Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Άφαντο” το πράσινο στην πόλη των Χανίων

Έλλειμμα σε πράσινο, πάρκα και ελεύθερους χώρους, ειδικά στα όρια του παλιού Δήμου Χανιών, καταγράφει το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Χανίων που σήμερα προβλέπεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στις 3:30 το μεσημέρι.

Το ΓΠΣ που αφορά και τις 7 δημοτικές ενότητες των Χανίων καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση, προχωράει σε προτάσεις, ενώ σε αυτή τη φάση ενσωματώθηκαν ή απορρίφθηκαν ενστάσεις – προτάσεις πολιτών, φορέων κ.ά. Στα ενδιαφέροντα που προβλέπονται στο αναθεωρημένο ΓΠΣ:

• Οι ανάγκες σε πάρκα πόλης για την πόλη των Χανίων υπολογίζονται με πρότυπο 5,5 τ.μ./κάτοικο. Παρουσιάζεται έλλειμμα 231 στρ. για την κάλυψη του οποίου προτείνεται η αλλαγή χρήσης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου με σκοπό την δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου , χωροθετήσεις νέων πάρκων. Για τις τάφρους των Ενετικών Τειχών υπογραμμίζεται πως θα χρειασθεί για να καλυφθούν σημαντικές υφιστάμενες ανάγκες σε χώρους πρασίνου μικρότερης κλίμακας (Πάρκα), ενδεχομένως και ανάγκες ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ προτείνεται και η δημιουργία πάρκου 40 στρ. στη Νέα Κυδωνία.

• Στις παιδικές χαρές διαπιστώνεται ότι το συνολικό ισοζύγιο είναι θετικό (59,1 στρ.).

• Σημαντικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τους αριθμούς των μαθητών ανά τάξη που με βάση τον πληθυσμό και τις διαθέσιμες σχολικές αίθουσες αναλογούν ειδικά για τον παλιό Δήμο Χανίων 30 μαθητές για κάθε τάξη σε γενικές γραμμές.

• Σε ό,τι αφορά περιαστικές περιοχές, στη Δημοτική Ενότητα Ν. Κυδωνίας δίνεται έμφαση η τουριστική ανάπτυξη της, στις Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Κεραμειών το ζήτημα των παραγωγικών χώρων και του πρωτογενή τομέα, στη Σούδα στις λιμενικές υποδομές και τέλος στο Ακρωτήρι στην επέκταση των οικισμών του.

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Στο ΓΠΣ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πολεοδομική οργάνωση. Ειδικότερα: Για τον Παλιό Δήμο Χανίων τονίζεται πως θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προστατευθούν και να αναδειχθούν η περιοχή του Κουμ-Καπί, που αποτελεί φυσική συνέχεια της Παλιάς Πόλης προς τα ανατολικά, και η Χαλέπα, στην οποία εντάσσονται τα Ταμπακαριά. Η έντονη παρουσία φυσικών στοιχείων στο αστικό κέντρο και γύρω από αυτό, δημιουργεί προϋποθέσεις για συντονισμένες δράσεις οικολογικής ανασυγκρότησης της πόλης, με τη σύνδεση των αστικών χώρων πρασίνου μεταξύ τους υλοποιώντας πλέγματα πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και γραμμικών χώρων πρασίνου. Οι αστικοί χώροι συνδέονται επίσης και με τους περιαστικούς χώρους γεωργικής γης, δασών, αγροτόπων και χειμάρρων. Για τη Σούδα υπογραμμίζεται ότι η ανάπτυξη της «στηρίζεται αποκλειστικά σχεδόν στο λιμάνι της. Τα προγραμματιζόμενα λιμενικά έργα, θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του λιμένος, και θα βελτιώσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Σούδας. Παράλληλα με τα λιμενικά έργα, θα πρέπει να επιδιωχθεί η ανάπλαση του παράκτιου μετώπου από το λιμένα Σούδας μέχρι το κοιμητήριο πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης. Θα βελτιώσει τις συνθήκες ανάπτυξης του τουρισμού / αναψυχής στην περιοχή. Σε πιο μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, η απομάκρυνση της κεραίας της ΕΡΤ θα δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και γι’ αυτό πρέπει να ενταχθεί στον προγραμματισμό των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ

Με βάση το ΓΠΣ προβλέπονται επεκτάσεις των οικισμών σε:
• ΧΑΝΙΑ: Χαλέπα, Μόντε Βάρδια,

• ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ- ΘΕΡΙΣΟ – ΚΕΡΑΜΕΙΑ: Περβόλια, Πελεκαπίνα, Μουρνιές, Ξυλοκαμάρα, Τσικαλιαριά, Μαλάξα. .

• Ν. ΚΥΔΩΝΙΑ: Αγια Μαρίνα, Κάτω Σταλός, Πάνω Γαλατάς , Καλαμάκι, Μακρύς Τοίχος.

• ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Χωραφάκια, Κορακιές, Κουνουπιδιανά- Πλακούρες, Καμπάνι, Αρώνι, Στέρνες, Πιθάρι.

 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Στο ΓΠΣ κατατέθηκαν 105 ενστάσεις- προτάσεις. Αφορούν επεκτάσεις οικισμών, διεύρυνση ορίων, ένταξη ιδιοκτησιών, αυξήσεις συντελεστών δόμησης από μεμονωμένους πολίτες, ομάδες πολιτών, φορείς κα. Στις πιο σημαντικές από αυτές με βάση τις εισηγήσεις των μελετητών και της Επιτροπής του Δήμο Χανίων αναφέρετε:

• ΛΟΦΟΣ ΚΑΣΤΕΛΙ: Αναφορικά με το λόφο Καστέλι υπήρξε η ένσταση από το Πολυτεχνείο Κρήτης αναφορικά με τις χρήσης γης στο ακίνητο ιδιοκτησίας του (κτήρια Μεραρχίας- παλαιών φυλακών) όπου ζητούσε να μπορεί να φιλοξενήσει ξενοδοχειακή μονάδα. Οι μελετητές πρότειναν να εξεταστεί το θέμα, η Επιτροπή όμως ήταν ξεκάθαρη να απορριφθεί καθώς: «Για το λόφο Καστέλι γενικά, δηλαδή την περιοχή που αναπτύσσεται εντός του υφιστάμενου Βυζαντινού Τείχους: Αμιγής κατοικία όπως αυτή προτείνεται από την Ομάδα Εργασίας και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, με αντιστοίχιση των προτεινόμενων χρήσεων με αυτές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Π.Δ. 59/2018 και για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης προτείνει “Κοινωφελείς Λειτουργίες”. Στις παρατηρήσεις του ΓΠΣ σημειώνεται πως στην απόφαση του ΔΣ 190/2021 στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης δίνεται ο χαρακτηρισμός “Γενική κατοικία” με απομείωση των χρήσεων ώστε να έχει τις χρήσεις της αμιγούς κατοικίας, χωρίς καθόλου κλίνες για τουριστικά καταλύματα και επιπλέον να περιλαμβάνεται η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

• ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΑ ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΩΝ: Για την πρόταση τα υφιστάμενα βυρσοδεψεία στα Ταμπακαριά (οδοί Βιβιλάκη και Αγ. Κυριακής) να αποτελέσουν ζώνη τουρισμού, αναψυχής γίνεται εν μέρη δεκτή από τους μελετητές και την επιτροπή και συγκεκριμένα: Τα κηρυγμένα κτιήρια στα Ταμπακαριά Χαλέπας (οδού Βιβιλάκη) να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης μέχρι τα όρια του υπό καθορισμού αιγιαλού (υφιστάμενη εκτός σχεδίου περιοχή). Τα κηρυγμένα κτίρια στα Ταμπακαριά Χαλέπας και Αγ. Κυριακής να ενταχθούν στη νέα ζώνη «ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-1», διατηρώντας τις συγκεκριμένες χρήσεις της κήρυξής τους ειδικά στα Ταμπακαριά της οδού Βιβιλάκη να προστεθεί διάταξη αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει για τα Ταμπακαριά της Αγ. Κυριακής, για τον περιορισμό της ηχητικής όχλησης των καταστημάτων και χώρων αναψυχής, ότι οι επιτρεπόμενες χρήσεις πρέπει να είναι χαμηλής όχλησης.

 

• ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ: Οι μελετητές προτείνουν να επανεξεταστεί ο αρχικός χαρακτηρισμός. Η επιτροπή προτείνει χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί) πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι στάθμευσης κα. Στην εισήγηση για την πολεοδομική οργάνωση αναφέρει πως «στα πλαίσια του Νέου ΓΠΣ, προτείνεται η μελλοντική αξιοποίηση τμήματος του στρατοπέδου ως Διοικητικό – Εμπορικό Κέντρο (0,93 hα), ενώ το μεγαλύτερο τμήμα αξιοποιείται ως Χώρος Πρασίνου (3,36 hα). »

• ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ: Η πρόταση για δημιουργία μαρίνας στο Κουμ Καπί απορρίπτεται και από τους μελετητές και από την επιτροπή.

• ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ Δ.Ε. ΣΟΥΔΑΣ: Αναφορικά με μια σειρά από προτάσεις που αφορούν την Δημοτική Ενότητα Σούδας οι μελετητές για τη χωροθέτηση δεξαμενών καυσίμων εισηγούνται η αρνητική θέση να εξεταστεί σε συνδυασμό με την κατεύθυνση του Περιφερειακού Χωροταξικού.

• ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Για το Κυνοκομείο στο Ακρωτήρι όπου κατατέθηκαν ενστάσεις για τη χωροθέτηση του στο Καμπάνι η Επιτροπή κρίνει πως δεν είναι βάσιμες.

• ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΓΑΛΑΤΑ – ΔΑΡΑΤΣΟΥ: Τα περισσότερα αιτήματα απορρίφθηκαν από μελετητές και επιτροπή ορισμένα έγιναν εν μέρη δεκτά.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ: Υπήρξε ένσταση για τη χωροθέτηση ποδηλατόδρομου στη Χρυσή Ακτή που απορρίφθηκε από τους μελετητές και την Επιτροπή.

Πρωτοβουλία “Μαρκοπούλου”: “Τσουβάλιασμα” για το στρατόπεδο

Για “τσουβάλιασμα” της υπόθεσης του στρατόπεδου Μαρκοπούλου κάνει σε ανακοίνωση της “Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου” και καλεί τους πολίτες σε παράσταση στο Δ.Σ. σήμερα το μεσημέρι. Η “Πρωτοβουλία” τονίζει στην ανακοίνωση της πως «αρχική μελέτη προέβλεπε την πολεοδόμηση του δυτικού τμήματος του στρατοπέδου έκτασης 10 στρ. για να γίνει αστικό κέντρο, ενώ άφηνε το ανατολικό τμήμα (45 στρ.) για να γίνει αστικό πράσινο. Κατά της πρότασης αυτής είχε καταθέσει ένσταση η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» με 580 υπογραφές πολιτών και η «Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων», αντιτείνοντας το στρατόπεδο να γίνει εξ ολοκλήρου πράσινο, σύμφωνα με τις 4 ομόφωνες προηγούμενες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην ένστασή μας οι μελετητές ήταν θετικοί, ενώ οι Επιτροπές του ΓΠΣ κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να προτείνουν να πολεοδομηθεί ολόκληρο το στρατόπεδο για να μπορούν να ανεγερθούν εκεί κτίρια με χρήσεις, διοίκησης, πολιτιστικών εγκαταστάσεων, εστίασης, βρεφονηπιακών σταθμών, δημοτικών σχολείων, κλπ και όχι να γίνει εξ’ ολοκλήρου πάρκο. Σύμφωνα με την μελέτη, από τη ΔΕ Χανίων λείπουν 300 στρέμματα πρασίνου και άλλα τόσα αθλητισμού. Πιστεύουμε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στο μέλλον αυτής της πόλης, αφού είναι ο τελευταίος χώρος που μπορεί να της δώσει ανάσα, ως χώρος πρασίνου και αθλητισμού, δεν μπορεί να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο χωρίς ξεχωριστή συζήτηση. Ο ίδιος ο Δήμαρχος εξ άλλου έχει δεσμευτεί πολλές φορές δημόσια ότι θα γίνει ειδική συνεδρίαση του ΔΣ για να συζητηθεί το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και των όρων παραχώρησης του από το στρατό. Αντ’ αυτού τσουβαλιάζεται στην γενικότερη πρόταση του ΓΠΣ ενώ και η ίδια η συζήτηση – απόφαση για το σοβαρό θέμα του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης είναι στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο άλλα σημαντικά θέματα για συζήτηση-απόφαση του ΔΣ, το τεχνικό πρόγραμμα και τον οικονομικό προϋπολογισμό για το έτος 2023 (σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις την ίδια μέρα)! Αν αυτό δεν είναι υποτίμηση τότε τι είναι;» Σύμφωνα με την “Πρωτοβουλία” «η παραπάνω μεθόδευση είναι τουλάχιστον εμπαιγμός για την Δημοτική Κοινότητα Χανίων που έβγαλε ψήφισμα για να γίνει το στρατόπεδο πράσινο χωρίς συντελεστή δόμησης, για το Δημοτικό Συμβούλιο που υποβαθμίζεται σε τριτεύον διεκπεραιωτικό όργανο, για όλα τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια που έχουν αποφασίσει το στρατόπεδο να γίνει χώρος πρασίνου, για όλους τους Χανιώτες, που έχουν δείξει στην πράξη την υποστήριξή τους στο πάνδημο αίτημα! Απαιτούμε να γίνει ειδική συνεδρίαση το επόμενο άμεσο διάστημα αποκλειστικά για το θέμα της παραχώρησης και της χρήσης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, όπου θα ακουστούν και οι απόψεις των πολιτών και φορέων και να μην παρθεί τώρα καμία απόφαση! » Σε παράσταση καλεί και η κατάληψη “Ρόζα Νέρα”, σημειώνοντας πως «στην συζήτηση αυτή εισάγονται ζητήματα του ΓΠΣ που αφορούν σημαντικά περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα για τα οποία έχουν γίνει αγώνες από το τοπικό κίνημα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα