Στο κάδρο των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Novartis είναι και το όνομα του κ. Στουρνάρα. Επειδή ο κ. Στουρνάρας είναι πολιτικό πρόσωπο που τώρα κατέχει το λειτούργημα του κεντρικού τραπεζίτη ως Δ/ντης της Τ.τ.Ε. τούτο δημιουργεί παντοιοτρόπως κακές εντυπώσεις.
Το σκάνδαλο Novartis εξελίσσεται με απρόβλεπτες καταστάσεις, που κατέληξαν σε διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και του κ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο έφτασαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς νέα στοιχεία για την υπόθεση με την οποίαν ασχολείται η Προανακριτική της Βουλής. Πρόκειται για μια σύμβαση εργασίας του κ. Στουρνάρα με την εταιρεία εκ της οποίας αποκαλύπτεται, ότι ο κ. Στουρνάρας πρόεδρος όντας του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικ/κων και Βιομηχανικών Ερευνών) παρείχε πληροφορίες σε χώρες προτιμήσεως της Εταιρείας, όσον αφορά την κατάσταση στην ελληνική αγορά του φαρμάκου και τις μελλοντικές εξελίξεις στις τιμές.
Η σύμβαση έχει ημερομηνία ισχύος από 26 Σεπτ. 2011 με έμμισθη σχέση για παροχή πληροφοριών στην αγορά του φαρμάκου καθ’ όσον είχε αναπτύξει σχέσεις με την πολιτική ηγεσία και τον τραπεζικό παράγοντα. Μετά τη λήξη της σύμβασης την 31 Δεκ. 2011 τη σκυτάλη πήρε η εταιρεία της συζύγου του, που έγινε από τους καλύτερους συμβούλους της Novartis.
Επακόλουθο αυτή της κατάστασης ήταν να καλέσει η κυβέρνηση τον κ. Στουρνάρα, να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις που είχε με τα διευθυντικά στελέχη της Novartis. Κατακρίνεται ο κεντρικός τραπεζίτης, διότι στην ομιλία του στη Βουλή δεν ανέφερε, ότι είχε επαγγελματικούς δεσμούς με τη Novartis. Ο κ. Στουρνάρας μπροστά στην τροπή που πήρε η ανάκριση, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί την έμμισθη υπαλληλική σχέση του αναφέροντας ότι: «Αφού δεν βρήκαν τίποτα παράνομο με κατηγορούν τώρα για τα νόμιμα. Η εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα… είναι διαφανής…». Μαζί με τη δήλωσή του στην επιτροπή, ότι «βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τ.τ.Ε. και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας», θα ‘πρεπε να είχε ομολογήσει το οτιδήποτε τον συνέδεε με τη Novartis, εφόσον η συνεργασία του βρισκόταν εντός της νομιμότητας.
Όμως δημόσιο πρόσωπο, που διετέλεσε πρόεδρος του ΙΟΒΕ Υπ. Οικ/κων και ως τώρα Δ/ντης της Τ.τ.Ε. ώφειλε να ξεκαθαρίσει τη θέση του εξ’ αρχής και να μην έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση πράγμα που δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτή τη στιγμή, που απαιτείται συνεργασία για την “καθαρή μετάβαση” της χώρας, στη μεταμνημονιακή περίοδο. Πρόκειται για παράλειψη λόγω αφέλειας, ή φοβήθηκε προεκτάσεις και το απέκρυψε; Το φαινόμενο από δημοσιογραφικής σκοπιάς είναι άξιο λόγου. Από πολιτικής δε και ηθικής πλευράς ο κ. Στουρνάρας εκτίθεται. Γιατί, μέσα σ’ αυτό το κομφούζιο του σκανδάλου, άμα εμφανιστούν στοιχεία εις βάρος σου, “άντε μετά ν’ αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας”!