Ολο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα ακούμε για τον ιό κοξάκι. Ωστόσο, λίγα είναι αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό που ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά και σπανιότερα τους ενηλίκους. Oπως επισημαίνουν οι γιατροί ο ιός κοξάκι κατατάσσεται στην κατηγορία των εντεροϊών και μεταδίδεται με σταγονίδια. Είναι εποχιακός, δηλαδή η εμφάνισή του αυτή την εποχή είναι συχνή και λίγο αυξημένη. Οπως επεσήμανε στα “Χ.Ν.” η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και παιδοχειρουργός Βούλα Ορφανουδάκη «οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα και να πηγαίνουν άμεσα τα παιδιά στον παιδίατρο. Τα συμπτώματα είναι, υψηλός πυρετός (38,5 και πάνω), διάρροια, ναυτίες, εξανθήματα».
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Οσον αφορά το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους έχουν νοσήσει, όπως τόνισε η κα Ορφανουδάκη «Καλό είναι όταν ασθενούν τα παιδιά, να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε χώρους όπως οι παιδότοποι γιατί είναι κολλητικός ιός. Οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς ο ιός έχει μέσο όρο διάρκειας εκκόλαψης μία εβδομάδα περίπου. Αφού πάρουμε τα σταγονίδια, τα πρώτα συμπτώματα θα εμφανιστούν περίπου μία βδομάδα μετά. Το αργότερο τότε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και μέχρι το παιδί να είναι απύρετο». Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Αυτό σημαίνει να πλένουν καλά και συχνά τα χέρια τους, να μην βήχει το ένα παιδί κοντά στο πρόσωπο του άλλου και να μην τρώνε φαγητό από άλλο πιάτο ή να πίνουν νερό από το ποτήρι του άλλου. Οπως είπε η κα Ορφανουδάκη «όπως είναι φυσικό, όταν τηρούμε τους απλούς κανόνες υγιεινής μειώνεται ο κίνδυνος να νοσήσουμε».
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Οσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού η κα Ορφανουδάκη είπε πως «ο ιός κοξάκι έχει συμπτωματική θεραπεία. Κυρίως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία ωστόσο ανάλογα με τον τύπο του ιού δεν αποκλείεται να κολλήσουν ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά ή και ενήλικοι. Μπορεί να αποβεί σε πολύ σοβαρή ασθένεια έαν δεν το προσέξεις εγκαίρως. Εγώ είμαι της άποψης ότι εφόσον το παιδί έχει πυρετό πάνω από 38,5 για πάνω από δύο μέρες, πρέπει να πηγαίνει στον παιδίατρό του. Και λίγο νωρίτερα αν τα συμπτώματα είναι εντονότερα».