Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αφροδίσια νοσήματα

Ο έρωτας είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή.
Ο έρωτας με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης είναι απόλαυση αλλά χωρίς προφυλάξεις μπορεί να εξελιχτεί σε κάτι πολύ δυσάρεστο. Τα αφροδίσια νοσήματα (τι ωραίο όνομα έχουν…) είναι τα νοσήματα που μεταδίδονται με σεξουαλική επαφή.

Η… ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ!

Τα αφροδίσια νοσήματα είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Στα Ασκληπιεία ανακαλύπτονται κατά καιρούς διάφορα αναθήματα τα οποία αφιερώνονταν στο θεό πριν και μετά την ίαση του ασθενούς. Στους χριστιανικούς χρόνους , με ασήμι ,ή άλλο πολύτιμο μέταλλο, αναρτώνται τάματα με το πάσχον όργανο σε εικονίσματα της εκκλησίας.
Σε κρητική μαντινάδα έχουμε παράκληση και υπόσχεση ασθενούς:
«Τάσου σου Παναγιά Γαβαλοχωριανή μου
Λαμπάδα σαν το μπόι μου να σώσεις το πουλί μου».

Η ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ

Η ιστορία της προφύλαξης από τα αφροδίσια νοσήματα είναι τόσο παλιά όσο και τα ίδια νοσήματα. Η χρήση του προφυλακτικού μέσου από την Προκρίδα είναι η πρώτη αναφερόμενη στη βιβλιογραφία.
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά από μεταξωτό χαρτί ,το οποίο είχαν επαλείψει με λάδι. Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν σκληρά προφυλακτικά τα οποία είχαν κατασκευαστεί από κέλυφος χελώνας και λεπτό δέρμα. Οι Ρωμαίοιχρησιμοποιούσανζωικέςκύστες ήζωικά έντερα.
Στο Μεσαίωνα επικρατεί σιωπή ,κάνεις δεν μιλάει για προφυλακτικά μέσα.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η ελληνική λέξη χονδύ (δοχείο) έδωσε το όνομα στο CONDOM. Η καταγωγή του προφυλακτικού είναι ένα αίνιγμα μέχρι τώρα. Το 18 αιώνα έγινε πολύ δημοφιλές και ως προφύλαξη από αφροδίσια αλλά και ως αντισυλληπτικό μέσο.
Σήμερα το προφυλακτικό προστατεύει από τα αφροδίσια νοσήματα όλους τους χρήστες που ανήκουν σε διάφορες ομάδες σεξουαλικά ενεργές. Το προφυλακτικό είναι υδατοστεγές και αεροστεγές. Προστατεύει από τη μετάδοση στην διάρκεια της σεξουαλικής επαφής του ιού του AIDS ,της ηπατίτιδας Β, και C, του έρπητα, του γονόκοκκου ,της ψευδομονάδας ,της χλαμύδιας ,της τριχομονάδας, της σύφιλης, καθώς επίσης από τα οξυτενή κονδυλώματα, τη μονιλιαση, τη φθειρίαση και την ψώρα.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα αφροδίσια νοσήματα έχουν πολλά κοινά συμπτώματα ,για αυτό το λόγο η διάγνωση είναι δύσκολη. Τα κοινά συμπτώματα είναι η ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τον κόλπο και το πέος,ο κνησμός , τα εξανθήματα,ο πόνος , το κάψιμο και οι πληγές ανώδυνες ή επώδυνες. Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχουν περισσότερα από δύο νοσήματα στον ίδιο ασθενή.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό των νοσημάτων αυτών είναι ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασήμαντα ή και ανύπαρκτα .Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από ένα νόσημα και να μην το έχει αντιληφτεί ,με αποτέλεσμα να νοσεί ο ίδιος και η/ο σύντροφος του .
Ένα άτομο δεν μπορεί να διακρίνει αν κάποιο άλλο έχει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα .Σε περίπτωση που υποψιάζεται ένα άτομο ότι έχει προσβληθεί από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα πρέπει να συμβουλευτεί τον αφροδισιολόγο ιατρό, για να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Συνήθως γίνεται κλινική εξέταση ,λήψη δείγματος αίματος και λήψη, αν το κρίνει ο γιατρός απαραίτητο, βιολογικού υλικού (σπέρμα ,ουρηθρικό υγρό, κολπικό υγρό, σάλιο ,πρωκτικό υλικό) που θα βοηθήσει στην διάγνωση και τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ

Οι έγκυες πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα σε εξετάσεις για ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διότι σε περίπτωση που η μητέρα πάσχει κινδυνεύει να μολυνθεί και το έμβρυο ή το νεογνό κατά τον τοκετό ή το θηλασμό. Στην Ελλάδα γίνεται αυτός ο έλεγχος σε όλες τις έγκυες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Σε περίπτωση που η γυναίκα πάσχει από γονόρροια ή χαμύδια το νεογέννητο πρέπει να πάρει αντιβίωση, διότι μπορεί να μολυνθεί περνώντας από τον κόλπο την ώρα που γεννιέται, στα μάτια ή στην αναπνευστική οδό.
Όταν μια έγκυος πάσχει από έρπητα των γεννητικών οργάνων ή από οξυτενή κονδυλώματα υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί το νεογέννητο .Σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται καισαρική τομή.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τα αφροδίσια νοσήματα μεταδίδονται εύκολα , η διάγνωση είναι δύσκολη και μερικές φορές η θεραπεία αδύνατη. Το καλύτερο είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα προλάβουμε. Ο μόνος τρόπος, 100% αποτελεσματικός, είναι η αποχή, πράγμα πολύ δύσκολο. Η αμοιβαία μονογαμική σχέση μπορεί να θεωρηθεί ως η δεύτερη καλύτερη επιλογή .
Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να είναι σεξουαλικά δραστήριος είναι καλό να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλές σεξ .Το ασφαλέστερο σεξ καθορίζεται από την συμπεριφορά του ατόμου και βασίζεται στα εξής
• Τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων
• Τις σεξουαλικές πράξεις
• Τις γενικές πράξεις υγιεινής
• Τη συστηματική χρήση προφυλακτικού.

AIDS

Το AIDS είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό HIV. O ιός προσβάλλει τα 4 λεμφοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη άμυνα του οργανισμού. Εφόσον τα λεμφοκύτταρα καταστρέφονται, ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα διάφορα μικρόβια,με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε διάφορες λοιμώξεις.
Ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό του ΗΙV ονομάζεται οροθετικό δηλαδή στο αίμα του μπορούν να ανιχνευτούν αντισώματα κατά του ιού.
Μετάδοση – Ο ιός HIV μεταδίδεται με τρεις βασικούς τρόπους.
1. Μέσω του αίματος και παράγωγων του, για παράδειγμα από μεταγγίσεις με αίμα μολυσμένο ,από κοινή χρήση βελόνων και συριγγών για λήψη ναρκωτικών ,από μη αποστειρωμένα όργανα βελονισμού, τατουάζ.
2. Με το κολπικό , πρωκτικό και στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό.
3. Κάθετα από τη μητέρα στο έμβρυο ή στο νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού ή του θηλασμού.
Δε μεταδίδεται με την απλή κοινωνική επαφή ,ούτε από τις τουαλέτες, ούτε από τα δήγματα εντόμων.
Περίοδος Επώασης-Τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν μέχρι 10-15 χρόνια να εμφανιστούν. Πολλά άτομα που μολύνονται από τον ιό του HIV παραμένουν ασυμπτωματικά για χρόνια, μεταδίδουν όμως τον ιό. Μερικές φορές μετά τη μόλυνση μπορεί να παρουσιάζουν ένα γυποειδές σύνδρομο με ρίγη, πυρετό, πονόλαιμο διόγκωση των λεμφαδένων, κούραση .Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν από μόνα τους.
Μετά από ένα διάστημα, που μπορεί να είναι χρόνια, ένα οροθετικό άτομο παρουσιάζει λεμφαδενοπάθεια, νυκτερινή εφίδρωση ,απώλεια βάρους ,διάρροια ,πυρετό παρατεταμένο,και συχνές λοιμώξεις .
Τα αφροδίσια νοσήματα είναι σχετικά συχνές παθήσεις στο γενικό νεαρό πληθυσμό αλλά μια σεξουαλική ζωή υγιής με ένα σύντροφο και χρήση του προφυλακτικού μπορεί να μας προστατεύσει από τις δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να έχει μια περιστασιακή σχέση .
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΧΑΡΟΥΜΕ

*Η δρ Τζέτα Δουλαβέρη
είναι δερματολόγος αφροδισιολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα