Το αδιαχώρητο επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στο ιστορικό καφέ “Κήπος” στα Χανιά στη γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που ήταν αφιερωμένη στον Έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ και την πλαισίωναν ο Γρηγόρης Βαλτινός στο τραγούδι και την απαγγελία ποιημάτων με τον Μιχάλη Αεράκη, ενώ, τη φιλολογική επιμέλεια είχε η ιστορικός και φιλόλογος Στέλλα Αλιγιζάκη. Στη μουσική επιμέλεια ήταν ο Γιάννης Γιαννακάκης και στο τραγούδι η Ελευθερία Κοκοτσάκη, με τη συμμετοχή της μουσικής ομάδας Passe-partout.
Έκπληξη, όμως, στη βραδιά, αποτέλεσε η στιγμή όταν ένα τρίχρονο κοριτσάκι η Κατερίνα Καλαϊτζάκη άνοιξε τη μουσική αυλαία τραγουδώντας θαυμάσια, κάνοντας το πολυπληθέστατο ακροατήριο να προκαλέσει… σεισμό με τα χειροκροτήματα του.
Με δήλωση του ο Γρηγόρης Βαλτινός υπογράμμισε ότι «σε αυτή την άνυδρη εποχή μια εποχή αριθμών και κτηνωδίας, γιορτάζεται μια τέτοια ημέρα. Και είναι παρήγορο που σε μια πόλη όπως είναι τα Χανιά που βρίσκονται γεωγραφικά μακριά από το κέντρο, υπάρχει ακόμα και καίει η φλόγα της ποίησης, η φλόγα των αξιών, η ουσιαστική φλόγα της επαφής μας με την Ελληνική γλώσσα και με το Ελληνικό πνεύμα. Και είναι τιμή για την πόλη να υπάρχει ένας χώρος σαν το Κήπος “Καφέ” που μοναδική φιλοδοξία έχει να φιλοξενεί υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις σαν αυτή».
Ο κ. Μιχάλης Αεράκης σημείωσε: « Είναι μια θαυμαστή πρωτοβουλία από έναν ιδιώτη, τον Βασίλη Σταθάκη που είναι ο οικοδεσπότης του δημοτικού καταστήματος και ο δικός του προσωπικός πολιτισμός. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης δεν είναι μόνο για να θυμόμαστε κάθε χρόνο τι σημαίνει ποίηση και μακάρι αυτή η ποιητική διάθεση, η σπουδή του κόσμου προς τις άυλες αξίες οι οποίες έχουν χαθεί στην κυριολεξία, αιτία που έχουμε βρεθεί σε αυτή την ηθική πτώση θα έλεγα πρωτίστως και μετά στην οικονομική».
Από την πλευρά της η ιστορικός και φιλόλογος Στέλλα Αλιγιζάκη κατά την ομιλία της αναφερόμενη στον Οδυσσέα Ελύτη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Εμείς σήμερα μνημονεύουμε Οδυσσέα Ελύτη για να αφουγκραστούμε και να γευτούμε την μυστική γεμάτη αλμύρα επικοινωνία με τους ορίζοντες της ουτοπίας, για να μην νικηθούν οι αισθήσεις μας από το γκρίζο που μας περιβάλει, αντιθέτως να φανταστούμε, να ονειρευτούμε, να αναβαπτισθούμε στην ποιητική εφορία, να ταξιδέψουμε στον χώρο και στον χρόνο…».
“ΠΟΙΗΤΗΣ
ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ”
Ακόμα σημείωσε: «Ο Ελύτης είναι ο ποιητής της φαντασίας και του ονείρου. Ο ποιητής της αιθρίας και της διαφάνειας των φυσικών τοπίων, της ελληνικότητας και τον τιμούμαι την ημέρα της ποίησης σαν τον κατεξοχήν Έλληνα ποιητή και τον μνημονεύουμε. Εκείνος έχει συμπυκνώσει μέσα στο ποιητικό του έργο την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό και το “ Άξιον Εστί”, θεωρείται το κατεξοχήν ιδεόγραμμα της ελληνικότητας. Σήμερα σε μια χώρα καθημαγμένη, σε μια κοινωνία που ταλανίζεται από χιλιάδες προβλήματα η αναβάπτιση του “ Άξιον Εστί ” της αξίας της Ελυτικής ποίησης και στα χαρακτηριστικά του ελληνικού κόσμου νομίζω ότι μπορεί να είναι αναζωογονητική για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τους νέους».