Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αυξημένο ενδιαφέρον για δόμηση με φυσικά υλικά

Μπορεί η σύγχρονη Αρχιτεκτονική να συνδυαστεί με φυσικά υλικά;
Την απάντηση στο ερώτημα έδωσαν οι διοργανωτές της διημερίδας με τίτλο «Σύγχρονη Αρχιτεκτονική & φυσικά υλικά, εφαρμογές στον κόσμο» που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου το περασμένο Σαββατοκύριακο από την ομάδα πηλΟίκο – μη κερδοσκοπική εταιρεία, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης – Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – ΚΑΜ.
H διημερίδα, στην οποία διαφάνηκε ότι και στα Χανιά υπάρχει ενδιαφέρον για αυτόν τον τρόπο δόμησης, επικεντρώθηκε στην διεθνή Αρχιτεκτονική των κατασκευών με φυσικά υλικά όπως ο πηλός, το άχυρο, το καλάμι, η δομική κάνναβη, το ξύλο κ.α. από την τεχνική και αισθητική πλευρά της.
Στην διάρκεια της πρώτης μέρας της διημερίδας, οι ομιλητές εστίασαν στον πηλό και στην χρήση του ως δομικό υλικό καθώς και στην δυνατότητα επαναφοράς του στη δόμηση.

 

Η Καλλιόπη Πανδή Πολιτικός Μηχανικός - Μέλος της ομάδας ΠηλΟίκο
Η Καλλιόπη Πανδή Πολιτικός Μηχανικός – Μέλος της ομάδας ΠηλΟίκο

Όπως επεσήμανε η Καλλιόπη Πανδή Πολιτικός Μηχανικός – Μέλος της ομάδας ΠηλΟίκο «η δόμηση με φυσικά υλικά με την οποία ασχολείται η ομάδα μας, έχει να κάνει με το πως συνεργάζονται τα υλικά, όπως είναι το χώμα και το άχυρο και με αυτό δημιουργούμε πάρα πολλά διαφορετικά δομικά υλικά και διαφορετικές τεχνικές. Είναι τα πληθιά και ο τσακμάς, οι οποίες είναι παραδοσιακές τεχνικές που συναντιούνται στον Ελληνικό χώρο αλλά υπάρχουν και άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο».
«Η δόμηση με φυσικά υλικά δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια. Η λογική ήταν ότι όπου υπήρχε πέτρα, ο άνθρωπος έχτιζε με την πέτρα και όπου υπήρχε χώμα, χρησιμοποιούσε το χώμα» ανέφερε η κα. Πανδή και συνέχισε λέγοντας πως «στα Χανιά, μόνο από άτομα που σχετίζονται με την ομάδα μας έχουν εκδοθεί περισσότερες από 5 οικοδομικές άδειες τα τελευταία χρόνια».

 

Ο Απόστολος Μουσουράκης Αρχιτέκτονας - Μέλος της ομάδας "ΠηλΟίκο"
Ο Απόστολος Μουσουράκης Αρχιτέκτονας – Μέλος της ομάδας “ΠηλΟίκο”

Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Μουσουράκης Αρχιτέκτονας – Μέλος της ομάδας ΠηλΟίκο, αναφέρθηκε στους στόχους της ομάδας αλλά και στην σημασία του πηλού ως δομικό υλικό. «Το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Από εκεί ξεκινάει η φιλοσοφία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουράκης.
Όσον αφορά στα φυσικά υλικά δόμησης όπως τόνισε το κυριότερο υλικό είναι το χώμα ενώ συμπλήρωσε πως «υπάρχουν βέβαια πολλά φυσικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην δόμηση όπως το άχυρο, η κάνναβη, το ξύλο, το καλάμι, το μπαμπού, είναι διάφορες φυσικές ρητίνες».
Αναφορικά με την Κρήτη ο πηλός υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες. Μάλιστα όπως επεσήμανε «για αυτό τον λόγο η χρήση του πηλού στην Κρήτη γίνεται από τα αρχαία χρόνια. Ας πούμε για παράδειγμα ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Μινωϊκού πολιτισμού βασίστηκε στην χρήση του πηλού»

Κατοικία από… αχυρόμπαλες στο Δράπανο

Ο Χιλιανός αρχιτέκτονας Hugo Enrique Pereira Gigone και η Χανιώτισσα Αρχιτέκτονας, μέλος της ομάδας ΠηλΟίκο Αντωνία Διαμαντάκη
Ο Χιλιανός αρχιτέκτονας Hugo Enrique Pereira Gigone και η Χανιώτισσα Αρχιτέκτονας, μέλος της ομάδας ΠηλΟίκο Αντωνία Διαμαντάκη

Κατά την διάρκεια της διημερίδας λειτουργούσε έκθεση στο ΚΑΜ παρουσιάζονταν κατοικίες που έχουν κτιστεί με φυσικά υλικά, από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 3 από τα Χανιά. Συγκεκριμένα οικολογικές κατοικίες έχουν κατασκευαστεί στο Δράπανο του Αποκόρωνα, στον Βαφέ και στο Νιο Χωριό.
Η αρχιτέκτονας, μέλος της ομάδας “πηλΟίκο” Αντωνία Διαμαντάκη μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.” αναφέρθηκε στην δόμηση ενός οικολογικού κτηρίου με φυσικά υλικά όπως αχυρόμπαλες, το 2011 στον Δράπανο του Αποκόρωνα.
«Η ιδιοκτήτρια Σάρον Τζάκσον η οποία διοργανώνει σεμινάρια ήθελε να φτιάξει ένα οικολογικό κτήριο στο Δράπανο για να στεγάσει εκεί την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιωσιμότητας για να διδάσκει εταιρική κοινωνική ευθύνη, το πως οι επιχειρήσεις να σέβονται το περιβάλλον κτλ. Ήθελε το κτήριο να είναι εναρμονισμένο με το περιβάλλον, να χρησιμοποιήσουμε υλικά από εκεί. Οπότε μαζί με την Ζέτα Χρυσαφάκη αναλάβαμε αυτό το έργο το οποίο ολοκληρώθηκε το 2012.
Κατά την διάρκεια της κατασκευής γίνανε επίσης πολλά σεμινάρια όπου τοπικοί τεχνίτες και μηχανικοί έρχονταν και μαθαίνανε την τεχνική που χρησιμοποιήσαμε.
Το κτήριο φτιάχτηκε από αχυρόμπαλες, δηλαδή η τοιχοποιία του είναι από αχυρόμπαλες. Είχε ένα ξύλινο σκελετό να το στηρίζει βάσει του πολεοδομικού σχεδιασμού και η εξωτερική τοιχοποιία έγινε με συνδυασμό αχυρόμπαλας και πέτρας. Δύο από τις στέγες γίναμε με φυτευτά δώματα με χώμα και τοπική χλωρίδα».
Όσον αφορά τα οφέλη μιας τέτοιας δόμησης η κα Διαμαντάκη σημείωσε πως η αύρα ενός τέτοιου κτηρίου που έχει δημιουργηθεί με υλικά της φύσης «έχει μια δροσιά, μια αύρα αλλιώτικη από όλα τα άλλα κτήρια. Δεν περιβάλλεσαι από μπετά, τσιμέντα και σίδερα. Είναι όλα υλικά από την φύση, τα οποία είναι βέβαια πιο ανθεκτικά αν και όπως όλα τα υλικά χρειάζονται συντήρηση».
Σχετικά με το κόστος, η ίδια επεσήμανε ότι μπορεί τα φυσικά υλικά να είναι πιο οικονομικά ωστόσο μια τέτοια δόμηση έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις σε εργατικά χέρια. Βέβαια για την δημιουργία μιας τέτοιας κατοικίας είναι εφικτή η εκπαίδευση εργατών από έμπειρους μηχανικούς.
Η ομάδα”πηλΟίκο” αποτελείται από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες ( πάνω από 15 μέλη στα Χανιά) με την κατάλληλη τεχνογνωσία.
Για περισσότερες πληροφορίες στο piliko.gr (και στη σελίδα της ομάδας στο facebook: piliko)
Η πανάρχαια τεχνική των Ινκας
Για την δόμηση από φυσικά υλικά που αποτελεί μια πανάρχαια παράδοση για τον λαό της Χιλής, μίλησε χθες στα “Χ.Ν” ο Χιλιανός αρχιτέκτονας Hugo Enrique Pereira Gigone. Όπως επεσήμανε η ομάδα του που αποτελείται από περίπου 40 αρχιτέκτονες και μηχανικούς που χρησιμοποιούν κυρίως τεχνικές με αχυρόμπαλες και χώμα. Έχοντας αναλάβει αρκετά ιδιωτικά έργα στην χώρα του, επεσήμανε πως σήμερα υπάρχει μια τάση για την συγκεκριμένη τεχνική δόμησης με φυσικά υλικά καθώς έχει πολλά πλεονεκτήματα όχι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως λόγω των μονωτικών τους ιδιοτήτων (θερμικές, ακουστικές αλλά και πυράντοχες ιδιότητες).
Ο ίδιος έχει δημιουργήσει 50 σπίτια με φυσικά υλικά μεταξύ των οποίων δύο σχολεία, ένα κέντρο αρχιτεκτονικής ενώ στην περιοχή του έχουν κτιστεί περίπου 300 κατοικίες με φυσικά υλικά δόμησης. Όπως εξήγησε στα “Χ.Ν.” η δόμηση με φυσικά υλικά αποτελεί παράδοση για την Χιλή και τη νότια Αμερική λόγω των συχνών σεισμών ενώ το 30% των μνημείων στην Χιλή έχουν δημιουργηθεί από φυσικά υλικά και χώμα. Μάλιστα ο πολιτισμός των Ίνκας είχε αναπτύξει πρώτος τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στη λιθοδομία χρησιμοποιώντας πέτρα, καλάμια και αχυρόμπαλες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα