Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αυστρία και Δυτικά Βαλκάνια εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα (φωτ.)

«Πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη» της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο κινήσεων και μέτρων για τη «δραστική» μείωση της προσφυγικής ροής κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου συμφωνήθηκε στην αμφιλεγόμενη διάσκεψη που συγκάλεσε η Βιέννη -αποκλείοντας την Ελλάδα, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα.

Λύσεις σε εθνικό επίπεδο προτάσσει η Βιέννη με νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας για έλλειψη συνεργασίας. Στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών ποιος μπορεί να περάσει τα σύνορα… Κριτική Βερολίνου στη Βιέννη για μη πρόσκληση της Ελλάδας, επιμένοντας σε ευρωπαϊκή λύση.

Μία «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφωνήθηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς από εννέα βαλκανικές χώρες, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαικού Κόμματος.

Στη Διάσκεψη που συγκάλεσαν εξωθεσμικά η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαικού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Οπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαική λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της ‘Μακεδονίας’», καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαική λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προσέλθει στη Διάσκεψη κατηγορώντας την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής και απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Αθηνας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

«Η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων» υποστήριξε ο Κουρτς.

Ως προς τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι δλωσε την Τετάρτη πως σε τηλεφωνική συνομιλία των Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Νίκο Κοτζιά ο πρώτος επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν».

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ανέφερε την ίδια στιγμή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στη διάσκεψη στη Βιέννη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ωστόσο ξεκάθαρα από βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με την Αυστρία για το προσφυγικό, προειδοποιώντας ότι «ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει».
Νωρίτερα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επικρίνει τη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό καλώντας το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει την στάση του. «Η Αυστρία είχε πέρυσι διπλάσιες αιτήσεις ασύλου κατά κεφαλή σε σύγκριση με τη Γερμανία, αυτό δεν θα συμβεί δεύτερη φορά» είπε ο Κουρτς μιλώντας στην Bild.

«Θέλουμε συνεργαία με τη Γερμανία, και για αυτό περιμένουμε να πει η Γερμανία εάν είναι ακόμη πρόθυμη να δεχθεί πρόσφυγες και πόσους ή όχι, επειδή την Παρασκευή διαβεβαίωσε την Ελλάδα για ανοικτά σύνορα και τάχθηκε εναντίον του κλεισίματος της μεθορίου με την ΠΓΔΜ» ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.

ΠΓΔΜ: Δεν δράσαμε μονομερώς – Ας μας πουν τι περιμένουν από εμάς

Πριν τη Διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι υπερασπίστηκε την στάση των Σκοπίων και αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του έδρασε μονομερώς.

«Δεν πήραμε καμία μονομερή απόφαση, αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες» είπε σε συνέντευξή του στην Bild ο Πόποσκι, δείχνοντας στις «αποφάσεις Κροατίας και Σερβίας να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο σε Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές».

Ο Ποπόσκι φάνηκε στο ζήτημα απόστασης μεταξύ Βερολίνου και Βιέννης να συντάσσεται με την Αυστρία, λέγοντας πως «η Γερμανία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσφυγική κρίση και πρέπει να καταστήσει σαφές τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης».

Η Κομισιόν και η ολλανδική προεδρία είχαν αναφέρει, σε κοινή δήλωση του επίτροπου για τη Μετανάστευση Δ.Αβραμόπουλου και του προεδρεύοντα του Συμβουλίου, ολλανδού υπουργού Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ, πως ενώ «κατανοούν την πίεση» που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».

«Η ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων» αναφέρουν, υπογραμμίζοντας πως «όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις».

Η Σερβία θα προσκαλέσει και την Ελλάδα σε νέα συνάντηση αρχηγών αστυνομίας με θέμα το προσφυγικό

Ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ανήγγειλε νέα συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας των τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων και της Αυστρίας, την ερχόμενη Παρασκευή στο Βελιγράδι, στην ο[ποια θα προσκληθεί και η Ελλάδα. Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της υπουργικής διάσκεψης για το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε πως «σε συνέχεια της σημερινής συνάντησης των υπουργών στη Βιέννη, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών αστυνομίας την Παρασκευή στο Βελιγράδι, όπου θα προσκαλέσουμε την Ελλάδα και την Ουγγαρία αλλά και όσες χώρες μπορούν να προσφέρουν λύση».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας εκτίμησε ότι το κύριο επίτευγμα της σημερινής Διάσκεψης, είναι η συμφωνία για κοινή δράση στον έλεγχο των προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, με στόχο την δραστική μείωση της προσφυγικής ροής. Ο κ. Στεφάνοβιτς επισήμανε ωστόσο ότι «για να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική η επίλυση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να επιτευχθεί ενιαία και συνολική ευρωπαϊκή λύση».

Εν τω μεταξύ, στο Βελιγράδι συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως το Γραφείο συντονισμού δράσης των υπηρεσιών ασφαλείας της σερβικής κυβέρνησης με θέμα το προσφυγικό, και αποφάσισε να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τεθούν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ενόπλων δυνάμεων. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλα Σελάκοβιτς, «εξαιτίας της αυξημένης εισροής οικονομικών μεταναστών, οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός θα τεθούν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας».

Η σχετική πρόταση θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, για να επικυρωθεί από το ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ανέφερε ο Νικόλα Σελάκοβιτς.

ΟΗΕ: Το κλείσιμο των συνόρων «μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα» 

Την εφαρμογή των αποφάσεων από την πλευρά της Ευρώπης για το προσφυγικό, την άρση των περιορισμών για τη διέλευση των προσφύγων στην Ευρώπη και τη δημιουργία νόμιμων διόδων, ζήτησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, σε σημερινή συνέντευξη Tύπου που έδωσε στην Αθήνα.

Ο κ. Γκράντι εξέφρασε στους δημοσιογράφους τρεις μεγάλες ανησυχίες: ότι «ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει σταματήσει και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα», ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν εφαρμόζει τις καλές αποφάσεις που έλαβε πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και κυρίως του προγράμματος μετεγκατάστασης, και ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια «μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα».

Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο, όπως είπε, για τη φιλοξενία των ανθρώπων που θα μείνουν στην Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία, όπως είπε ο κ. Γκράντι, είναι έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση με όποιο τρόπο χρειαστεί: με υλική υποστήριξη, όπως τέντες, προκατασκευασμένα σπίτια, κουβέρτες, με εργατικό δυναμικό, καθώς και με συλλογή περισσότερων οικονομικών πόρων από δωρητές. «Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα, αν όμως γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε και αυτό ήταν το μήνυμά μου προς την ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής σχολίασε λέγοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων «είναι κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά του βασικού προσφυγικού δικαίου». «Αυτοί οι περιορισμοί», συνέχισε, «δεν μπορούν να δώσουν εναλλακτικές στους ανθρώπους να συνεχίσουν. Αν μπλοκάρουμε το δρόμο και δεν ανοίξουμε άλλους δρόμους, τότε το πρόβλημα θα γίνει πιο σοβαρό, γιατί τα δίκτυα των λαθρεμπόρων θα βρουν νέους δρόμους για να μετακινήσουν αυτούς τους ανθρώπους».

Ο ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν τους περιορισμούς για τους πρόσφυγες. «Τους τελευταίους μήνες είναι κατανοητό ότι οι Σύροι τυγχάνουν προστασίας αλλά ακόμα και για εκείνους υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως το να δείξουν τα έγγραφα ταυτοποίησης, την ώρα που πολλοί έχουν χάσει τα χαρτιά τους. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπως οι Αφγανοί, από τους οποίους κάποιοι τυγχάνουν διεθνούς προστασίας και πρέπει αυτή να τους δοθεί».

Ο κ. Γκράντι ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν δίοδοι, ώστε οι πρόσφυγες να έχουν νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη, επανεγκατάσταση, οικογενειακή επανένωση ή εκπαιδευτικές υποτροφίες. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να πιέζει, ώστε η νόμιμη δίοδος να υπάρχει και για άλλες εθνικότητες, όπως οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι.

Η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία δεν είναι η λύση, εξήγησε, γιατί η χώρα αυτή «έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος και πρέπει όλες οι χώρες του ΟΗΕ να μοιραστούν αυτό το βάρος». Σχετικά με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο Ύπατος Αρμοστής σχολίασε πως «δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά εκ μέρους μας υπάρχει το αίτημα, ό,τι και να κάνει το ΝΑΤΟ, να γίνει με πλήρη σεβασμό προς τα δικαιώματα των προσφύγων».
Με τη συνέντευξη τύπου του Φιλίππο Γκράντι ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Ύπατου Αρμοστή στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας βρέθηκε χτες στη Λέσβο και σήμερα στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και με υπουργούς. Το βράδυ, ο Ύπατος Αρμοστής μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει αύριο επαφές με υπουργούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. «Θα μεταφέρω αυτά τα μηνύματα, ότι εκτιμούμε την προσπάθεια της Ελλάδας, ότι ανησυχούμε γιατί λίγες χώρες φέρουν το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού και γιατί η αντίδραση της Ευρώπης είναι ότι οι χώρες κλείνουν τα σύνορα αντί να δείχνουν αλληλεγγύη» ανέφερε ο κ. Γκράντι


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα