Πολύ δημοφιλή είναι τα Κρητικά προϊόντα στην Πολωνία, με το ενδιαφέρον για αυτά τα επόμενα χρόνια να αυξάνεται ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Wojciech Mrozowski που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά.
Με μεγάλη εμπειρία σε ραδιοφωνικές εκπομπές ο κ. Mrozowski, βρίσκεται στην Κρήτη κάνοντας ρεπορτάζ και βίντεο για τις ανάγκες της ιστοσελίδας kreta24.pl, μιας εταιρείας που εισάγει προϊόντα από την Κρήτη στην Πολωνία.
«Είναι πολύ γνωστά τα Κρητικά προϊόντα γιατί είναι υγιεινά και υψηλής ποιότητας. Όλο και περισσότεροι Πολωνοί τα αναζητούν. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί κάνουν πολύ καλή δουλειά στο marketing και έχουν καταφέρει και στη χώρα μας να έχουν αρκετά ανάλογα προϊόντα. Όμως η ποιότητα των Κρητικών προϊόντων είναι πολύ υψηλή» λέει μιλώντας στα “Χ.ν.”
Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες τα ρεπορτάζ του από την Ανατολική Κρήτη με στόχο να συλλέξει υλικό και στοιχειά από παραγωγικές μονάδες, αγροτικές καλλιέργειες και αγροτουριστικές επιχειρήσεις. Βρέθηκε σε τυροκομείο στο Ηράκλειο, σε ελαιοπαραγωγικές μονάδες στα Κριτσά Λασιθίου, στην Creta Carob στο Ρέθυμνο, ενώ στα Χανιά επισκέφθηκε την Παλαιόχωρα και ελαιώνες το Σέλινο όπου παράγεται το Pamaco, τη Biolea και το ελαιουργείο της στον Άστρικα, αλλά και τον Ομαλό όπου η εταιρεία Tofillo καλλιεργεί βότανα. Τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Κίσαμο όπου θα έχει συνεργασία με το γραφείο του Στέλιου Μυλωνάκη για μια σειρά από αγροτουριστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί.
«Η εταιρεία kreta24.pl με την οποία συνεργάζομαι εισάγει προϊόντα από την Κρήτη πολύ υψηλής ποιότητας. Βέβαια αυτά διατίθενται σε τιμές λίγο υψηλές, όμως πιστεύω ότι σιγά-σιγά τα Κρητικά προϊόντα θα βρουν τη θέση τους στην Πολωνική αγορά γιατί είναι ποιοτικά και εξαιρετικά. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η δουλειά μου, να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα της Κρήτης, να δείξουμε πως παράγονται και που ώστε να τα γνωρίσουν οι Πολωνοί καλύτερα. Και όταν τα γνωρίσουν σίγουρα θα τα προτιμήσουν» επισημαίνει ο δημοσιογράφος.
Για το σκοπό αυτό θα επαναλάβει την επίσκεψη του το Φθινόπωρο και το Χειμώνα προκειμένου να καταγράψει την διαδικασία συλλογής του ελαιόκαρπου και της παραγωγής του ελαιόλαδου.
«Είμαι εντυπωσιασμένος από πολλά πράγματα από την Κρήτη. Ξέρετε και στην Πολωνία έχουμε θάλασσα, βουνά, πεδιάδες. Αλλά δεν έχουμε στον ίδιο ακριβώς τόπο βουνό δίπλα σε πεδιάδα και δίπλα ακριβώς η θάλασσα όπως εδώ στην Κρήτη! Λόγω του κλίματος και των ειδικών συνθηκών τα προϊόντα είναι εξαιρετικά. Επίσης μου αρέσει πολύ ότι παρόλο που η Ελλάδα είναι σε κρίση εδώ και 8 χρόνια οι άνθρωποι εδώ ακόμα χαμογελούν. Δεν θα ξεχάσω μια κυρία στην Κίσαμο που μου είπε «γιατί να είμαι θλιμμένη, αφού μπορώ να χαμογελάω». Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο μήνυμα καθώς στην πατρίδα μου την ίδια ώρα βλέπω τους ανθρώπους καθημερινά να εργάζονται πολλές ώρες, να είναι διαρκώς αγχωμένοι, να θέλουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα κα. Δεν υπάρχει καμία αρνητική εμπειρία από την Κρήτη με εξαίρεση…την οδήγηση. Δεν πρέπει να έχετε και τους καλύτερους οδηγούς» λέει καταλήγοντας με χιουμοριστική διάθεση ο συνομιλητής μας.