Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Αφανισµός” της ανθρωπιάς στην Παλαιστίνη

» Αναφορές σε συζήτηση στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Στην Παλαιστίνη επιχειρείται µέσω της επίθεσης του Ισραήλ µια µαζική «απανθρωποίηση» που θα αποτελέσει «οδηγό» για παρόµοιες επιχειρήσεις σε άλλα µέρη της Γης. Την ίδια στιγµή, αποσιωπάται το πρόβληµα της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών, που αποτελεί το βασικό πολιτικό πρόβληµα στην περιοχή.

Τα παραπάνω επισηµάνθηκαν, µεταξύ άλλων, στην εκδήλωση – συζήτηση µε θέµα “Τη λέγαν Παλαιστίνη, τη λένε Παλαιστίνη, θα τη λένε Παλαιστίνη” που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

Μιλώντας µέσω διαδικτύου ο κοινωνικός ανθρωπολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τµήµα Πολιτικής στο Αµερικανικό Πανεπιστήµιο της Βηρυτού Νίκος Κοσµατόπουλος αναφέρθηκε στο µακρύ ιστορικό της αποικιοποίησης των παλαιστινιακών εδαφών, που κατέληξε στην κατοχή τους από Ισραηλινούς, αλλά και τον εποικισµό που συνεχίζεται.

Ειδικότερα για τον πόλεµο έκανε λόγο για επιχείρηση «απανθρωποίησης» καθώς δεν λογαριάζονται ως ανθρώπινες ζωές οι ζωές των θυµάτων – αµάχων Παλαιστινίων και Λιβανέζων που πληρώνουν και το βαρύτερο τίµηµα.

Υποστήριξε ακόµα ότι τα όσα συµβαίνουν στην Παλαιστίνη δεν είναι µακριά από την Ελλάδα και ότι η επίθεση που διεξάγεται από το Ισραήλ αποτελεί µια «πρόβα» για το µοντέλο πολέµου και καταστολής που ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, σε µια προσπάθεια εντεινόµενης στρατικοποίησης των δυτικών κοινωνιών.

Ο  ακτιβιστής στη ∆υτική Όχθη Ορέστης Μακρής χαρακτήρισε µείζον και διαχρονικό πρόβληµα την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από τους Ισραηλινούς.

Αναφερόµενος στη στάση της ∆ύσης απέναντι στην Παλαιστίνη, τόνισε ότι «παλαιότερα ίσως θα µπορούσαµε να πούµε ότι εθελοτυφλούσε απέναντι στο πρόβληµα, τώρα όµως φαίνεται καθαρά ότι πολλές χώρες συνεργάζονται µε το Ισραήλ κι όσες δεν το κάνουν απλώς δεν κάνουν τίποτα ή διαµαρτύρονται σε επίπεδο θεωρητικό».

«Πρακτικά η ∆ύση επιτρέπει στο Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει. Ουσιαστικά έχει καταργηθεί το ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Αυτό είναι κάτι το είδαµε καθαρά στη Γάζα. Η έννοια του ∆ιεθνούς Ανθρωπιστικού ∆ικαίου δεν υφίσταται από τη στιγµή που ένα κράτος κάνει ό,τι θέλει. Εποµένως µπορούµε να µιλάµε για συνενοχή της ∆ύσης απέναντι σε ό,τι συµβαίνει στην Παλαιστίνη», πρόσθεσε ο κ. Μακρής.

Ερωτηθείς αν αυτό που συµβαίνει στην Παλαιστίνη µπορεί να θεωρηθεί κάτι µακρινό, απάντησε: «∆εν αλλάζει κάτι αν η Ελλάδα είναι πολύ κοντά ή µακριά γεωγραφικά σε ό,τι συµβαίνει. Για εµένα ο κόσµος είναι ενιαίος. Από εκεί και πέρα, αυτό που συµβαίνει στην Παλαιστίνη µπορεί να γίνει παντού».

Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει στην παρούσα συγκυρία ο κ. Μακρής σχολίασε µιλώντας στα “Χ.ν.”: «Πρακτικά αυτή τη στιγµή δεν υπάρχει ΟΗΕ. Τα νοσοκοµεία δεν είχαν φάρµακα γιατί δεν επιτρεπόταν να περάσουν φάρµακα ή απαγορεύονταν να περάσουν πάνες για µωρά. Άρα ακόµα και να γυρίσουµε στις βασικές αρχές του Ανθρωπιστικού ∆ικαίου και στα απλά νοµικά κείµενα που έχουν υπογράψει όλες τις χώρες του κόσµου, θα αλλάξει ριζικά η κατάσταση. Μιλάµε όλη την ώρα για τον πόλεµο, τη Χαµάς, το Ισραήλ, τον στρατό. Κυρίως όµως οι νεκροί είναι άµαχοι».

Τέλος ερωτηθείς αν αυτό που συντελείται στη Γάζα µπορεί να ονοµαστεί γενοκτονία ο κ. Μακρής σηµείωσε: «Αν δεν θέλουµε να το πούµε γενοκτονία τότε µπορούµε να το πούµε σφαγή. Ακόµα πιο ωµά. Όποιος βρεθεί εκεί µπορεί να το καταλάβει αυτό που λέω. Όταν πέφτει ένας πύραυλος µέσα στο βράδυ και πεθαίνει µια ολόκληρη οικογένεια -εκεί οι οικογένειες είναι 20-30 άνθρωποι- αυτό δεν είναι πόλεµος. Είναι στρατός εναντίον αµάχων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα