Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αεραθλητισμός στα Χανιά

Ο αεραθλητισμός είναι ένα μοναδικό χόμπι το οποίο κερδίζει συνεχώς φίλους στα Χανιά και η Αερολέσχη Χανίων δίνει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να το γνωρίσουν!

Σε ανακοίνωσή της με θέμα «Γίνε τώρα αεραθλητής στην Αερολέσχη Χανίων», σημειώνει μεταξύ άλλων:
Τι είναι αθλητικό αεροπλάνο;

Αθλητικό αεροπλάνο είναι αυτό με το οποίο ο αεραθλητής, μέλος ενός αθλητικού σωματείου, προπονείται με σκοπό την βελτίωσή του και την συμμετοχή του σε αεροπορικούς αγώνες.
Το αεροπλάνο αυτό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το ονομάζει «ΥΠΑΜ» δηλαδή Υπερελαφρή Πτητική Αθλητική Μηχανή.

 

Πόσο μακριά μπορείς να πας με ένα αθλητικό αεροσκάφος;

Το πόσο μακριά μπορείς να πας με ένα ΥΠΑΜ αεροσκάφος εξαρτάται κατά κύριο λόγο, από την ποσότητα καυσίμου που έχει , την ωριαία κατανάλωση και την ταχύτητα που αναπτύσσει. Αν υπολογίσουμε λοιπόν το ΥΠΑΜ της Αερολέσχης Χανίων JABIRU 160C το οποίο παίρνει ποσότητα καυσίμου 130 λίτρα και καταναλώνει 16 λίτρα/ώρα με ταχύτητα ταξιδιού 200 χιλιόμετρα ανά ώρα τότε με απλή μαθηματική πράξη βρίσκουμε ότι μπορεί να απομακρυνθεί από την βάση του περίπου 1600 χιλιόμετρα. Δηλαδή μπορείς να  πας στην Κέρκυρα ή στην Θεσσαλονίκη που είναι περίπου 600 χλμ. μακριά και να γυρίσεις.

 

Πόσο ψηλά μπορείς να πετάξεις;
Σύμφωνα με την Νομοθεσία ένα ΥΠΑΜ αεροσκάφος μπορεί να πετάξει μέχρι τα 12500ft (πάνω από 4000 μέτρα). Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι τα Λευκά Ορη είναι περίπου 2500 μέτρα τότε εύκολα καταλαβαίνουμε πόσο ψηλά μπορούμε να πετάξουμε.

 

Που μπορείς να προσγειώνεσαι και πόσο ασφαλές είναι να πετάς;

Ένα ΥΠΑΜ αεροσκάφος κατάλληλα εξοπλισμένο μπορεί να προσγειωθεί σε όλα τα οργανωμένα αεροδρόμια της Ελλάδας και Ευρώπης(πχ Σούδα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ρώμη κτλ). Όμως μπορεί να προσγειωθεί και σε πεδία προσγείωσης τα οποία είναι μικρά αεροδρόμια με μικρούς χωμάτινους η χορτάρινους διαδρόμους και τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο διάδρομος που χρειάζεται ένα ΥΠΑΜ αεροσκάφος για να προσγειωθεί είναι μόλις μερικές δεκάδες μέτρα.
Φαντάζεστε πόσο ασφαλές είναι ένα τέτοιο αεροπλάνο το οποίο ενώ μπορεί να πετά με ταχύτητες πάνω από 200 ΧΛΜ/ωρα να μπορεί να προσγειώνεται σε τόσο μικρούς διαδρόμους με πολύ μικρές ταχύτητες της τάξεως των 60-70 Χιλιομέτρων/ώρα. Φανταστείτε πόσο εύκολα θα μπορεί να βρεθεί χώρος για ένα μικρό πεδίο προσγείωσης στα Αντικύθηρα η στην Γαύδο η στο Φραγκοκάστελλο. Επίσης φανταστείτε πόσο ιδανικός χώρος είναι το αεροδρόμιο ΜΑΛΕΜΕ για τέτοιες δραστηριότητες.
Επιπροσθέτως ορισμένα ΥΠΑΜ αεροπλάνα φέρουν μαζί τους και ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ. Έτσι αν συμβεί οτιδήποτε μπορεί ο πιλότος να ανοίξει το ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ και να «κατεβεί» μαζί με το αεροπλάνο του στο έδαφος.
Επίσης οι κινητήρες  των αεροσκαφών αυτών είναι σχεδιασμένοι για συνεχή λειτουργία με αυστηρότατες προδιαγραφές, εφοδιασμένοι με  εξαιρετικά συστήματα ασφαλείας και συντηρούνται τακτικά  από εξειδικευμένο επαγγελματικό προσωπικό βάσει των σχετικών προδιαγραφών και των οδηγιών του κατασκευαστή και της Υ.Π.Α.

 

Θέλεις να μάθεις να πετάς;

Το να μάθεις να πετάς ΥΠΑΜ αεροπλάνο δεν είναι πολύ πιο δύσκολο από το να μάθεις να οδηγείς σωστά ένα αυτοκίνητο η μια μοτοσικλέτα.
Οι εκπαιδευτές μας, με την πείρα που διαθέτουν προσαρμόζουν την εκπαίδευση των μελών μας στις προσωπικές ανάγκες του κάθε νέου υποψήφιου χειριστή.
Ένας από τους σκοπούς που αναφέρονται στο καταστατικό λειτουργίας της Αερολέσχης Χανίων είναι και η διάδοση του Αεραθλητισμού καθώς επίσης η εκμάθηση του χειρισμού των πτητικών μέσων ( αεροπλάνο ), με λογική συνέπεια την ανανέωση του δυναμικού των μελών με νέους χειριστές και αεραθλητές .
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ο εμπλουτισμός των μελών μας με νέους χειριστές συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των αεραθλητικών μας δραστηριοτήτων. Επιπρόσθετα αυξάνει και την εθελοντική μας συμμετοχή στα κοινά με πτήσεις πυρανίχνευσης, ανεύρεσης συνανθρώπων μας που αγνοούνται, διαπίστωσης περιπτώσεων θαλάσσιας ρύπανσης καθώς και καθοριστικής συμβολής με τα αεροπορικά μας μέσα σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί. Η αφιλοκερδής συμβολή μας πέρσι με τις συνεχείς εναέριες πτήσεις έρευνας για την ανεύρεση της αγνοούμενης  Susana Eaton μας έκανε παγκόσμια γνωστούς.
Η εκπαίδευση ΠΙΛΟΤΩΝ στην Αερολέσχη Χανίων γίνεται με δικά της αεροπλάνα και με τους δικούς της καταξιωμένους εκπαιδευτές και έχει σαν πρώτο στόχο την προσφορά της χαράς της πτήσης σε εσάς τους συμπολίτες μας, στην αύξηση των μελών μας, στην αεροπορική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής μας και στον εμπλουτισμό της αεραθλητικής μας ομάδας.
Η θεωρητική εκπαίδευση γίνεται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα κατά την χειμερινή περίοδο σε αίθουσα ειδικά διαρρυθμισμένη για τον σκοπό αυτό.
Η πτητική εξάσκηση έχει διάρκεια  το ελάχιστο 25 πτητικές ώρες. Αυτή πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο Μάλεμε και Σούδας.

Και μετά την άδεια χειριστή ΥΠΑΜ;

Η Αερολέσχη Χανίων διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα ΥΠΑΜ τύπου TECNAM P92 και ένα ολοκαίνουργιο τύπου JABIRU 160C.
Τα αεροπλάνα αυτά είναι κοινοκτημοσύνη όλων των μελών της Αερολέσχης που σημαίνει ότι αν γίνετε μέλος γίνεστε ταυτόχρονα και συνιδιοκτήτης των αεροπλάνων αυτών.
Έτσι το κάθε μέλος μας αδειούχος χειριστής ΥΠΑΜ, μπορεί να συμμετέχει σε επίσημους αεροπορικούς αγώνες, επίσης να πετάει  στην Κρήτη, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό μόνος του ή μαζί με φίλη/ο του κάνοντας βόλτες η τουρισμό αυθημερόν η διανυκτερεύοντας στα νησιά μας.
Ενδεικτικά τα αεροπλάνα μας έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με απευθείας πτήση ΧΑΝΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ η διάρκεια της οποίας ήταν  περίπου 3 ώρες , το αεροδρόμιο του Ελληνικού (πριν καταργηθεί) της Σαντορίνης, Ρόδου, Καστοριάς, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Ζακύνθου , Κώ, Σκιάθου, Μεσολογγίου κτλ κτλ»

Oλοι οι πολίτες από ηλικία 17 μέχρι και 77 (και άνω) χρονών μπορούν να συμπληρώσουν αίτηση  εγγραφής στην Αερολέσχη Χανίων από την οποία, αφού εγκριθεί και τυπικά η εγγραφή τους από το Δ.Σ.,  θα πάρουν την ειδική ταυτότητα αεραθλητή – μέλους της Αερολέσχης Χανίων. Έτσι, όσοι πολίτες από Χανιά και Ρέθυμνο επιθυμούν να γίνουν μέλη , απλά στέλνουν το αίτημα τους στο e-mail:info@aer.gr ή μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 6972-702900 προκειμένου να λάβουν πληροφορίες

 

Στο 14ο επεισοδιο της σειράς  “On/off the record” η Ελένη Φουντουλάκη, μιλά με την  Dr. Άννα Σημανδηράκη-Grimshaw η οποία εργάζεται ως Ερευνητική Μάνατζερ στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ Σπα ενώ διδάσκει Αρχαιολογία στα Τμήματα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα