Στις 12 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο του Νικήτα Βενιζέλου.
O Ν.Β., ήταν ένας έντιμος και σεμνός πολιτικός – άνθρωπος του μέτρου. Αγωνίστηκε με πάθος ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών. Ήταν παρών στις πολιτικές εξελίξεις των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Γιος του Κυριάκου Βενιζέλου (πρωτότοκου γιου του Εθνάρχη) και της Μαρίας Ρούσσου. Σπούδασε οικονομικά στη Γαλλία και στις ΗΠΑ και ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε οκτώ παιδιά. Απεβίωσε στις 12 Φεβρουαρίου 2020 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών από καρδιακή ανεπάρκεια.
Αντιστασιακή δράση
Με την επιβολή της Δικτατορίας διέφυγε στο εξωτερικό. Δημιούργησε και χρηματοδότησε αντιστασιακή οργάνωση κατά της χούντας. Ενίσχυσε οικονομικά το πλήρωμα του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» που είχε διαφύγει στην Ιταλία μετά το «Κίνημα του Ναυτικού» στις 23 Μαΐου 1973. Επέστρεψε στην Ελλάδα κρυφά και μαζί με τον Ηρακλειώτη Κώστα Μπαντουβά προσπάθησε να προετοιμάσει επαναστατικό κίνημα στην Κρήτη. Εξόπλισε αρκετούς Κρητικούς με όπλα που αγόρασε από τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Τα σχέδια Βενιζέλου – Μπαντουβά προδόθηκαν στο καθεστώς και αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο εξωτερικό.
Πολιτική δράση
Σύμφωνα με αφήγηση του στενού του συνεργάτη Χάρη Παυλίδη, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον Ν.Β. να ασχοληθεί με την πολιτική, μετά τον θάνατο του θείου του Σοφοκλή Βενιζέλου στις 7 Φεβρουαρίου 1964. Στις πρώτες εκλογές μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, στις 17 Νοεμβρίου 1974, ο Ν.Β. έθεσε υποψηφιότητα στο Ν. Χανίων με το νεοσύστατο πολιτικό φορέα «Ένωσις Κέντρου – Νέες Δυνάμεις» (Ε.Κ. – Ν.Δ.) υπό την ηγεσία του ιστορικού στελέχους της Ένωσης Κέντρου Γεωργίου Μαύρου.
Μαζί του σ’ εκείνο το ιστορικό ψηφοδέλτιο ήταν ο “Άγιος” της πολιτικής Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, ο Βασίλης Πεντάρης και ο αείμνηστος αγωνιστής της δημοκρατίας Γιάννης Κλωνιζάκης. Η Ε.Κ. – Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο νομό Χανίων με ποσοστό 37,91% και ο Ν.Β. εκλέχτηκε πρώτος βουλευτής του νομού με τον εντυπωσιακό αριθμό σταυρών προτίμησης 15.811 έναντι 4.887 του Πολυχρονίδη.
Στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 επανεξελέγεται βουλευτής Χανίων, αυτή τη φορά με την «Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου» (Ε.ΔΗ.Κ.) με 4.400 σταυρούς προτίμησης. Μετά την ουσιαστική διάλυση του Κέντρου το 1980, αποχωρεί από την Ε.ΔΗ.Κ. και επανασυστήνει το «Κόμμα Φιλελευθέρων» που ίδρυσε ο παππούς του το 1910. Γενικός γραμματέας ανέλαβε ο Κώστας Μπαντουβάς , επικεφαλής νεολαίας ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος και υπεύθυνος Τύπου (γνωστός κι αυτός… για τις μεταλλάξεις του) Τέρενς Κουίκ.
Το 1983 προσχωρεί στο Κόμμα Φιλελευθέρων ο βουλευτής της Ν.Δ. Παύλος Βαρδινογιάννης. Το κόμμα συμμετέχει σ’ όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ως το 1990 αλλά δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το εκλογικό μέτρο του 3% για να εκλέξει αντιπροσώπους για τη Βουλή των Ελλήνων. Στην εκλογή της 10ης Οκτωβρίου ο Ν.Β. συνεργάστηκε με την “Πολιτική Άνοιξη” του Αντώνη Σαμαρά και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής Α’ Αθηνών με 10.267 σταυρούς προτίμησης. Διετέλεσε Ε’ αντιπρόεδρος της Βουλής ως το 1996. Ο Ν.Β. ήταν ένας ευπατρίδης της πολιτικής. Φλογερός πατριώτης, τίμησε τη ρίζα του με την δημόσια παρουσία του. Εκ πεποιθήσεως κεντρώος πολιτικός. Πάνω απ’ όλα όμως σ’ όλη του τη ζωή ήταν ένας δοτικός και ανιδιοτελής άνθρωπος.
Αιωνία να ‘ναι η μνήμη του.
Ο Νίκος Βερναδάκης που γνωρίζω είναι αγαπητός και σεβαστός στην πόλη μας!
Και μάλλον αυτος υπογράψει το παραπάνω αξιόλογο κείμενο μνήμης και τιμής για τον Νικήτα Βενιζέλο!!