Το Κιργιστάν βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην Κίνα και το Καζακστάν. Στη μικρή αυτή χώρα ο κεντικός τραπεζίτης θέλει να κάνει ένα εξαιρετικό πρωτότυπο οικονομικό πείραμα.
Το Κιργιαστάν υπήρξε μια από τις πρώτες μετα-σοβιετικές δημοκρατίες που υιοθέτησαν ένα νέο νόμισμα και επέτρεψαν την ελεύθερη διαπραγμάτευσή του.
Αυτή τη στιγμή η κεντρική τράπεζα της χώρας θέλει ο κάθε πολίτης να αποταμιεύει σε χρυσό. Σύμφωνα με τον διοικητή της Tolkunbek Abdygulov, το «όνειρό» του είναι ο καθένας από τα έξι εκατομμύρια πολίτες της να έχει τουλάχιστον 100 γραμμάρια χρυσού (3.5 ουγκιές).
«Ο χρυσός μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τις διακυμάνσεις τιμών σε διεθνείς αγορές, δεν χάνει την αξία του για τον πληθυσμό ως μέσον αποταμίευσης» είπε ο Abdygulov.
Όπως τονίζει έχουν πωληθεί περίπου 140 κιλά από ράβδους χρυσού μέσα σε δύο χρόνια.
«Ελπίζουμε πως οι πολίτες της χώρας θα μάθουν να διαφοροποιούν τις οικονομίες τους σε assets που έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα και- το σημαντικότερο- μπορούν να διατηρήσουν την αξία τους» είπε. Σε αγροτικές περιοχές, τα βοοειδή είναι ακόμα το asset επιλογής για επενδυτές και αποταμιευτές, σύμφωνα με τον Abdygulov.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, αυτό που κάνει το Κιργιστάν να ξεχωρίζει είναι η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να ενθαρρύνει τους πολίτες παρέχοντας υποδομές για φύλαξη και επενδύσεις. Η κεντρική τράπεζα παράγει ράβδους διαφόρων μεγεθών, βάρους από 1 μέχρι 100 γραμμάρια.
Σε αγροτικές περιοχές, τα βοοειδή είναι ακόμα το asset επιλογής για επενδυτές και αποταμιευτές, σύμφωνα με τον Αμπντιγκούλοφ.
ΠΗΓΗ: cnn.gr