Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Άφαντα τα πεζοδρόμια στις περιαστικές περιοχές των Χανίων

■ Σοβαρές ανεπάρκειες και στο κέντρο της πόλης
■ Στοιχεία μελέτης για το “Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας”

«Όσο απομακρυνόμαστε από την πόλη των Χανίων βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και το πλάτος των οδών είναι πολύ μικρό και δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόσβαση» δήλωσε η μηχανικός κα Α. Γούλα.

Το 71% των δρόμων στις περιαστικές περιοχές των Χανίων δεν έχουν πεζοδρόμια ή αυτά είναι μικρότερα του 1,50 μ., ενώ και στον κυρίως αστικό ιστό της πόλης, μία στις δύο διαδρομές επίσης δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένη για τους πεζούς, τα άτομα με κινητικά προβλήματα!

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάσθηκαν στα πλαίσια της διαβούλευσης της μελέτης για το “Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας” που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Μ. Αρσενάλι στα Χανιά. Πρόκειται για μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το “Πράσινο Ταμείο” και έχει ως στόχο την καταγραφή των προβλημάτων προσβασιμότητας και την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπισης τους.

Η μηχανικός χωροταξίας και ανάπτυξης μέλος της ομάδας έργου “Project 4” κα Αθηνά Γούλα που έχει αναλάβει το “Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας” μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε πως «μέσα από το “Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας” γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους και στα δημόσια κτήρια μέσων κάποιων διαδρομών που συνδέουν τα σημεία ενδιαφέροντος. Θα εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα σε ότι αφορά τις διαβάσεις, τις ράμπες, τις νησίδες, τους χώρους πρασίνου, τα κτήρια κ.α.».

Η ίδια επεσήμανε πως στα πλαίσια της καταγραφής που έκανε η επιστημονική ομάδα, διαπιστώθηκε ότι «όσο απομακρυνόμαστε από την πόλη των Χανίων βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και το πλάτος των οδών είναι πολύ μικρό και δεν υπάρχει η κατάλληλη πρόσβαση. Μελετάμε την κατάλληλη πρόταση για διαπλάτυνση πεζοδρομίων, εξασφάλιση της όδευσης των πεζών σε πλάτος 1,50 μέτρο , τον οδηγό όδευσης τυφλών, τις κατάλληλες ράμπες κ.α.».
Αναφορικά με την πρόσβαση στα δημόσια κτήρια η μηχανικός μίλησε για «θετική έκπληξη» καθώς «τα περισσότερα κτήρια διαθέτουν πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία και έχουν την κατάλληλη ράμπα».
«Μέσα από το Σχέδιο αυτό θέλουμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα στο κέντρο και στους οικισμούς και να κάνουμε ένα σχεδιασμό που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Καλογριδάκης, αρμόδιος για την Τεχνική Υπηρεσία συμπληρώνοντα ότι «προσπαθούμε από την πρώτη ημέρα της θητεία μας και έχουμε προτάξει το δημόσιο χώρο και την προσβασιμότητα. Και τα έργα στο κέντρο της πόλης γίνονται και για αυτό το λόγο για να είναι προσβάσιμο». Ο ίδιος επεσήμανε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα προσβασιμότητας εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης για αυτό και γίνεται η ανάπλαση των οικοδομικών τετραγώνων αλλά σε περιαστικούς οικισμούς όπως τα Κουνουπιδιανά που έχουν μια μεγάλη ανάπτυξη και έχει αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα