Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Αδίστακτες βασίλισσες (μέρος Β’)

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε παρέα τις ιστορίες γυναικών ηγεμόνων που διαμόρφωσαν την εικόνα του κόσμου, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Παρακολουθήσαμε τις ζωές της Ινδής Lakshmi Bai, της Wu Zetian της Δυναστείας των Τανγκ και της Αφρικανής Nzinga Ana. Σήμερα θα δούμε μερικές ακόμα ιστορίες γυναικών που παρότι δεν διδασκόμαστε στην ιστορία του σχολείου, ωστόσο άφησαν το αποτύπωμά τους στην πορεία των αιώνων.

Η Tomyris

Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., ο Κύρος ο Μέγας κυβέρνησε την Περσία με σιδερένια πυγμή. Ακόμα και σήμερα αναγνωρίζεται από μελετητές και ιστορικούς ως ένας από τους ισχυρότερους και στυγερότερους ηγεμόνες που υπήρξαν ποτέ. Η βασιλεία του ήταν μακρά και ο ίδιος εξαιρετικά βίαιος. Οι στρατιωτικές του θηριωδίες «ταξίδευαν» σε απόσταση χιλιάδων μιλίων από την αυτοκρατορία του κάνοντας τους πιθανούς ανταγωνιστές του να αποθαρρύνονται. Ωστόσο ο τρανός αυτός ηγέτης έπεσε από μια εντυπωσιακά ισχυρή γυναίκα που ονομαζόταν Tomyris. Και είναι απίστευτο πόσο λίγα γνωρίζουμε σήμερα για την καταπληκτική ιστορία της! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Οι Massagetae ήταν πρόγονοι των Ούννων, δεινοί ιππείς, που ζούσαν στην Κεντρική Ασία την εποχή της κυριαρχίας του Κύρου. Παραδόξως οι Massagetae δεν θεωρούνταν απειλή από τον Κύρο. Μάλιστα, κάποια φορά, ξεγέλασε μια ομάδα στρατιωτών τους και τους μέθυσε. Οσο ήταν μεθυσμένοι, διέταξε τους άντρες του να τους οδηγήσουν στη φυλακή. Στη φυλακή, ένας νεαρός άντρας –στρατιώτης των Massagetae – ονόματι Spargapises, αυτοκτόνησε. Ο νεαρός όμως δεν ήταν ένας κοινός στρατιώτης: επρόκειτο για τον αγαπημένο γιο της Ιρανής βασίλισσας Tomyris. Έξαλλη με το θάνατο του γιου της, η Tomyris έστειλε αγγελιοφόρους στον Κύρο, ζητώντας απαντήσεις και τεράστια αποζημίωση. Ο Κύρος αγνόησε προκλητικά τα αιτήματα της βασίλισσας. Τότε η Tomyris ξεκίνησε αντίποινα. Προκάλεσε τους Πέρσες σε μάχη και ο Κύρος δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι στρατιώτες Massagetae όμως, ήταν περισσότεροι αριθμητικά και πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι. Περικύκλωσαν τους Πέρσες και τους κατέσφαζαν χωρίς έλεος. Οσο για τον ίδιο τον Κύρο, η Tomyris φρόντισε προσωπικά να υποκύψει από το δικό της σπαθί. Τον σκότωσε, τοποθέτησε το κομμένο κεφάλι του σε μια τσάντα και επέστρεψε στην πατρίδα της για να γιορτάσει την εκδίκηση στη μνήμη του γιου της.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/y3BljLwe8gc

Η Ranavalona


Η Ranavalona έγινε βασίλισσα της Μαδαγασκάρης όταν ο σύζυγός της πέθανε απροσδόκητα το 1828. Όπως στα περισσότερα βασίλεια, μια γυναίκα ηγεμόνας ήταν σπάνιο. Η Ranavalona το γνώριζε αυτό, όπως ήξερε πως για να επιβιώσει και να μείνει στην εξουσία έπρεπε να σκοτώσει όλους τους εχθρούς της. Κατά τη διάρκεια των 33 χρόνων της ηγεμονίας της απομόνωσε το νησί και διέκοψε μεγάλο μέρος του εμπορίου με τους αφρικανικούς λαούς στα δυτικά. Για τους αντιφρονούντες είχε μια φριχτή τιμωρία. Τους τάιζε δηλητηριασμένο κοτόπουλο. Αν επιζούσαν θεωρούσε πως ήταν πιστοί σε αυτή. Αν όχι ήταν άπιστοι –αλλα δεν είχε και πολύ σημασία…! Όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς, ελάχιστοι αντιφρονούντες επιζούσαν. Στο νησί εφαρμοζόταν επίσης από καιρό μια πρακτική που ονομαζόταν «fanompoana», στην οποία φτωχοί πολίτες έκαναν χειρωνακτική εργασία για να τακτοποιήσουν απλήρωτα χρέη και φόρους. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ranavalona, η κατάσταση ξέφυγε. Τα αποτελέσματα ήταν βάναυσα για τους ιθαγενείς της Μαδαγασκάρης. Πολλοί από αυτούς πέθαναν από την πείνα και τις απαίσιες συνθήκες διαβίωσης. Τελικά η Ranavalona πέθανε το 1861. Χρειάστηκε δεκαετίες για να επανέλθει η Μαδαγασκάρη σε μια αξιοπρεπή κατάσταση.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/TFCR8EPD1Rc

Η Ιζαμπέλα της Γαλλίας

Η Ιζαμπέλα της Γαλλίας παντρεύτηκε τον Εδουάρδο Β’ της Αγγλίας το 1308, όταν ήταν μόλις 12 ετών. Οι δυο τους είχαν τέσσερα παιδιά, αλλά ο γάμος τους κάθε άλλο παρά καλός ήταν. Αφενός ο βασιλιάς δεν φερόταν καλά στη βασίλισσα. Αφετέρου είχε έναν αγαπημένο φίλο, τον Hugh Despenser ο οποίος έστρεφε τον βασιλιά εναντίον της Ιζαμπέλας. Η Ιζαμπέλα, προφανώς δεν άντεχε τον Hugh (ούτε και τον σύζυγό της) και ήταν αποφασισμένη να δράσει με την πρώτη ευκαιρία. Το 1324, ο Εδουάρδος κήρυξε πόλεμο κατά του αδελφού της Ιζαμπέλας, Κάρολο Δ’ της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο σύζυγος της Ιζαμπέλας δήμευσε τα εδάφη και τα υπάρχοντά της βασίλισσας μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ότι εκείνη δεν θα έδειχνε πίστη στον αδελφό της. Το 1326 και μετά από μια σειρά προκλητικών πράξεων από την πλευρά του βασιλιά και συζυγού της, η Ιζαμπέλα αντέδρασε, εισβάλλοντας στην Αγγλία. Σχεδόν αμέσως, η υποστήριξη του λαού προς τον Εδουάρδο εξανεμίστηκε. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο και η Ιζαμπέλα διέταξε την εκτέλεση του Hugh Despenser. Η βασιλεία της διήρκεσε μέχρι το 1330, όταν ο Εδουάρδος Γ’ έκανε πραξικόπημα εναντίον της κάποτε αγαπημένης του μαμάς. Η Ιζαμπέλα αναγκάστηκε να αφήσει πλούτη και περιουσιακά στοιχεία για να γλιτώσει και πέθανε αρκετά φτωχή, το 1358.
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/15m5MFSCWGw

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα