Σε 15.000 διακοπές ρεύματος λόγω χρεών προχώρησε το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ύστερα από εντολές της ΔΕΗ, η οποία αυστηροποιεί τη στάση της έναντι των οφειλετών. Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία και για τις ρευματοκλοπές, φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και από καταναλωτές με κατά τεκμήριο μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου ανέφερε σήμερα σε εκδήλωση της εταιρείας ότι οι εντολές διακοπής λόγω χρεών διαμορφώνονται σε νέα επίπεδα – ρεκόρ της τάξης των 100.000 τον τελευταίο μήνα (από 60.000 – 70.000 που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ πριν 5 – 6 χρόνια). Λόγω του μεγάλου όγκου των εντολών διακοπής ο διαχειριστής είναι σε συνεννόηση με τους εργολάβους για αύξηση των συνεργείων που εκτελούν τις σχετικές εργασίες.
Η πλειονότητα, ωστόσο, των καταναλωτών, είτε πριν το κατέβασμα του διακόπτη είτε αμέσως μετά, προχωρά σε εξόφληση ή διακανονισμό των οφειλών και επαναφορά της ηλεκτροδότησης.
Σε ότι αφορά τις ρευματοκλοπές, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι το 2014 έγιναν 57.000 στοχευμένοι έλεγχοι από ειδικά συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα και αποκαλύφθηκαν 5.500 περιπτώσεις κυρίως σε εμπορικές καταναλώσεις και από όλα τα οικονομικά στρώματα. Στις περιπτώσεις αυτές γίνονται μηνύσεις και η πλειονότητα των κατηγορούμενων πληρώνουν τα χρέη τους και αθωώνονται από τα Δικαστήρια.
Ο διαχειριστής επιδιώκει συνεννόηση με τον Άρειο Πάγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία καθώς με το ισχύον καθεστώς η ρευματοκλοπή πρακτικά μένει ατιμώρητη.
Ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. την επόμενη πενταετία για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, την εγκατάσταση αυτοματισμών, τη μείωση του χρόνου αποκατάστασης των βλαβών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Στόχος των επενδύσεων, μεταξύ άλλων, είναι οι περισσότερες εργασίες να γίνονται εξ αποστάσεως, χωρίς δηλαδή ο πελάτης να χρειάζεται να μεταβαίνει στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνεται και η πιλοτική εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών σε περιοχές της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, τη Μυτιλήνη, τη Λευκάδα και την Ξάνθη, με δυνατότητες για τηλεχειρισμό και τηλεμέτρησης της κατανάλωσης, αλλά και εφαρμογή διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου. Ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να κατακυρωθεί στα μέσα του 2016.
Ο σχεδιασμός του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων πιλοτικά σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί με στόχο να επιτευχθεί η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά 60% τουλάχιστον από ανανεώσιμες πηγές με αξιοποίηση και της σύγχρονης τεχνολογίας στις μπαταρίες.
Ο Νίκος Χατζηαργυρίου διαβεβαίωσε οτι το επενδυτικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί χωρίς αύξηση των τελών δικτύου που πληρώνουν οι καταναλωτές. Αντίθετα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων, ενώ δεν αποκλείεται και η συγχρηματοδότηση επενδύσεων με ιδιώτες με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.