Σκεφτείτε τα βιβλία ιστορίας που έχετε διαβάσει. Τα περισσότερα μιλούν για χαρισματικούς, αλλά και ανήλεους, αμείλικτους ηγέτες. Από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Ναπολέοντα μέχρι τον Ομπάμα και τον Μακρόν ο κόσμος φαίνεται πως διοικείται από άντρες. Πράγμα που σε μεγάλο βαθμό ισχύει. Όπως ισχύει ότι στην ιστορία υπήρξαν και αρκετές γυναίκες ηγεμόνες που διαμόρφωσαν –με διάφορους τρόπους- την εικόνα του κόσμου όπως την ξέρουμε σήμερα. Σήμερα οι Ιστορίες από τον Kόσμο ψάχνουν και σας παρουσιάζουν (το πρώτο μέρος) από ένα αφιέρωμα σε γυναίκες τόσο ισχυρές και αδίστακτες που προκάλεσαν όλεθρο.
Η Lakshmi Bai
Η Lakshmi Bai γεννήθηκε στη βόρεια Ινδία στις αρχές της δεκαετίας του 1830. Ηταν παιδί πλούσιας οικογένειας με μεγάλη επιρροή που άνηκε στην ιερατική κάστα της περιοχής. Η Lakshmi, παρότι κορίτσι μεγάλωσε μαζί με τους αδελφούς της σαν να ήταν και η ίδια αγόρι. Εμαθε ξιφασκία, ιππασία και πολεμικές τέχνες, εξαιρετικά ασυνήθιστο για οποιαδήποτε γυναίκα εκείνη την εποχή. Μεγαλώνοντας παντρεύτηκε τον μαχαραγιά του Jhansi, ο οποίος όμως πέθανε λίγο μετά τον γάμο. Οι δυο τους δεν είχαν παιδιά, έτσι το κράτος έμεινε χωρίς νόμιμο κυβερνήτη. Βλέποντας το κενό εξουσίας, οι Βρετανοί έσπευσαν να προσαρτήσουν την περιοχή. Όμως η Lakshmi —η οποία ήταν μόλις 22 ετών όταν οι Άγγλοι ξεκίνησαν να καταλάβουν το Jhansi- αρνήθηκε να παραδώσει το κράτος στη βρετανική κυριαρχία. Τότε, οι υπήκοοί του Jhansi την αναγόρευσαν επίσημα αντιβασιλέα του κράτους. Το 1857, η Lakshmi ηγήθηκε κατά των Βρετανών αξιωματικών στην περιοχή. Και παρότι τα συμμαχικά κράτη γύρω από το Jhansi έπεσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Lakshmi και οι άνδρες της αντιστάθηκαν. Μπόρεσε μάλιστα να καταλάβει και το τοπικό βρετανικό ταμείο της Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών. Η τύχη όμως την εγκατέλειψε λίγο αργότερα. Η Lakshmi σκοτώθηκε σε μάχη κατά των βρετανικών δυνάμεων. Ηταν ντυμένη σαν άντρας και μαχόταν με όλες της τις δυνάμεις. Η Lakshmi παρέμεινε πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της ισχυρό σύμβολο της ινδικής αντίστασης ενάντια στις βρετανικές αποικιακές δυνάμεις.
Η Nzinga Ana
Το 1624, μια γυναίκα με το όνομα Nzinga Ana (σ.σ: το όνομα συναντάται και με τη γραφή Njinga) έγινε ηγεμόνας του βασιλείου του Ndongo. Το ισχυρό βασίλειο ήταν η περιοχή που ξέρουμε σήμερα ως Αγκόλα. Εκείνη την εποχή, οι Πορτογάλοι δουλέμποροι έκαναν διαρκώς επιδρομές στην περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντάλλασσαν τα εμπορεύματά τους με σκλάβους που τους μετέφεραν στον Νέο Κόσμο. Σε άλλες περιπτώσεις, απήγαγαν ντόπιους για να τους πουλήσουν σκλάβους. Όταν η Nzinga ανέβηκε στην εξουσία, ήταν αποφασισμένη να αποτρέψει τις απαγωγές. Και για να το πετύχει έκανε κάτι έξυπνο: Αντί να πολεμήσει τους Πορτογάλους, που ήταν δυνατότεροι, επέλεξε να συμμαχήσει μαζί τους. Συνάπτοντας συμφωνία με τους Πορτογάλους μπορούσε να πολεμήσει ενάντια άλλων τοπικών βασιλείων και λαών. Ως αντάλλαγμα, εξασφάλισε ότι οι λαοί Μπούντου του Ndongo, οι υπήκοοί της δηλαδή, δεν θα υποδουλώνονταν ποτέ ξανά από τους επιδρομείς. Η συμμαχία «δούλεψε» για λίγο, αλλά μετά από μόλις δύο χρόνια, οι Πορτογάλοι δουλέμποροι τη διέλυσαν και άρχισαν ξανά να παίρνουν σκλάβους Μπουντου. Έξαλλη, η Nzinga διέταξε τους υπηκόους της να κινηθούν δυτικότερα. Μόλις έφτασαν στην περιοχή Matamba, σχημάτισαν εκεί νέα κυβέρνηση. Οταν οι Πορτογάλοι εισβολείς κατέλαβαν το Ndongo, η γυναίκα αποφάσισε να συμμαχήσει με Ολλανδούς δουλέμπορους σε μια νέα επίδειξη δύναμης εναντίον των Πορτογάλων. Αρχισε να ηγείται επιδρομών εναντίον του Ndongo για να εξολοθρεύσει Πορτογάλους ναύτες και στρατιώτες –αλλά και αρκετούς άτυχους Αφρικανούς συμμάχους τους. Παρότι η Nzinga δεν μπόρεσε να ανατρέψει την αιματηρή εισβολή των Πορτογάλων στην ευρύτερη περιοχή, πέτυχε να κρατήσει μακριά τους επιδρομείς από την Matamba. Μέχρι το έτος του θανάτου της Nzinga το 1663, η Matamba είχε γίνει ένα ακμάζον εμπορικό κέντρο.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/b5xzy5IsKyo
Η Wu Zetian
Η Wu Zetian ήταν γυναίκα-κλειδί που διατήρησε τη δυναστεία των Τανγκ για δεκαετίες στα τέλη του 7ου και στις αρχές του 8ου αιώνα. Στην πραγματικότητα, ήταν η μόνη γυναίκα αυτοκράτορας στην κινεζική ιστορία. Ωστόσο δεν ήταν καθόλου εύκολο να πάρει την εξουσία, και ήταν ακόμα δυσκολότερο να τη διατηρήσει. Η δυναστεία των Τανγκ ξεκίνησε στα μέσα του 600. Παραδόξως, οι ηγέτες των Τάνγκ ήταν σχετικά προοδευτικοί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν τις γυναίκες. Η Wu ξεκίνησε την… καριέρα της ως παλλακίδα ενός αυτοκράτορα και χρησιμοποίησε τη θέση αυτή προς όφελός της. Σύντομα υπήρξε η αγαπημένη παλλακίδα δύο αυτοκρατόρων της δυναστείας. Στην πορεία γέννησε αρκετούς γιους. Κάποια στιγμή, όταν η σύζυγος του αυτοκράτορα προσπάθησε να την εκδιώξει, η Wu κατηγόρησε τη γυναίκα ότι σχεδίαζε να σκοτώσει την ίδια της την κόρη. Ξέσπασε αναταραχή και η Wu εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση. Όταν στη συνέχεια ο αυτοκράτορας έπαθε εγκεφαλικό εκείνη εκμεταλλεύτηκε το κενό εξουσίας. Λίγο μετά δημιούργησε μια μυστική αστυνομική οργάνωση που κατασκόπευε τους άλλους πολιτικούς ηγέτες. Το αποτέλεσμα ήταν εκτελεστούν πολλοί υποτιθέμενοι αντιφρονούντες. Η Wu μάλιστα έφτασε να σκοτώσει την πρώην σύζυγο του αυτοκράτορα για να είναι σίγουρη πως δεν θα προκύψουν άλλοι διάδοχοι του θρόμου. Τελικά, όταν ο σύζυγός της πέθανε μήνες μετά το εγκεφαλικό, η Wu έκανε έναν από τους γιους της αυτοκράτορα. Ήξερε πως μπορούσε να τον ελέγξει από τα παρασκήνια και να συνεχίσει να κυβερνά σκιωδώς την αυτοκρατορία – και αυτό ακριβώς έκανε. Το 690, ο γιος της αποφάσισε να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Μέχρι τότε, η Wu είχε εγκαταστήσει δικούς της ανθρώπους σε όλες τις νευραλγικές θέσεις. Έτσι, χωρίς κανένα αντίπαλο δέος, έγινε η μόνη φυσική επιλογή που θα αντικαθιστούσε τον αυτοκράτορα. Είναι ενδιαφέρον ότι μόλις ανέλαβε «επίσημα» τον θρόνο, η δημόσια διακυβέρνησή της ήταν αρκετά συμβατική. Ωστόσο –και για να είμαστε δίκαιοι- έκανε δυο σημαντικά πράγματα: εργάστηκε για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών και έφερε επιστήμονες και ακαδημαϊκούς για να διευθύνουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις. Αυτό έκανε τη δυναστεία των Τανγκ να είναι ισχυρή και να μακροημερεύσει εγκαινιάζοντας μια μακρά περίοδο πολιτιστικής άνθισης.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/cYiKdI8lToI
Και επίσης το: www.smithsonianmag.com/history/the-demonization-of-empress-wu-20743091/