Πλήθος στοιχείων για τον πολιτισμό, τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες μιας κοινωνίας, αποτυπώνονται στη γαστρονομική παράδοση κάθε περιοχής. Την ίδια στιγμή, ξεχασμένα τρόφιμα, γεύσεις και αρώματα, έρχονται ξανά στο προσκήνιο για να καταλάβουν μια θέση στο τραπέζι των σύγχρονων κοινωνιών.
Oι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο 4ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στα Καράνου του Δήμου Πλατανιά.
Το θέμα των φετινών εργασιών ήταν «Δημητριακά: γνωστά, ξεχασμένα και χαμένα» με έλληνες και ξένους αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους, γεωπόνους και άλλους επιστήμονες, αλλά και εραστές της κουζίνας, να αναλύουν και να συζητούν για την πλούσια ελληνική γαστρονομική παράδοση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις για τη βιωσιμότητα των παλιών ποικιλιών στη σημερινή εποχή καθώς παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για ξεχασμένες ποικιλίες. «Αυτή η μόδα θα λέγαμε των παλιών ποικιλιών δεν ξεκίνησε βέβαια λόγω των ερευνητών αλλά μέσα από τα εστιατόρια και τις σύγχρονες εξελίξεις και τάσεις της γαστρονομίας», εξήγησε η ιστορικός γαστρονομίας, υπεύθυνη και εμπνεύστρια του Συμποσίου Μαριάνα Καβρουλάκη.
Τόνισε δε ότι η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την παραδοσιακή γαστρονομία και η διοργάνωση συμποσίων και επιστημονικών εκδηλώσεων, μπορεί να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. «Για παράδειγμα, τα συμπόσια ανοίγουν παράθυρα στο τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, αναπτύσσεται ένας διάλογος και μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν ιδέες και συνέργιες για το πως μπορεί να συνδεθεί ο πολιτισμός με την παραγωγή», επεσήμανε σχετικά.
Συνεχίζοντας η κα Καβρουλάκη αναφέρθηκε και στη σχέση της γαστρονομίας με την ταυτότητα και τον πολιτισμό ενός τόπου, γεγονός που την καθιστά ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον επιστημονικό πεδίο. «Η γαστρονομία αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας μιας κοινωνίας και αντανακλά όλα τα θετικά αλλά και τα αρνητικά στοιχεία της. Τα στερεότυπά της, το πόσο ανοιχτή ή κλειστή είναι σε επιρροές, τα δάνεια και τα αντιδάνεια που έχει δεχθεί κ.λπ.», σχολίασε σχετικά, ενώ καταλήγοντας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η διοργάνωση συμποσίων και επιστημονικών εκδηλώσεων να αγκαλιάζονται από τις τοπικές κοινωνίες, ως ένα στοιχείο εξέλιξης και προόδου που μπορεί να ανοίξει δρόμους για ένα καλύτερο αύριο.
Να υπενθυμίσουμε ότι το συμπόσιο διοργανώθηκε από την ιστορικό γαστρονομίας Μαριάνα Καβρουλάκη σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και υπό την αιγίδα της Ιστορικής Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης.