Όλα όσα γίνονται γνωστά το τελευταίο διάστηµα από τον άναρχα φιλοξενούµενο και προσελκύσιµο τουρισµό σε επίπεδο ποσότητας, προβληµατίζουν όσους οραµατίζονται µία βιώσιµη πολιτεία, τα Χανιά, έναν όχι κατεστραµµένο νοµό, των Χανίων.
Ο όρος άναρχα, ενδεχόµενα να µην είναι ο πιο προσφιλής στην εκτίµηση της κατάστασης, είναι όµως προφητικός σε όλα όσα έρχονται, δεδοµένης της αναντιστοιχίας, του τι µπορούµε, τι διαθέτουµε, πόσο οργανωµένοι είµαστε και πόσους καλούµε να ζήσουν, το τουριστικό µας προϊόν.
Η αλήθεια έχει να κάνει µε την εµπορευµατοποίηση η οποία αντικατοπτρίζει την καταστροφή σε γωνιές του τόπου µας, σε παραλίες και περιβάλλον, σε οδικό δίκτυο και ταυτότητα πολλών περιοχών.
Ο όρος Βιώσιµες Πόλεις, έχει όπως πλέον είναι διακριτό στους περισσότερους, µετακοµίσει στη επικράτεια του νοµού. Θα αγωνιζόµαστε σε µικρό διάστηµα για έναν Βιώσιµο Νοµό που θα εκπέµπει ολοένα και πιο τροµακτικό ουρλιαχτό για SOS.
Γνωστές και αγαπηµένες παραλίες, µεταµορφώθηκαν σε θέρετρα, την ίδια ώρα που δρόµοι χωρίς ασφάλεια και προδιαγραφές, φλερτάρουν µε οχήµατα φέρετρα.
Γειτονιές και µπαλκόνια µε βασιλικούς και γιασεµιά αλλάζουν όψη, σε απρόσωπα στενά µε ηλεκτρονικές κλειδαριές και κωδικούς που αλλάζουν χέρια.
Υπάρχει µία τραγωδία που βάζει τα καλά της για να σεργιανίσει και εκεί που αναζητάµε όλοι µας κρατική µέριµνα και ορθολογική διαχείριση για να αποφευχθούν οι συνέπειες της τουριστικής κακοτοπιάς, σε συνάρτηση µε την αναζήτηση του γρήγορου κέρδους, µάλλον η ιδιωτικοποίηση θα εµφανιστεί σε πολλά µετερίζια ως Μεσσίας.
Όσοι παρακολουθούν την πορεία και την εξέλιξη στο συγκεκριµένο θολό τοπίο που προβληµατίζει, διαβάζουν τα σηµάδια και ανησυχούν, κάνουν λόγο για επέλαση που θα προκαλέσει µεγάλη πίεση σε υποδοµές, προορισµούς, περιβαλλοντική υποβάθµιση και κοινωνική έκρηξη από µεγάλη µερίδα πολιτών, που το µόνο το οποίο επιζητούν είναι η ηρεµία του τόπου τους και η συνέχιση της κοινωνικής ταυτότητας.
∆εν είναι τυχαίο ότι, όπου δηµιουργήθηκαν κοινωνικοοικονοµικές στρεβλώσεις επήλθε βαρύτατος τραυµατισµός ή και θάνατος της πολιτιστικής κληρονοµιάς, ηθών και εθίµων.
Οι παλιοί µας έλεγαν ότι, το περίσσο χαλά το ίσο… Σήµερα το ίσο αφορά στον ήπιο τουρισµό που µπορεί να χωνευτεί από την κοινωνία µας και να διατηρήσει ισορροπίες, ενώ το περισσό αφορά στον υπερτουρισµό και την αναρχία, που θα πληγώσει ίσως και ανεπανόρθωτα, τον τοπικό πληθυσµό και θα ωφελήσει επενδυτές και πολυεθνικές.
Στο ερώτηµα, µα καλά τόσα πράγµατα τεράστια και θλιβερά µπορεί να συµβούν σε αυτό τον µικρό τόπο; Η απάντηση είναι πως αφενός, τα όµορφα χωριά όµορφα καίγονται, αφετέρου οι κατακτητές πάντα κάνουν επέλαση περιφερειακά, από τα σηµεία που η οργάνωση λείπει και η αγραναύπαση… καλά κρατεί.
Ήρθε η ώρα µάλλον, όχι µάλλον, σίγουρα και πάλι σίγουρα, ήρθε η ώρα, να ασχοληθούµε µε τη µετάδοση γνώσης για τα αρνητικά του υπερτουρισµού, σε πολίτες, επιχειρηµατίες και εµπλεκόµενους µε το τουριστικό προϊόν, ήρθε η ώρα για υπεύθυνες βιώσιµες τουριστικές πρακτικές, ήρθε επίσης η ώρα για οικολογική και πολιτιστική συνείδηση.
Αν εµείς κλείσουµε τις πόρτες στην προστασία της πόλης και του νοµού µας, τα Χανιά θα µείνουν άφιλα και οι επόµενες γενιές Χανιωτών άστεγες.
Oταν στον Νομο πλεον δεν παραγεις σχεδον τιποτα…….οταν απαξιωνεται συστηματικα ο πρωτογενης τομεας ,ειναι φυσικο ολοι να στραφουν στη μοναδικη λυση,τον τουρισμο.Σε λιγο και τα μαντρια θα διατιθενται για βραχυχρονια μισθωση.Ο κοσμος ψαχνει τροπουςνα επιβιωσει….Οσο για το οψιμο ενδιαφερον των κυβερνωντων για τη στεγη ,μαλλον για τους ξενοδοχους νοιαζονται παρα για το λαο.
Συμφωνω μαζί σας. Το στεγαστικό πρόβλημα δεν θα λυθεί με την απαγόρευση των Airbnb, αλλά να δώσει το κράτος λύση στα 200.000 κλειστά οικήματα (διαμερίσματα και μονοκατοικίες) που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα νοικιάζουν διότι, ο κακοπληρωτής ή /και κακόβουλος ενοικιαστής τους τα καταστρέφει ή δεν πληρώνει και δεν τους κατοχυρώνει ο νόμος. Χρειάζονται αρκετες χιλιάδες ευρω για να βγάλουν έξω τον κακοπληρωτή, ενώ για τις επιδιορθώσεις των κατεστραμένων δεν αποζημιώνονται ποτέ. Πιστεύω πως αυτός είναι ο κύριος λόγος που η στέγαση στράφηκε στην βραχυχρόνια, και όχι οτι η βραχυχρόνια στέρησε απο τους πολίτες στέγη.
Για παρα πολλους ιδιοκτητες ισχυει…..αν και εχουν γινει βηματα για την προστασια απο κακοπληρωτες κλ, απεχουμε πολυ απο Ευρωπη στο συγκεκριμμενο θεμα…..ελαχιστοι επιλεγουν να μπλεχτουν με δικηγορους και δικαστες να βρουν το δικιο τους.Σε τελικη αναλυση ο καθενας εχει το δικαιωμα να διαθετει – εκμεταλευεται την περιουσια του οπως θελει….μην ξεχναμαι οτι ο καθενας εχει πληρωσει με τον κοπο του και το τελευταιο τουβλο απο το σπιτι που διαθετει….σε αντιθεση με το συνολο σχεδον αυτων που κουνουν το δακτυλο και μιλαω για ξενοδοχους ,.Ο τροπος με τον οποιο απεκτησαν μικρες η μεγαλες μοναδες ειναι γνωστος σε ολους…..προγραμματα εσπα υπερκοστολογησεις κλ.
Κάποτε στην Κρήτη……. το μεγάλο σχέδιο ήταν η φορολόγηση της γής – της κατοικίας και γενικά περουσιακών στοιχείων που όριζαν την παραγωγική γή δηλαδή τον γνήσιο πρτωτογενή τομέα. Νοικοκύριδες αρχισαν να πιέζονται οικονομικά με το περίφημο Ε9 – αβάσταχτους φόρους για ένα χωράφι με παραγωγικές ελιές κλπ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φαινόμενο καθόδου επιχειρηματιων λογής λογής – τώρα τελευταία εξαρση επιχειρηματικότητας απο Ισραήλ καλά κρατεί . Αναφέρω σχετικό παράδειγμα που μου προξένησε εντύπωση , περυσι το καλοκαίρι Porsche Cayen γυρνούσε σε όλο τον Σταυρό και εβαζε αυτοκόλητα χαρτάκια για αγορά γής και σπιτιών φαβέλες .
Πέρασε και απο το σπίτι γνωστού μου σε οικοπεδο 136 μ2 παλιά κατοικία 62μ2 και του προσεφερε 150,000 ευρώ λέγοντας του ότι γνωρίζει το καθεστώς διευθέτησης με την αγία Τριάδα και είναι σε συνενόηση μαζί της για νομιμοποίηση τίτλων. Ο φίλος εκνευριζμένος απάντησε 250,000 ευρώ και ο Ισραηλινος του απάντησε οκ αυριο το πρωί 10.00 στον Ιστιοπλιοκο όμιλο Χανίων για καφεδάκι με τον δικηγόρο μας και θα πλησιάσουμε μαλλον στην προταση σας . Βέβαια ο φίλος δεν πήγε ποτέ στο ραντεβού παρόλο που λαμβάνει μια πενιχρη σύνταξη. Αυτός είναι γνήσιος Κρητικός που αγαπάει την Κρήτη και την πάνω από ολα η αξιοπρέπεια του .
Προσυπογράφω το σχόλιο του κυρίου Δημήτρη !
Αφού πλέον δεν παράγεται τίποτα στο νόμο Χανίων πέρα από τουρισμό!
Το Ηράκλειο και το Λασιθι έχουν δυναμικό πρωτογενή τομέα και αγροτικά χωρια που σφύζουν από ζωή.
Εμείς δεν έχουμε τίποτα από αυτά.
Και ο κόσμος δεν θέλει να δουλέψει στα χωράφια πλέον. Και ούτε μπορείς να τους πείσεις με το ζόρι να επιστρέψουν στα χωρια και στην αγροτιά.
Θυμάστε τι έγινε στις αρχές καλοκαιριού του 2020 όταν δεν ερχόταν κανένας τουρίστας;
Όλα τα Χανιά μετά τις 9 το βραδυ ήταν έρημα και τα μαγαζιά άδεια. Και όλος ο κόσμος περίμενε πως και πως να ανοίξουν οι πτήσεις για να αρχίσει να δουλεύει.
Είναι πολύ αργά για κλάματα.
Αν πολεμήσετε τον τουρισμό θα πολεμήσετε και την κοινωνία των Χανίων που πλέον βασίζεται σε αυτόν για την επιβίωση του.
Εκτός κι αν ζείτε σε άλλη πόλη.
Δεν ζουν σε άλλη πόλη, σε άλλο σύμπαν ζουν.
το κράτος και αυτοί που ψηφίζετε που είναι??από δημάρχους προέδρους κοινοτήτων μέχρι πιο πάνω?όταν τόσα χρόνια με τόσα λεφτά που έρχονται στο νησί είτε από τουρισμό είτε από τα υπόλοιπα δεν υπάρχει ούτε μία υποδομή και δεν αναρωτήθηκε ποτέ κανείς τι γίνεται τώρα ψάχνεστε..τα Χανιά σε υποδομές είναι χειρότερα από άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν μπαίνει ούτε μισό ευρώ από τον τουρισμό.δε φταει μόνο ο τουρισμός..τόσα χρόνια δεν έπεσε ούτε ένα ευρώ πουθενά..νερό δεν υπάρχει γιατί δεν έκαναν τίποτε, οι συνεταιρισμοί διαλύθηκαν, όπως και θα πάνε και τα υπόλοιπα.δρομους γιατί δεν έχετε τόσα χρόνια??με τόσους υπουργούς και βουλευτές που έβγαλε το νησί.και κάθε μέρα σκοτώνονται οι δικοί σας?όπως και οι αρθρογράφοι θα έπρεπε να τα παιρνετε πιο σοβαρά τα ζητήματα και όχι μόνο μια φορά τον χρόνο ένα άρθρο.
Για να γράφεις κάποιοι πρέπει να διαβάζουν, κάποιοι να ρωτούν, κάποιοι να εφαρμόζουν.
Από αυτά δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα.