Κερδίζουν συνεχώς νέο έδαφος στα Χανιά οι βιολογικές καλλιέργειες, είτε πρόκειται για ελιές είτε για εσπεριδοειδή όπως το αβοκάντο. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στροφή νέων ανθρώπων προς αυτού τους είδους τις καλλιέργειες, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από την αγορά αλλά και καλύτερη τιμή πώλησης των βιολογικών προϊόντων.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας και η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας και Τεχνολογικού Πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην αίθουσα του Μουσείου του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας.
Στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση προς πολίτες και παραγωγούς για τις προοπτικές και την ιδιαίτερη αξία των βιολογικών καλλιεργειών της Κρήτης. Για την Πιστοποίηση βιολογικών καλλιεργειών μίλησε ο Γεωπόνος, ελεγκτής στον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προιόντων ΔΗΩ Γιώργος Μποτωνάκης που αναφέρθηκε στα βήματα της διαδικασίας για βιοκαλλιέργεια.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Ο κ. Μποτωνάκης τόνισε ότι στα Χανιά υπάρχει αυξανόμενη ανταπόκριση για την βιολογική καλλιέργεια, από νέους ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε « ψάχνουν μια λύση καθώς δεν μπορούν να βρουν εργασία με τα πτυχία τους, οπότε ενδιαφέρονται να μπουν στο κομμάτι της βιολογικής καλλιέργειας. Τους ενδιαφέρει η βιολογική καλλιέργεια επειδή ως νέοι είναι και περισσότερο ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά. Έτσι κάθε χρόνο έχουμε στον Οργανισμό ΔΗΩ όλο και περισσότερες αιτήσεις αλλά και περισσότερους ενδιαφερόμενους». Όσον αφορά την αγοραστική ζήτηση για βιολογικά προϊόντα ανέφερε ότι « κάθε χρόνο παρατηρείται μια αύξηση κατά 10%».
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ
Στην Βιολογική καλλιέργεια ελιάς αναφέρθηκε , ο Γεωπόνος – πρώην ερευνητής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών φυτών Χανίων δρ Μετζιδάκης Γιάννης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος.
Στα Χανιά, σύμφωνα με τον κ. Μετζιδάκη, παραμένει αυξημένο ενδιαφέρον για την βιολογική καλλιέργεια παρόλο που όπως « το βιολογικό ελαιόλαδο είναι πιο ακριβό και οι τιμές του λαδιού δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι π.χ λόγω των καταχρήσεων που γίνονται στις συμβατικές καλλιέργειες αλλά και της ιδιομορφίας του πολυτεμαχισμένου κλήρου της Κρήτη. Ελπίζω πως ο κόσμος θα οργανωθεί καλύτερα και θα πιστοποιήσει τα προϊόντα του ώστε οι καταναλωτές να τα προτιμάνε και να είναι διατιθεμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για ένα προιόν που πράγματι θα είναι διασφαλισμένο. Χρειάζεται ενημέρωση και εξέλιξη της τεχνογνωσίας για ασφαλές βιολογικό ελαιόλαδο. Και φυσικά να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που θα αναλάβει να προωθήσει τα προϊόντα σε καλές, ακριβές αγορές ώστε οι βιοκαλλιεργητές να εισπράξουν την υπεραξία».
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Για την Βιολογική καλλιέργεια αβοκάντο μίλησε ο Γεωπόνος – βιοκαλλιεργητής αβοκάντο Γιώργος Καλλιτεράκης ο οποίος επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια η βιολογική καλλιέργεια αβοκάντο, ευδοκιμεί στην Κρήτη. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, δρομολογείται η δημιουργία στα Χανιά μιας Ομάδας Βιοκαλλιεργητών αβοκάντο.
Στα Χανιά οι παραγωγοί στρέφονται προς τη βιολογική καλλιέργεια αβοκάντο- κάθε χρόνο και περισσότερο- σε μια προσπάθεια όπως εξήγησε ο κ. Καλλιτεράκης « να συμπληρώσουν το χαμένο εισόδημα από τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Άλλωστε στο Νομό Χανίων κάποτε καλλιεργούνταν γύρω στα 45.000 στρέμματα εσπεριδοειδή. Αν σε κάποιο μέρος αυτών των στρεμμάτων καλλιεργούνταν βιολογικά προιόντα θα μπορούσε να αποδώσει παραγωγή χιλιάδων τόνων. Μέχρι το 2000 στα Χανιά καλλιεργούνταν γύρω στα 4.500 στρέμματα αβοκάντο, που μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν διπλασιαστεί».
Ακολούθησε ομιλία για την βιολογική γεωργία και τις δυνατότητες να θρέψει το νησί από τον βιοκαλλιεργητή Νίκο Παγιαυλά. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας : Μανωλικάκη Ιωάννα, Costanza Dal Cin D’Agata 2821037071-74, park@mail.tuc.gr.