∆ύο σηµαντικά συνέδρια – ηµερίδες για τις περιοχές Natura και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες έγιναν το τελευταίο δεκαπενθήµερο στα Χανιά.
Ανάµεσα στα θέµατα που τέθηκαν από επιστήµονες, ειδικούς σε θέµατα κλιµατικής κρίσης και αντιµετώπισης ακραίων καιρικών φαινοµένων ήταν η ανάγκη για την πραγµατοποίηση έργων ορεινής υδρονοµίας.
Έργα δηλαδή µικρού µεγέθους και κόστους που πραγµατοποιούνται στα ορεινά (σε ρέµατα, χειµάρρους κ.λπ.) εκεί όπου πέφτουν οι µεγαλύτερες ποσότητες νερού και τα έργα αυτά µειώνουν την έντασή τους, σταµατούν την παράσυρση χαλαρών και σαθρών εδαφών, όλα αυτά δηλαδή που θα προκαλέσουν τεράστιες ζηµιές στις ηµιορεινές και πεδινές εκτάσεις.
∆υστυχώς στα Χανιά έχουµε πάρει “κακό βαθµό” σε αυτές τις παρεµβάσεις µε εξαίρεση κάποια έργα στην περιοχή της Ορεινής Κισσάµου προ 20ετίας. Αντί να λειτουργούµε προληπτικά και αποτρεπτικά, είναι σαν να περιµένουµε πρώτα να συµβεί η καταστροφή και µετά να σπεύσουµε, αλλά τότε είναι αργά! Έστω και τώρα σε επίπεδο Περιφέρειας κυρίως που έχει και την ευθύνη για τα ρέµατα αλλά και των ∆ήµων ως άµεσα ενδιαφεροµένων, πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασµός για έργα ορεινής υδρονοµίας, µήπως και προλάβουµε και σώσουµε κάτι στο µέλλον.