6.4 C
Chania
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025

Αυστρία: Μία από τις ωραιότερες χώρες της Ευρώπης

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην Αυστρία (το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστριακής Δημοκρατίας).
H  Αυστρία με επιφάνεια 83.857 τ.μ. και περίπου 8 εκατ. κατοίκους, βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και αποτελεί τον πυρήνα ή ό,τι απέμεινε από μία μεγάλη αυτοκρατορία η οποία εξέπνευσε μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το όνομα Eστερ – ράιχ (Oesterreich, έτσι ονομάζεται η Αυστρία στη γλώσσα των κατοίκων της) σημαίνει το ανατολικότερο βασίλειο και χρονολογείται από το 996 μ.Χ. Είχε προηγηθεί η νίκη του Oττο του Μεγάλου, το 955 μ.Χ. επί των Μαγυάρων στο Λέχφελντ. Τότε εσχηματίσθη η κομητεία της Ανατολικής Μαρκίας, η οποία το 996 μ.Χ. μετονομάσθη Οσταρρίκι (Ostarrichi).
Την κομητεία αυτή κυβέρνησαν οι Μπαμπενμπέργκερ, από το 976-1246. Με τον θάνατο και του τελευταίου Μπάμπεν-μπέργκερ, η τότε Αυστρία και η Στυρία ήλθαν προσωρινά υπό την εξουσία του ηγεμόνος της Βοημίας Ottokar B’. Όταν το 1278 ο Ροδόλφος των Αψβούργων (εκλεγείς το 1273 ως Γερμανός Βασιλέας) ενίκησε στη μάχη του Μαρχ-φελντ τον Όττοκαρ, και κέρδισε το έδαφος και το στέμμα της Αυστρίας, άρχισε έτσι μία εξέλιξη η οποία ανύψωσε την Αυστρία και τον οίκο των Αψβούργων σε θέση σημαντική για την παγκόσμια ιστορία.
Το 1282 ο Ροδόλφος έδωσε την Αυστρία και την Στυρία στους υιούς του, τις δε κομητείες Καρινθία και Κράινα στους κόμητες του Γκερτς και Τυρόλου, αντίστοιχα.
Μέχρι το 1878 (συνθήκη του Βερολίνου), ο οίκος των Αψβούργων είχε δημιουργήσει μία αυτοκρατορία, η οποία συμπεριλάμβανε πολλές κομμητείες και βασίλεια της κεντρικής Ευρώπης και περίπου 60 εκατομμύρια υπηκόους διάφορων εθνοτήτων. Φημισμένη είναι η διά γάμου απόκτηση περιοχών ή κρατών, πολιτική των Αψβούργων.
Ο γάμος του “Φιλίππου του ωραίου” με την “Ιωάννα την τρελλή”, πρόσθεσε στην Αυστρία την Ισπανία και τις ισπανικές κτήσεις στη Νότιο Αμερική! Ο ήλιος στην αυτοκρατορία αυτή δεν έδυε ποτέ, όπως χαρακτηριστικά λεγόταν. Δύο φορές πολιόρκησαν οι Τούρκοι τη Βιέννη. Το 1529 και το 1683, τότε που στην μάχη παρά του υψώματος Κάλενμπεργκ, ηττήθησαν φρικτά, όταν πολωνικά στρατεύματα έτρεξαν εις βοήθεια των Χριστιανών της πόλης της Βιέννης.
Η λέξη Βιέννη, στα γερμανικά Wien, προέρχεται από αναγραμματισμό στη λέξη Wein που σημαίνει κρασί (Vintobona, πόλη του κρασιού λεγόταν στα ρωμαϊκά)! Το “ΑΥΣΤΡΙΑ” προέρχεται από την ελληνική λέξη ΙΣΤΡΙΑ. Ιστρια ονομαζόταν ο Δούναβης ποταμός! Μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, η γερμανόφωνη Αυστρία έγινε Δημοκρατία, η οποία αρχικά μη έχοντας ελπίδες να επιβιώσει, απέβλεπε στην Ενωσή της με τη Γερμανική Δημοκρατία. (Οι Αψβούργοι είχαν τον τίτλο του Γερμανού αυτοκράτορα μέχρι το 1866).
Το νεοσυσταθέν κράτος αυτονομάσθη αρχικά Γερμανική – Αυστρία (Deutsch Oesterreich). Οι νικητές του Α’ Παγκοσμίου Πλέμου το απηγόρευσαν και ονομάσθη απλώς Αυτρία. Το πείραμα όμως πέτυχε και η γερμανόφωνη Αυστριακή Δημοκρατία, επιβίωσε των αποτελεσμάτων και των δύο παγκοσμίων πολέμων. Σήμερα είναι η ισχυρότερη οικονομικά Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέλος της οποίας έγινε την 1.1.1995 μετά από δημοψήφισμα. Αποτελείται από εννέα (9) κρατίδια: Βιέννη, Πάνω Αυστρία, Κάτω Αυστρία, Ζάλτς-μπουργκ, Τυρόλο, Καρινθία, Στυρία, Μπούργκεν-λαντ και Φαράλ-μπεργκ. Η Αυστρία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ. Είναι μία πανέμορφη χώρα με ωραίες πόλεις και φανταστικά τοπία. Στο Νότο κυριαρχούν οι Άλπεις.
Στο βορειοανατολικό τμήμα υπάρχουν πεδιάδες. Είναι χώρα, η οποία παρήγαγε και παράγει πολιτισμό. Η καθαριότητα και η τάξη χαρακτηρίζουν τους κατοίκους της. Δεν είναι παράξενο που ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που είπε “όχι” από την αρχή στην ένταξη της Τουρκίας (ούτε η ταινία “Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής” προβάλλεται εκεί)!
Η Βιέννη ανακηρύσσεται κάθε χρόνο α’ πόλη σε ποιότητα ζωής παγκοσμίως! Αν και μεγαλούπολη έχει πολλά άλση με λίμνες και δάσος, το Βιεννέζικο Δάσος! Είναι η πόλη μητέρα της Αισθητικής!
Το έτος 2016 εορτάσθηκαν τα 160 χρόνια από τη γέννηση του “πατέρα της ψυχανάλυσης” του Βιεννέζου Ζίγκμουντ Φρόυντ, και τα 260 χρόνια από την γέννηση της μεγαλύτερης μουσικής ευφυίας όλων των εποχών, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η Βιέννη θεωρείται η μητρόπολη της Μουσικής, παγκοσμίως.
Φημισμένη είναι η “ΠΛΑΚΑ” της Βιέννης το Γκρίντσινγκ όπου στα παλιά περίχωρα δίπλα στους αμπελώνες μέσα σε κελάρια μπορεί να απολαύσει κανείς καλό κρασί με εδέσματα παραδοσιακά και αθάνατη Βιεννέζικη μουσική! Προστ!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα