Αύξηση, σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο, παρουσίασε η τουριστική κίνηση και στον Νομό Ρεθύμνου τον κατ’ εξοχήν μήνα των διακοπών Ελλήνων και ξένων. Η αύξηση, πάντως, δεν ήταν θεαματική, αφού και το 2013 οι πληρότητες ήταν πολύ υψηλές, αγγίζοντας το 100% και επομένως, λόγω και του ότι δεν δημιουργήθηκαν επιπλέον κλίνες, οι επισκέπτες που υπήρχε η δυνατότητα να φιλοξενηθούν ήταν αριθμητικά λίγοι παραπάνω. Στα χαρακτηριστικά του φετινού Αυγούστου ήταν η «δειλή επανεμφάνιση» των Ελλήνων επισκεπτών, η πλειοψηφία των οποίων πάντως επέλεξε να επιστρέψει στα χωριά ή να φιλοξενηθούν από συγγενείς και φίλους. Πάντως, η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράζεται και σε αύξηση του τζίρου στην τουριστική αγορά, ειδικά στον χώρο της εστίασης και των τουριστικών καταστημάτων. Και αυτός είναι ο λόγος που οι παράγοντες του τουρισμού επισημαίνουν με έμφαση πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιμήκυνση της σεζόν «γιατί με τουρισμό τριών μηνών δεν επιβιώνουν ούτε οι ξενοδόχοι, ούτε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ούτε η οικονομία ανακάμπτει», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην “Κρητική Επιθεώρηση” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης.
ΠΛΗΡΗΣ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
«Λίγο καλύτερα από πέρυσι κινήθηκε ο Αύγουστος», παρατήρησε ο κ. Τσακαλάκης, επισημαίνοντας πως ο τουριστικός κόσμος είναι ικανοποιημένος από τις πληρότητες. Ο ίδιος τόνισε πως η «αναταραχή» που παρατηρήθηκε στην αρχή του μήνα λόγω της πτώχευσης των ρωσικών γραφείων, υπερκαλύφθηκε στη συνέχεια και ειδικά τις εβδομάδες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Στη συνέχεια, τις τελευταίες ημέρες του μήνα, υπήρξε η «συνηθισμένη κοιλιά», η οποία αναστρέφεται, όπως προκύπτει από τα νούμερα και τις κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο. Στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Αυγούστου ήταν η μικρή, αλλά αισθητή παρουσία Ελλήνων στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, η οποία ουσιαστικά διαμορφώνει μία σχετική αισιοδοξία για το μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσακαλάκης, θέλοντας να παραμείνει ρεαλιστικός, σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η κατάσταση με τα χρόνια προ της κρίσης. «Φαινόταν από την αρχή της σεζόν ότι θα υπήρχε μία μικρή κίνηση από Έλληνες, γιατί φέτος είχαμε κάποια τηλεφωνήματα διερευνητικά, με ενδιαφέρον για σύντομες έστω διακοπές», σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης. Πάντως, η παρουσία Ελλήνων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ημερών του Δεκαπενταύγουστου, ήταν έντονη στον Νομό, όμως εκτιμάται ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία επέλεξε να φιλοξενηθεί σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια. Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι αγορές με τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων στο Ρέθυμνο, ακολουθεί η Γαλλία, αλλά και η Ιταλία, που τα τελευταία δύο χρόνια είχε πτώση, ενώ αξιοσημείωτα νούμερα πρόσφεραν και οι επισκέπτες από την Πολωνία. Ο κ. Τσακαλάκης σχολιάζοντας την εξέλιξη της σεζόν παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικό που υπάρχει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, όμως τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση πως το σημαντικότερο για τον ελληνικό τουρισμό είναι να βρεθεί ο τρόπος της επιτυχημένης και ουσιαστικής επιμήκυνσης της σεζόν. Επιπλέον, για τον πρόεδρο των ξενοδόχων του Ρεθύμνου ζητούμενο είναι να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις με μία σταθερή, σίγουρη και χωρίς διακυμάνσεις νομοθεσία.
ΓΕΜΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ – ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΣ ΤΖΙΡΟΣ
Το γεγονός ότι το Ρέθυμνο “βούλιαξε” από κόσμο τον Αύγουστο είναι αδιαμφισβήτητο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι γέμισαν ανάλογα και οι τσέπες των επιχειρηματιών που σχετίζονται με τον τουρισμό. Στην εστίαση, η κίνηση ήταν ικανοποιητική, τα τραπέζια γέμισαν, όμως ο τζίρος είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Ακόμα κι έτσι, όμως, πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι», δηλώνει στην “Κρητική Επιθεώρηση” ο γραμματέας του σωματείου εστίασης Χάρης Αυγουστάκης. Ο ίδιος τόνισε πως «ο φετινός είχε συνολικά περισσότερο κόσμο και ξένους, αλλά και Ελληνες. Ομως, όλοι κινήθηκαν με τη λογική να ξοδέψουν τα λιγότερα δυνατά χρήματα, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης κατά 20% ως 30%. Τώρα πλέον, έχουμε επανέλθει στην κίνηση, που είχαμε και πριν τον Δεκαπενταύγουστο».