Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αφορολόγητες γονικές παροχές και σχετικές διευκρινίσεις

Σε συνέχεια σχετικού άρθρου μου που δημοσιεύθηκε στα “Χανιώτικα Νέα”, τον Σεπτέμβριο του 2021 με τον τίτλο “Τι αλλάζει με τις γονικές παροχές”, παραθέτω εν συντομία σχετικές διευκρινίσεις και τυχόν παγίδες που προέκυψαν από τις σχετικές μεταβιβάσεις για αφορολόγητες γονικές παροχές.

Aπό 1η Οκτωβρίου 2021 ως γνωστόν αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές ή δωρεές κινητής και ακίνητης περιουσίας μόνο για τα πρόσωπα Α’ κατηγορίας (σύζυγος, τέκνα, εγγόνια, γονείς και μέρη συμφώνου συμβίωσης) μέχρι του ποσού των 800 χιλ. ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες εφορίες, χιλιάδες δηλώσεις αναφορικά με μεταβιβάσεις εκμεταλλευόμενοι τον σχετικό νόμο.
Η εφορία ερευνά ήδη και έχει ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αναφορικά με το πόθεν έσχες όσων προχώρησαν σε δωρεές, ιδιαίτερα χρημάτων μεταξύ αδελφών, με ενδιάμεσο τους γονείς σε χρηματικές γονικές παροχές αφού προϋπόθεση ήταν η μεταφορά των ποσών αυτών, να γίνει αποκλειστικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων συμπεριλαμβανομένων και τραπεζών εξωτερικού. Η καταστρατήγηση που θα διαπιστωθεί στο ευνοϊκό αυτό φορολογικό καθεστώς και οι δωρεοδόχοι που έχουν λάβει χρήματα, χωρίς να καλύπτονται από το πόθεν έσχες, κινδυνεύουν στην επιβολή υψηλού φόρου μέχρι και 40%. Επιπρόσθετα η εφορία διερευνά την σκοπιμότητα των ανωτέρω χρηματικών δωρεών, όπως επίσης και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, για τυχόν καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων.
Η περίπτωση καταστρατήγησης στις διαδοχικές δωρεές για τις ανωτέρω περιπτώσεις, επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν στο ότι ένα παιδί έχει δωρίσει χρήματα στους γονείς του και στη συνέχεια οι γονείς (πατέρας ή μητέρα) έκαναν γονική παροχή τα χρήματα αυτά στο άλλο παιδί της οικογένειας, ενεργώντας δηλαδή ως ενδιάμεσοι. Εάν το χρονικό διάστημα είναι σύντομο όχι μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών, είναι καταρχήν ισχυρή ένδειξη ότι οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει για τον σκοπό αυτό με τις γνωστές φορολογικές συνέπειες. Καθώς η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών, δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800 χιλ. ευρώ.
Επιπρόσθετα διευκρινίζεται ότι το αφορολόγητο όριο των 800 χιλ. ευρώ παρέχεται εφ’ άπαξ, ανεξάρτητα αν αυτό συμπληρωθεί με περισσότερες από μία γονικές παροχές από την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου δηλαδή την 1.10.2021.
Η αρμόδια εφορία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την προέλευση των χρημάτων. Η δυνατότητα του γονέα δωρητή προς το τέκνο του ή το αντίθετο, δεν είναι αντικείμενο ελέγχου στο παρόν στάδιο υποβολής της δήλωσης. Ο δωρητής θα ερευνηθεί μεταγενέστερα με το πόθεν έσχες κατά τον έλεγχο της δήλωσής του.
Διευκρινίζεται επιπλέον ότι σε περίπτωση αγοράς κατοικίας ή αυτοκινήτου, που κάποιος επιθυμεί να κάνει δωρεά στο παιδί του, μπορεί η μεταφορά να γίνει απευθείας στον κατασκευαστή / έμπορο αφού αφορά γονική παροχή δωρεάς μεταξύ προσώπων Α’ βαθμού συγγένειας και φυσικά μέχρι του ποσού των 800 χιλ. ευρώ. Το υπερβάλλον ποσό πέραν αυτού, φορολογείται αυτοτελώς με ποσοστό 10%.
Σε περίπτωση κοινών λογαριασμών που διατηρεί ο γονέας με το παιδί του, μπορεί να γίνει μεταφορά πάντα μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, από προσωπικό λογαριασμό του γονέα, σε κοινό λογαριασμό που τηρεί με το παιδί του και να τύχει της ευνοϊκής ρύθμισης του αφορολόγητου της γονικής παροχής.

*O Σταύρος Γ. Νικηφοράκης
είναι oρκωτός ελεγκτής,
πρόεδρος Δ.Σ. UHY AΞΩΝ Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα