πολιτεία δεν έχει επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με συνέπεια οι άνθρωποι να βρίσκονται είτε σε δυσκολία να εκδώσουν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας είτε να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις που θέτει ο νόμος», εξήγησε ο κ. Αρχοντάκης, ενώ έκανε λόγο τόσο για γραφειοκρατικά προβλήματα όσο και για “κενά” του νόμου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα νερόλαδα των ελαιουργείων θα πρέπει πια να αντιμετωπίζονται όχι ως απόβλητα αλλά ως μια πηγή πλούτου όπως συμβαίνει συνολικότερα με τα απορρίμματα και όπως επιτάσσει η λογική της κυκλικής οικονομίας.
Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Χανίων Κασσιανή Τσιράκη επιβεβαίωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελαιουργεία σε ό,τι αφορά την αδειοδότησή τους. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι σε ποσοστό περίπου 80% τα ελαιουργεία αντιμετωπίζουν κάποιες μικρές ελλείψεις, ωστόσο, από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ποσοστό που αντιμετωπίζει μεγαλύτερες ελλείψεις: «Μέχρι πριν ένα χρόνο οι εξατμοδεξαμενές ήταν μαζί με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ελαιουργείου. Αυτό άλλαξε όμως το 2017 και πλέον πρέπει να παίρνουν ξεχωριστή περιβαλλοντική αδειοδότηση από το τμήμα Περιβάλλοντος. Αυτό δημιουργεί προβλήματα γιατί χρειάζονται τοπογραφικά, έγκριση δασαρχείου κ.λπ.», εξήγησε η κα Τσιράκη.
Σχετικά με το θέμα των εξατμισοδεξαμενών η κα Τσιράκη τόνισε ότι από το 1995 μέχρι σήμερα κάποιες λειτούργησαν ικανοποιητικά και κάποιες λιγότερο καλά, ενώ σε όσες χρησιμοποιούν ασβέστη θεωρείται ότι αποφεύγεται η ρύπανση από οσμές: «Τώρα όμως έχουμε περάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα νερόλαδα σαν απορρίμματα. Υπάρχει δυνατότητα τώρα να χρησιμοποιούνται σαν λίπασμα αλλά οι ελαιουργοί προς το παρόν δεν φαίνονται διατεθειμένοι καθώς όπως λένε τον χειμώνα όταν δουλεύουν δεν μπορούν να ασχοληθούν με αυτό».
Ο Μανώλης Βεγλιρής από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Χανίων επεσήμανε ότι η εναλλακτική λύση στη διαχείριση των νερόλαδων μέσω υδρολίπανσης δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί στα Χανιά. «Στο εξωτερικό εφαρμόζεται με καλά αποτελέσματα και περιβαλλοντικά -αν εφαρμόζεται σωστά- θεωρείται καλή. Βεβαίως και οι εξατμισοδεξαμενές θεωρούνται καλές αν υπάρχει καλή συντήρηση και αποφεύγονται οι διαρροές», ανέφερε ο κ. Βεγλιρής ενώ τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης απόρριψης των αποβλήτων σε ποτάμια και ρυάκια είναι μεμονωμένα καθώς οι περισσότεροι ελαιουργοί ακολουθούν το σύστημα των εξατμισοδεξαμενών.