Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν σήμερα το μεγαλύτερο φράγμα στο Ιράκ, βόρεια της Μοσούλης, κι ελέγχουν πλέον την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε μια τεράστια περιοχή της χώρας, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι χθε
«Το φράγμα της Μοσούλης βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών από την Πέμπτη το βράδυ», δήλωσε ο Χολγκάρντ Χεκμάτ, εκπρόσωπος των Πεσμεργκά —των ένοπλων τμημάτων των Κούρδων—, που έλεγχαν μέχρι τώρα τις εγκαταστάσεις του υδροηλεκτρικού φράγματος αυτού.
Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από ένα κορυφαίο στέλεχος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στη Νινευή, της οποίας η Μοσούλη, η οποία κατελήφθη από τους τζιχαντιστές στις αρχές του Ιουνίου, είναι η πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων έπληξαν θέσεις των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος του Ιράκ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Επλήγησαν θέσεις του πυροβολικού του ΙΚ οι οποίες απειλούσαν το αμερικανικό προσωπικό το οποίο εδρεύει στην πόλη Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.
«Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον του πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους. Το πυροβολικό χρησιμοποιείτο εναντίον των κουρδικών δυνάμεων οι οποίες προασπίζουν την Αρμπίλ, πλησίον αμερικανικού προσωπικού», ανέφερε ο ναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε μια ανάρτησή του στο Twitter.
Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον “χαιρέτισε” την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι δεν σχεδιάζεται “καμία βρετανική στρατιωτική επέμβαση”.
“Χαιρετίζω την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να ανταποκριθεί στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για βοήθεια και να προχωρήσει σε στοχευμένα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ως συνδρομή προς τις ιρακινές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε για την απελευθέρωση των παγιδευμένων στον Ορος Σιντζάρ αμάχων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανού πρωθυπουργού, που βρίσκεται για διακοπές στην Πορτογαλία.
“Δεν σχεδιάζουμε στρατιωτική επιχείρηση”, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
“Συμφωνώ απολύτως με τον πρόεδρο (Ομπάμα) ως προς το γεγονός ότι οφείλουμε να υπερασπισθούμε τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε, το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια, όποιες και να είναι οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κάμερον, εκφράζοντας την “εξαιρετικά μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράκ και για την απελπιστική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών” και την “ιδιαίτερη ανησυχία του” για την μειονότητα των Γεζίντι, απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα “να τους βοηθήσει”.
ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
Ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε χθες να στείλει τον καρδινάλιο Φερνάντο Φιλόνι, τον πρώην νούντσιο της Αγίας Έδρας στο Ιράκ, στους κατοίκους του βορρά της χώρας αυτής, μεγάλο μέρος των οποίων είναι χριστιανοί που προσπαθούν να φύγουν για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Σε λακωνική ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του πάπα ανέφερε ότι “λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Άγιος Πατέρας διόρισε τον καρδινάλιο Φιλόνι ως ειδικό απεσταλμένο του, με στόχο να εκφράσει την πνευματική αλληλεγγύη της Εκκλησίας στους πληθυσμούς που υποφέρουν”.
Ο πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι είπε ότι ο καρδινάλιος Φιλόνι θα αναχωρήσει “γρήγορα” για το Ιρακινό Κουρδιστάν, όμως η ακριβής ημερομηνία και το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη. “Προβλέπεται να μεταφέρει επίσης βοήθεια εκ μέρους του Άγιου Πατέρα” στους πρόσφυγες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή του πάπα αποτελεί συνέχεια της έκκλησης που έκανε την Πέμπτη προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους χριστιανούς, τους Γεζίντι και τις άλλες κοινότητες του Ιράκ που απειλούνται από τους σουνίτες τζιχαντιστές.