Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αφήνοντας το μωρό μου στον βρεφικό σταθμό

■ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΕΣ

Η πρώτη μέρα που ένα παιδί θα αποχωριστεί τους γονείς του και θα μπει στο νέο χώρο του παιδικού σταθμού είναι μια δοκιμασία και για τους γονείς και για το παιδί. Το άγχος και οι αγωνίες που νοιώθει ο γονιός είναι φυσιολογικά όταν το παιδί βρίσκεται μόνο του σε ένα περιβάλλον που είναι άγνωστο για αυτόν. Οι διαμαρτυρίες και το κλάμα του παιδιού αποτελούν επίσης θετική ένδειξη του συναισθηματικού δεσμού με τον γονέα από τον οποίο πρώτη φορά αποχωρίζεται.

Όμως οι συνθήκες και ο τρόπος που θα γίνει ο πρώτος αποχωρισμός είναι πολύσημαντικός για να γίνει ομαλότερη η μετάβαση του παιδιού στο νέο περιβάλλον. Αποτελεί μια διαδικασία που θέλει χρόνο έτσι ώστε η παρουσία του βρεφονηπιοκόμου να γίνει αποδεκτή από το παιδί ως το πρόσωπο φροντίδας του με το οποίο μπορεί να αναπτύξει εμπιστοσύνη και να νοιώσει ασφάλεια.

Η ανάπτυξη της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το παιδί να χαρεί, να μάθει και να αναπτυχθεί ψυχικά και κοινωνικά στο νέο του περιβάλλον. Σε αυτό το σημείο είναι ουσιώδης για την καλύτερη προσαρμογή του παιδιού στάση του γονιού που γίνεται η γέφυρα που ενώνει το παιδί με τον κόσμο.

Πολλές φορές ο γονιός αισθάνεται δυσφορία, αγωνία και ανησυχία χωρίς να μπορεί να εντοπίσει την πηγή και την αιτία των συναισθημάτων του για τον πρώτο αποχωρισμό του από το παιδί του. Η αναγνώριση και η συνειδητοποίηση αυτών των δύσκολων συναισθημάτων από το γονιό αποτελεί την βάση για την καλύτερη διαχείριση και επεξεργασία τους προκειμένου να δημιουργήσει ένα υγιή συναισθηματικό δεσμό με το παιδί του. Από την άλλη πλευρά το ίδιο το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με νέα πρόσωπα ,νέες εμπειρίες στις οποίες αντιδρά και συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο αναλόγως την ιδιοσυγκρασία του και τον ψυχισμό του. Η κατανόηση του γονιού απέναντι στη συμπεριφορά του παιδιού και ο τρόπος που θα το βοηθήσει για να το ενισχύσει και να το ενθαρρύνει αποτελεί ένα άλλο βήμα του γονιού στη ομαλή έξοδο του παιδιού στον<< κόσμο>>.
O Winnicott διάσημος ψυχαναλυτής, μίλησε για το πώς η μητέρα καθρεπτίζει το παιδί της με το βλέμμα της, τις σκέψεις της και τα συναισθήματά της για εκείνο. Το βρέφος στα μάτια της μητέρας του καθρεπτίζει “βλέπει” τον εσώτερο εαυτό του. Είναι η «πρώτη ποιήτρια που με τους χειρισμούς της, τη φωνή της, τα τραγούδια της» βάζει την πρώτη βάση στο σχηματισμό της ταυτότητας του μωρού της σύμφωνα με τον Winnicott.

H Φρασουάζ Ντολτό ψυχαναλύτρια παιδιών και εφήβων ανέφερε ότι «κακή μητέρα δεν υπάρχει» γιατί αν το κακό αντιστοιχεί σε αυτό που απορρίπτουμε, και εντέλει όλες τις μητέρες τις απορρίπτουμε όπως το γάλα της που στην αρχή το πίνουμε αλλά κάποτε το απορρίπτουμε.

Έτσι είναι και η μαμά, την μία είναι “γευστική” , καλή και την άλλη “άνοστη”, κακή, γιατί αντιπροσωπεύει την ζωή που δίνει όσα δεχόμαστε αλλά και όσα απορρίπτουμε όπως και η ίδια η ζωή.

Ομάδα μητέρων

Για την επεξεργασία όλων των παραπάνω ερωτημάτων, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ διοργανώνει ομάδα μητέρων με τίτλο ΄΄αφήνοντας το μωρό μου στον βρεφικό σταθμό ….συναισθήματα και αγωνίες ΄΄ διάρκειας 7 συναντήσεων για μητέρες παιδιών βρεφικής και προνηπιακής ηλικίας. Στόχος της ομάδας αποτελεί η προετοιμασία ψυχική και συναισθηματική των μητέρων για να μπορέσουν να αποχωριστούν για πρώτη φορά το μωρό τους και να γίνει ομαλή η μετάβαση του μωρού ή του νηπίου στα χέρια ενός τρίτου προσώπου.

Το πρόγραμμα με ημερομηνία έναρξης την Τρίτη 26 Οκτωβρίου και ημερομηνία λήξης την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιείται εβδομαδιαίως κάθε Τρίτη από τις 10.00 έως τις 11.30 το πρωί. Η ομάδα θα είναι ολιγάριθμη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα στο οποίο θα τηρείται το εκάστοτε πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, δεν απαιτεί καμία οικονομική επιβάρυνση. Συντονίστρια της ομάδας θα είναι η Κουράκη Ελένη Ψυχολόγος –Ψυχαναλύτρια, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν με την Γραμματεία του Κέντρου Πρόληψης στα τηλέφωνα 2821028166, 2821051214, στην ιστοσελίδα www.prolipsichania.gr καθώς και στο f: Κέντρο Πρόληψης Π.Ε Χανίων έως και την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα